БРНАБИЋКА ИСКРЕНА ПОСЛЕ САСТАНКА СА МЕРКЕЛОВОМ: „Нећемо се сложити око Косова“

БРНАБИЋКА ИСКРЕНА ПОСЛЕ САСТАНКА СА МЕРКЕЛОВОМ: „Нећемо се сложити око Косова“

18 септембра 2019

Премијерка Србије изјавила је данас у Берлину да је питање Kосова и Метохије једина тачка неразумевања и неслагања Србије и Немачке, али да је важно да се о тој теми разговара, јер без дугорочно одрживог решења тог питања и помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан.

– Питање KиМ је свакако једина тачка неслагања и неразумевања, али нама је Немачка један од најважнијих партнера и колико год се не слагали по неким питањима, најважније је да Немачком разговарамо, да чујемо мишљење и савет, да представимо нашу позицију и видимо да ли заједно можемо да приближимо ставове и дођемо до дугорочног одрживог решења – рекла је Брнабић.Премијерка Србије је истакла да без таквог решења и историјског помирења Срба и Албанца неће бити другачије будућности за Балкан.

Брнабић је указала да је, пре свега, важно због младих, те поручила да на томе треба сви заједно да раде, из подршку Немачеке, ЕУ и других међународних партнера.

– Знам да можемо да изградимо лепши, бољи и просперитетнији Балкан за све – рекла је Брнабић на заједничкој прес конференцији после састанка са Меркел.

Брнабић је пренела позив немачкој канцеларки да посети Србију.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас, након разговора са премијерком Србије Аном Брнабић, да би требало наставити процес решавања проблема Kосова и Метохије и додатно га унапредити, како би било постигнуто решење.

Меркел је рекла на конференцији за медије да је са Брнабић разговарала и о ситуацији у региону и сарадњи и истакла да је радује што се Берлински процес показао као веома користан и довео до великих могућности и активности сарадње.

Она је истакла да постоји добра билатерална сарадња две земље и да у Србији послује 400 немачких предузећа са 60.000 запослених, као и да је Немачка значајан трговински партнер Србије.

– Имамо веома блиске односе и желим да нагласим да премијерка Брнабић није само посвећана борби против незапослености и расту економије Србије и дигиталној трансформацији – рекла је Меркел и додала да Србија по питању дигитализације предњачи и да је то добар сигнал младим људима.Kаже да је са Брнабић разговрала и о цивилном друштву, правосуђу и потрешкоћама у тој области, као и о уставним реформама.

– Видим вољу да се ствари унапреде и то је уско повезано са напретком у процесу приступања ка ЕУ – рекла је Меркел и истакла да је Србија доста напредовала и да је пуно урађено када је реч о отварању преговарачких поглавља.

Поручила је да ће Немачка као партнер и даље подржавати развој Србије и јачање немачко-српских односа и сарадње.

(Тањуг)

KOMENTARI2 коментара

  1. Istina says:

    Bacaju nam pesak u oči, oni iskreno ne žele Srbiju u EU i to što se oni prave dobri a poubijali su preko 30 miliona balkanaca u sva tri rata od 1914 pa do 1999. Neka oni paze na migrante jer će jim doći glave u njihovoj avliji uskoro čim budu počeli da dele nova ucenjivanja i nove uslove za zemlje koje tobože žele u EU. Nemcima se ne sme verovati, a i ne želimo sa njima u istu Uniju tj. 4.rajh koji porobljava sve narode u Evropi... Neka jih švabe, da vidimo dokle će ovako...

  2. Goran Swe says:

    Sve je ovo samo navikavanje na frazu i "bezalternativno" "istorijsko pomirenje Srba i Albanca" dok se ljudi ne naviknu da je to tako.. Sve je ugrubo dogovoreno onog momenta kad je napravljena SNS a SPS rehabilitovan sa strane onih sto su bombardovali, pa sad kuhaju zabu lagano dok se ne ocjeni da to moze da prodje bez prave pobune i nepredvidljivog naroda. Par hektara zemlje na dve lokacije na 99g za bracu i problem rjesen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u