БРНАБИЋКА ИСКРЕНА ПОСЛЕ САСТАНКА СА МЕРКЕЛОВОМ: „Нећемо се сложити око Косова“

BRNABIĆKA ISKRENA POSLE SASTANKA SA MERKELOVOM: „Nećemo se složiti oko Kosova“

18 septembra 2019

Premijerka Srbije izjavila je danas u Berlinu da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

– Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja – rekla je Brnabić.Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Brnabić je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, iz podršku Nemačeke, EU i drugih međunarodnih partnera.

– Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve – rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji posle sastanka sa Merkel.

Brnabić je prenela poziv nemačkoj kancelarki da poseti Srbiju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Merkel je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabić razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Ona je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

– Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji – rekla je Merkel i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima.Kaže da je sa Brnabić razgovrala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

– Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU – rekla je Merkel i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Istina says:

    Bacaju nam pesak u oči, oni iskreno ne žele Srbiju u EU i to što se oni prave dobri a poubijali su preko 30 miliona balkanaca u sva tri rata od 1914 pa do 1999. Neka oni paze na migrante jer će jim doći glave u njihovoj avliji uskoro čim budu počeli da dele nova ucenjivanja i nove uslove za zemlje koje tobože žele u EU. Nemcima se ne sme verovati, a i ne želimo sa njima u istu Uniju tj. 4.rajh koji porobljava sve narode u Evropi... Neka jih švabe, da vidimo dokle će ovako...

  2. Goran Swe says:

    Sve je ovo samo navikavanje na frazu i "bezalternativno" "istorijsko pomirenje Srba i Albanca" dok se ljudi ne naviknu da je to tako.. Sve je ugrubo dogovoreno onog momenta kad je napravljena SNS a SPS rehabilitovan sa strane onih sto su bombardovali, pa sad kuhaju zabu lagano dok se ne ocjeni da to moze da prodje bez prave pobune i nepredvidljivog naroda. Par hektara zemlje na dve lokacije na 99g za bracu i problem rjesen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *