БРНАБИЋ И ФИЈАТ КАЗНИЛИ РАДНИКЕ – примили умањену плату за јул

BRNABIĆ I FIJAT KAZNILI RADNIKE – primili umanjenu platu za jul

1 avgusta 2017

U kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) oko 2.500 zaposlenih biće od ponedeljka, 31. jula na kolektivnom godišnjem odmoru. Kako predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić za Insajder kaže, radnicima je isplaćena pre odmora plata i trećina regresa, ali su im akontacije za jul umanjene, kako kaže, da bi ih kaznili što su štrajkovali.

’’Primili smo platu, ali nam je akontacija umanjena. Fijat je time prekršio kolektivni ugovor, jer je po njemu sledovala cela akontacija za jul. Ne postoji drugi razlog, osim da bi nas kaznili zbog štrajka“, rekao je Stanić.

Stanić navodi da su radnici primili junsku platu, akontaciju za jul i regres, što je ukupno oko 30.000 dinara, a to, kako kaže, nije dovoljno za odmor kada se uzme u obzir situacija u kakvoj su radnici.

’’Ovo je ponižavajuće’’, dodaje on.

Kolektivni odmor će trajati do petka, 18. avgusta. Radnici se u proizvodne pogone vraćaju u ponedeljak, 21. avgusta.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula posle sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz predovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33 odsto.

Predstavnici radnika kragujevačke fabrike potpisali su u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom Fijata o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

PREMIJERKA ZADOVOLJNA Brnabić: Za Fijat pronađen dobar kompromis

Premijerka Ana Brnabić je izjavila nakon potpisivanja sporazuma između poslovodstva i Samostalnog sindikata u Fijatu, da su razgovori bili jako teški ali da je pronađen dobar kompromis.

„Razgovori bili jako teški, svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis,“ rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, obe strane su bile odgovorne i hrabre.

„Znam da će i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritiama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i Fijat i vladu na ozbiljan kompromis“ rekla je ona.

Brnabićeva kaže da i dalje stoji iza radnika Fijata.

„Nemam nikakav problem da ponovo razgovram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima,“ dodala je ona.

(insajder.net)

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    Pa tako vam i treba kad ste prekinuli štrajk zarad povećanja plate od 3000 din i to ne odmah nego od februara 2018. Pitajte vase kolege u Torinu koliko primaju svakog meseca neto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *