БРОЈКЕ ШОКИРАЛЕ И ЗАПАД И ИСТОК: Војска Србије има три пута више вежби са…

БРОЈКЕ ШОКИРАЛЕ И ЗАПАД И ИСТОК: Војска Србије има три пута више вежби са…

17 новембра 2019

Војска Србије је извела чак три пута више вежби са НАТО и партнерским земљама него са Русијом.

Србија је током 2019. одржала седамнаест војних вежби са другим земљама. Оне су одраз спољнополитичких приоритета прикључења Европској унији, војне неутралности, регионалне сарадње и програма Партнерство за мир.Недавна вежба „Словенски штит“ са Русијом због ПВО система С-400 и Панцир оставила је у домаћој и међународној јавности утисак о великом значају сарадње са истоком. Бројке међутим показују да Србија и даље више сарађује са НАТО и њеним чланицама.

До краја октобра 2019. године Војска Србије је са Русијом одржала четири војне вежбе: „Словенско братство“, затим вежба Западног војног округа, „Словенски штит“ и „БАРС“.

Са чланицама НАТО и партнерима одржано је 13 вежби: „Комшије“ и „Гвоздени мачак“ са Мађарском, „Аир солутион“ са Румунијом, „Платинасти вук“ са САД и земљама региона, „Обазриви вук“ са САД, „Платинасти лав“ са САД, Бугарском и Грузијом, „Шабла 2019“ са Бугарском, „Балкански мостови“ са земљама региона, две провере обучености за мировне мисије (са заједничким евалуаторским тимом Србије и Шпаније), једна провера за Борбену групу ЕУ Хелброк и једна провера обучености по Концепту оперативних способности НАТО. Последња у низу је сајбер вежба „Сајбер Тесла“ са Националном гардом Охаја.

Најчешће и најдуже ВС последњих година сарађује са суседним земљама које су истовремено чланице НАТО и ЕУ: Мађарском, Румунијом и Бугарском као и са оружаним снагама САД.

Војска Србије је учествовала на Међународним војним играма у Русији у дисциплинама тенковски бијатлон, војни рели и снајперска граница као и на два такмичења у стрељаштву у Великој Британији у јуну и у САД у октобру.

У чему све Србија сарађује са НАТО

Србија има развијену сарадњу са НАТО у домену реформе војске, превенције корупције у систему одбране, војног образовања, уништавања и рециклаже застареле муниције као и цивилног програма Наука за мир.

У новембру је усвојен нови Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО за период од 2019. до 2021. године. Војска некадашње Србије и Црне Горе у децембру 2005. била је прва државна институција која је добила признање са запада позивом из Брисела да се прикључи програму Партнерство за мир.

Већ неколико година војска учествује у Концепту оперативних способности, односно има јединице које су опремљене и обучене у складу са НАТО стандардима. Такође, официри ВС учествују у раду НАТО команде у Напуљу у оквиру овог концепта.

Војна делегације Србије у Бриселу има свакодневну комуникацију са представницима алијансе а посебно је интензивна са државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

Из седишта НАТО се истиче да је српска војска учествовала са НАТО експертима у обуци ирачког војног санитета.
Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) сарађује са једном од командних центара НАТО за противваздухопловну одбрану ЦАОЦ, јер је задужена за ваздужни простор Црне Горе која је чланица тог војног савеза.

НАТО у свим званичним документима где се спомиње КФОР никада не изоставља резолуцију Савета безбедности УН 1244 и Војно-технички споразум из Куманова.

Искуства других неутралних земаља

Иако је Србију тешко поредити са другим европским неутралним земљама јер реч углавном о чланицама ЕУ са високо развијеним економијама њихова сарадња са НАТО је формално и фактички слична оној какву остварује Београд.

Балкан је заједнички именитељ за неутралне земље Европе. Све учествују у мировним мисијама ЕУ и НАТО у региону и често имају командне функције.

Аустријанац предводи ЕУ снаге у Босни и Херцеговини а његов сународник је на челу групе за логистику КФОР-а. Швајцарски официр заменик је команданта међународних снага на КиМ а његов ирски колега задужен је за безбедност команде КФОР-а у Приштини.

(balkansec.net)

KOMENTARI4 коментара

 1. Milos says:

  Ma jel moguce?!Ja o ovome stalno pisem.Pa vi onda verujte NATO kolaboratorima u ovoj drzavi.Idite da sluzite vojni rok, odazivajte se na vojne vezbe...Oni bolje tretiraju drzave koje su nas bombardovale od onih koje to nisu jer su marionete.Pozivaju se na Austriju i Svedsku jer i oni saradjuju sa NATO a zaboravljaju da Austriju i Svedsku niko nije bombardovao dok nas jesu i to skoro 3 meseca.

 2. DonDon says:

  koga je ovo sokiralo? NATO od prvog dana govori da Srbija ima bolju saradnju sa njima nego sa Rusima.

 3. DonDon says:

  koga je ovo sokiralo? NATO od prvog dana govori da Srbija ima bolju saradnju sa njima nego sa Rusima.

 4. Dusan says:

  Mislim da je ipak kvalitetnija saradnja sa Rusijom. Nekako mi se kao laiku cini da se sa Rusima "vise puca". A u Bugarskoj nasi raketasi iz PVO izvode bojeva gadjanja jer kod nas nema uslova za to. Sa Rusima vjezbamo od srca a sa njima sto bi narod rekao preko "one stvari ".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u