Броје гласове, али перу руке

Broje glasove, ali peru ruke

26 februara 2017

kul-narodna_620x0

POVODOM višedecenijske nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju, odnosno najbolju knjigu u mrežama javnih biblioteka Srbije, koja je voljom Upravnog odbora NBS ukinuta, odnosno prebačena na “drugu adresu”, juče se saopštenjem oglasio UO.

– Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije – navodi se u saopštenju UO NBS. – Narodna biblioteka Srbije je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica matičnih biblioteka Srbije, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini. Narodna biblioteka Srbije će kao i svake godine nastaviti da sprovodi anketu među javnim bibliotekama Srbije i da objavljuje spisak deset najčitanijih knjiga. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije se ovim povodom više neće oglašavati.

I posle ovog saopštenja ostaje nejasno zašto su članovi UO “oprali ruke” od priznanja kojim se više od četiri decenije ova nacionalna kulturna institucija dičila. Uručivala ga je na svoj rođendan, da bi sada u novom “tumačenju” to bilo samo formalno. Zašto je UO svoju odluku tajio od javnosti puna dva i po meseca?

Način na koji su doneli i obznanili odluku, već je izazvao spekulacije u javnosti. Neke imaju i “političke repove”, vezane za prošlogodišnji incident: Filip David, dobitnik “Nagrade za najbolju knjigu”, 2015, ogradio se od prisustva predsednika Tomislava Nikolića na svečanosti dodele. Na društvenim mrežama se postavlja i pitanje da li je nagrada ukinuta, jer je ovogodišnji dobitnik, Dragan Velikić, javno podržao nekadašnjeg zaštitnika građana Sašu Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije.

„ŠAFARIK“ MILORADU VUČKOVIĆU

ŽIRI za dodelu nacionalne Nagrade “Janko Šafarik”, koju Narodna biblioteka Srbije dodeljuje od 2014. godine za ukupan doprinos bibliotekarstvu, doneo je odluku da se ove godine Nagrada dodeli Miloradu Vučkoviću, bibliografu savetniku i načelniku Centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije.

U saopštenju žirija u sastavu prof. Mihajlo Pantić (predsednik), Vladislav Bajac, Ivana Dimić, Ljubomir Branković i Tamara Butigan Vučaj, navodi se da je nagrada pripala Vučkoviću “za izuzetan doprinos razvoju i modernizaciji bibliotečko-informacionog sistema koji se ogleda u uspostavljanju sistema uzajamne elektronske katalogizacije i povezivanju biblioteka u jedinstven sistem”.

Nagrada, koja se sastoji od Povelje i novčanog dela, dodeljuje se svake godine na Dan Narodne biblioteke Srbije, 28. februara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *