Бронхитис се лечи 10 дана

Bronhitis se leči 10 dana

8 januara 2017

shutterstock_510724633_620x0

OSIM virusa gripa, kojim je već inficirano više desetina hiljada ljudi, u cirkulaciji su i brojni drugi respiratorni virusi. Pojedini su toliko zarazni da mogu da izazovu oštećenje na ćelijama disajnih organa što najčešće dovodi i do pojave bakterija, odnosno bronhitisa, bronhopneumonije i upale pluća, upozoravaju lekari.

Pulmolog profesor dr Tatjana Radosavljević, iz ordinacije „Tara-Md“, kaže da ovakvi virusi mogu da uzrokuju komplikacije i kod najotpornijih osoba, dok kod onih sa slabijim imunološkim odgovorom i kod hroničnih bolesnika i oni manje „opasni“ dovode do problema:

– Pojedini virusi su toliko jaki da „sljušte“ sluzokožu bronhija, zbog čega dolazi do njihove preosetljivosti i pojave bronhitisa. U tom slučaju reč je o virusnoj upali bronhija, a nije retka ni atipična virusna pneumonija, koja na rendgenu može da bude jako velika, ali da je ni najbolji lekar ne čuje slušalicama. Zbog toga je kod dugotrajne temperature i kašlja potrebno da se uradi snimak pluća.

Uz lečenje je neophodno mirovanje, pa profesorka Radosavljević napominje da je najčešća greška da se virusna infekcija „preleži“ na nogama:

– Bronhitis treba lečiti mirovanjem, uz lekove sedam do 10 dana, a upalu pluća minimum dve nedelje, uz intenzivnu terapiju. Idealno bi bilo da ukoliko je ispljuvak promenjene boje ili ima neugodan miris i jako je gust da se pošalje na bakteriološku analizu. Međutim, lekar najčešće propisuje injekcije ili antibiotike u tabletama prema iskustvu, jer bolest ne može da čeka nalaz.

U slučaju čestih bronhitisa neophodno je da se uradi merenje kapaciteta pluća spirometrijom, dok uporne upale pluća zahtevaju odlazak na skener.

KADA NA RENDGEN PLUĆA

PROFESORKA dr Tatjana Radosavljević kaže da su indikacije za rendgen pluća obavezne u sledećim situacijama:

– Kada pregled stetoskopom ukazuje na moguću upalu pluća;

– Ukoliko posle pada temperature, posle nekoliko dana temperatura ponovo skoči;

– Ukoliko kašalj traje dve nedelje;

– Kada postoje respiratorni simptomi, a u laboratorijskim analizama postoji povišen „CRP-C reaktivni protein“ koji ukazuje na postojanje infekcije u organizmu i mnogo se pre povisi nego sedimentacija;

– Ukoliko pacijent iskašljava krv;

– Ukoliko se posumnja na virusnu upalu pluća.

KOMENTARI2 komentara

  1. lobotom says:

    sto se deca vise izlazu x zracima vece su im sanse da kad tad u zivotu dobiju sarkom pluca(rak),taj sam,kada sam bio mali cesto sam se povredjivao i bivao sniman rentgenom pa sad u pedesetoj god.placam ceh.Ovo vam lekari nikada nece reci jer vrlo lako posezu za rentgenom

  2. cile mile says:

    Lekarska mafija gleda sasmo da napuni svoje džepove. Oni su isto što i političari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *