БРИЖНИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР САВЕТУЈЕ СРБЕ: Не треба да будете талац руског гаса

BRIŽNI AMERIČKI AMBASADOR SAVETUJE SRBE: Ne treba da budete talac ruskog gasa

30 decembra 2021

Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata, ali je za nju najbolje da diversifikuje izvore energije i način na koji proizvodi svoju energiju, izjavio je danas ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

– Ako se oslonite samo na snabdevanje iz Rusije biće vam teže da pregovarate o povoljnoj ceni. Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije. Ponosan sam što američke firme u tom cilju sarađuju sa Srbijom – rekao je Godfri.Na konstataciju da Srbija želi što jeftiniji gas a da bi on preko američke kompanije bio skuplji, Godfri je rekao da je o tome mnogo razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ponovio da je za dugoročnu energetsku budućnost Srbije najbolje da diversifikuje energiju jer će onda imati bolju cenu.

– Cilj predsednika Vučića je da učestvuje u još jednom gasovodu sa balkanskim partnerima, tako da bi imala pristup izvorima van Rusije. Nažalost, mi vidimo da Rusija pristup energentima koristi za političke svrhe, Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije. To je mudra politika i predsednik Vučić to dobro razume – rekao je Godfri.

Bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou

Godfri je rekao da je bilateralna bezbednosna saradnja Srbije i SAD na najvišem nivou i da Vašington ne zamera Srbiji najnoviju nabavku naoružanja iz Rusije.

– Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou – rekao je američki ambasador.

On je istakao da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, ali se pita kako susedne zemlje doživljavaju Srbiju, da li postavljaju pitanje koji su ciljevi Beograda i zašto troši novac na naoružanje pre nego na infrastrukturu ili energetiku.

(vesti-online.com)

KOMENTARI13 komentara

 1. Jedan tamo says:

  Podaniku jedne mračne zemlje sa politikom "zavrtanja ušiju" i "uvrtanja ruku" po belom svetu, teško je objasniti pojam bratskih odnosa. Gluvom govoriti, slepom namigivati...

 2. Vuk says:

  al je ovaj pametaaaaaaaan Malo ste se za...ali gospodine srbi su iskusili vise puta vasu dobrotu i postenje . Nadjite druge budale sa tim demagoskim pristupom mozda vam upali

 3. Kosovac says:

  Kažu Kosovci: „…..pic, pic, pa u palamac…..“ ………………..Američki ambasador ima pravo da priča, naravno, ali novinar nema pravo da menja glasove nekih reči koje su osnova sorošoidnog novogovora. Naprimer, u rečniku stranih reči Vujaklija ne postoji reč „diverSija“. Znači ta reč ne postoji, tako da iz nje nije inteligentno sastavljati kovanice koje eto ovaj američki glupča ili ovaj srpski novinar pokvarenjak uporno guraju nama medijumskim potrošačima. Pogledajte u rečniku Vujaklija, ima koliko hoćete ovih reči: „diverZan“, „diverZitet“, „diverZiforman“, „diverZija“, „diverZant“. A „diverSija“ nema, nema. ……….E sada, gospodin sorošoidni ambasador, kao i ostali sorošoidi koje sam slušao, ubeđuje srpske korisne idiote da će mnogo da napreduju ukoliko izvrše „diverSifikaciju“ srpskih energetskih mogućnosti. E sada, kada bi novinar napisao tu reč po pravopisu, „diverZifikacija“, svi psiholozi znaju u kom grmu leži zec, čak i korisni idiot bi ukapirao da ga ovaj američki glupča pravi na budalu. Ustvari, srpski novinar ga više pravi na budalu. Kada bi srpski Idiot dobio savet da „diverZifikuje“ svoje energetske potencijale, garantovano bi on morao da razume da ga ovaj mangup savetuje da „izvrši diverZiju“ ovako kako piše u rečniku: „Neočekivan napad zboka ili sleđa, skretanje neprijateljske pažnje na drugu stranu, osujećivanje….“. I šta, korisni idiot iako je Srbin, čuknuo bi prst u glavu, i rekao sam sebi: „Ovo američko govedo mene tera da izvršim DIVERZIJU srpskih energetskih potencijala. E pa neće da mogadne, evo ti ga na“. ………………..Tako bi srpski Idiot u jednom momentu ukapirao da su i srpske Mini Hidroelektrane podlegle Diverziji. Onda bi verovatno shvatio da nas je Zelena Agenda (World Green Banditen. –WGB) ubedila da se dobrovoljno i srećni odreknemo resursa Mini hidroelektrana, ubedivši čak i srpske veličine vojvodu Šešelja, Ljubivoja Ršumovića, (ima ih još) da Mini HE kradu srpske potoke i reke u nekim mrtvačkim sanducima (tako kažu zeleni banditi – pu, pu, daleko bilo). ………………..Pustite to što ja malo nervozan pričam, neobrazovanoj budali su dozvoljena sva lupetanja, ali vas ipak savetujem da obratite pažnju da je i Predsednik Republike Srbije uz nesebičnu pomoć svog ministra Zorana Mihajlović zdušno angažovan i daje veliki doprinos u diverZifikovanju srpskih energetskih potencijala. Čak smenjuje direktora EPS, čuješ, predsednik države a smenjuje svoje dobre privrednike. To ni Tita nije radio. Možda ih ne smenjuje, možda On samo sprovodi diverziju. Moram da prekinem ovo pisanije, idem da pogledam kod Vujaklije šta znači reč „sabotaža“.

 4. mrgud says:

  znas zasto trosi? da se ne bi onaj korejanac-amerikanac hvalio kako oborio dva srpska miga, kojima jedino motori bili u redu. cekacemo ga sa s-400 kako bi sto vise palo, bez padobrana, kad pomislite da mozete da se izivljavate na slabijem. a sto se gasa tice, tvoja teorija o diverzifikaciji kako bi kupovali skuplji americki gas je ili za ludaru ili nobela. neka drugi procene tvoj cinizam.

 5. rade says:

  On i njegova genocidna zemlja su odjednom zabrinuti za nas,narod koji su bombardovali.Radje bih se smrznuo nego njihov gas.Drzimo se Rusije,nasih iskrenih prijatelja koji nas nikad nece ostaviti na cijedilu.

  • Peki says:

   Pa sad, ne volim ni ja nešto amere ali nekako propadosmo kroz tu rusku cediljku 99-e. Živela Rusija ali uzdaj se u se i svoje kljuse.

   • rade says:

    U pravu,tada Rusija nije bila dovoljno snazna,ali sada jeste.Milosevic je bio kod Jelcina da trazi pomoc,on mu je rekao da je Rusija trenutno slaba,ali da ce kad opet bude snazna pomoci Srbiji.To je upravo u toku.

 6. Strsljen says:

  Pa da necete vi da doploviti do bg velikim tankerima! hahaha Mars bagro kaubojska!

 7. Radojko says:

  nista se ti ne sekiraj za nas. uskoro cete se kokati u americi da se nece znati ko koga koka...kauboji indijance ili indijanci kauboje, zuti bele, a beli crne i obrnuto, siromASNI BOGATE, a vi bogati cete traziti azil u srbiji da spasete zivot kao sto bezali od korone..

 8. Penzioner says:

  Ja lepo nedavno, baš na ovom portalu, napisah da su Vučić i Zorana Mihajlović sabotirali gasni projekat Južni tok, pod izgovorom da Srbija ne sme zavisiti od samo jednog dobavljača gasom, što ne propusti da nam poruči i ambasador Godfri. Pod čijim je uticajem sabotiran projekat Južni tok sad je valjda jasno i onom kome ništa nikad nije bilo jasno. Napisah i da je Vučić išao u Azerbejdžan da od njih traži snabdevanje gasom, uprkos ubeđivanju naših stručnjaka za energetiku da bi svaki alternativni način snabdevanja gasom u odnosu na ruski bio tri puta skuplji. Napisah i da je Azerbejdžanu nudio na prodaju Azotaru i Petrohemiju iz Pančeva i od svega dobio NIŠTA. Koliko me pamćenje služi Mihajlovićka se zalagala za gasni projekat TANAP i TAP. TANAP je projekat snabdevanja gasom iz Azerbejdžana do Italije, koji je i realizovan u saradnju sa Turskom, a iz Italije uvoz gasa će ići preko Grčke, kako nam dušebrižnik Godfri i savetuje. To je ona stara izreka "Preko preče, naokolo bliže", a da li je skuplje ili jeftinije to ne znaju samo učenici prvog razreda osnovne škole. Projekat TAP predviđa snabdevanje gasom tankerima preko otoka Krk. Upravo ovih dana čitam da tankeri puni gasa jurcaju prema Evropi da ih snabdeju svojim gasom, a koliko će to koštati EU, zbog guranja u aut "Severnog toka 2" koji je ugovorila Angela Merkel sa Rusijom to neka se pitaju oni koji će ga plaćati. Za sve to vreme naša vrla vlast nas je uveravala da Srbija ima dovoljne rezerve gasa u skladištu Banatski dvor, a prstom nije mrdnula da proširi kapacitete tog skladišta. To što Dušan Bajatović ne zna šta će s platom od nekoliko hiljada evra nikog u ovoj zapadnoj koloniji nije briga. Važno je da je već formirana ekipa za atomsku energiju na čijem je čelu Maja Gojković, a prvi saradnik Sandra Božić, koja je valjda u međuvremenu naučila koliko metara kvadratnih ima jedan hektar, izjavljujući da toliki stan u centru Novog Sada ima njena nekadašnja sugrađanka Marinika Tepić.

 9. Petar says:

  Duvaj ga majmuncino!

 10. Milutin says:

  Izgleda da je ovaj ambasador predstavnik Amerike za više zemalja. I šta će čovek, ne može da obradi tolike informacije pa malo pobrkao lončiće. Stvarnost u Srbiji je dijametralno suprotna od njegovih "dobronamernog" saveta Srbima.

 11. Nikola says:

  Pa slazem se. Principi trzisne ekonomije treba da funkcionisu svuda. Evo recimo mi sada imamo ponudu Rusa za 270eura po m3. KOlika je ponuda SAD-a?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *