БРИТАНСКИ НОВИНАР „ЗАПАЛИО ЈАВНОСТ“: Ово је истина о убиству ЕЛ БАГДАДИЈА

BRITANSKI NOVINAR „ZAPALIO JAVNOST“: Ovo je istina o ubistvu EL BAGDADIJA

29 oktobra 2019

Ovo je već poznata situacija – al Bagdadi je više puta proglašavan mrtvim ili povređenim, podseća u svom autorskom tekstu britanski novinar Demijan Vilson.

Vilson, novinar i specijalista za političke komunikacije, analizirao je hvalisave objave američkog predsednika Donalda Trampa i „jezive detalje“ specijalne misije američkih snaga u kojoj je ubijen vođa terorista Abu Bakr al Bagdadi.Vilson podseća da se o lideru Islamske države se i ranije mnogo puta izveštavalo na ovaj način i da su se, s vremena na vreme, pojavljivale vesti da je povređen ili mrtav.

„Donald Tramp je opisao gledanje smrti al-Bagdadija preko satelitske veze sa svojim kolegama vojnim zapovednicima kao film. Njegovo hvalisanje je izgledalo pomalo preterano. Bilo je previše detalja i opisa, govorio je o ‘preplašenim štencima’, o tome da je vođa terorista umro kao pas i kukavica, cvileći u suzama“, podsetio je Vilson kako je izgledala na Trampova živopisna konferencija za novinare koja je uključivala, kako je ocenio ranije Vašington post „detaljne opise vojnih operacija, upitne izjave, ali i samopromociju“ predsednika Sjedinjenih Država.

Vilson u svom tekstu ističe i činjenicu da Tramp „nije izdržao“ da u subotu uveče „tvitne“ o propadanju Al Bagdadija i to pre nego što je operativni odred specijalnih snaga – Delta, popularno poznat kao Delta Force, na terenu proverio da li zaista „imaju svog čoveka“.

Prema njegovim rečima, cilj je bio sprečiti predsednika da otkrije činjenice, tj. sprečiti ga da na telefonu klikne „pošalji“ („send“).

„Ipak, nije mogao da se suzdrži i poslao je ‘tizer’ – ne postoji druga reč za to – na Tviteru u subotu uveče, rekavši da se „dogodilo nešto veoma veliko“ i to pre televizijskog obraćanja naciji u nedelju, dok su se zvaničnici borili da tačno identifikuju ostatke osakaćenog tela iz urušenog tunela sa troje ubijene dece u Idlibu na severozapadu Sirije. Ovo je bila epizoda koja je zahtevala suzdržavanje, jer nije prvi put da je smrt Al Bagdadija najavljena, a da se kasnije dokazalo da je pogrešna“, piše Vilson dodavši da je Gardijan al-Bagdadija već „paralizovao“ teškom povredom kičme nakon vazdušnog udara u aprilu 2015, sirijska državna televizija proglasila mrtvim u junu 2017. godine, dok je iranska TV rekla da je „definitivno mrtav“, isto kao i Rusi, koji su izveštavali o tome tokom istog meseca.

U julu 2017. godine proglašen je mrtvim još jednom , potom je rečeno da je živ i onda je godinu dana kasnije, da bi se otklonile sve sumnje, izašao iz mraka sa novim propagandnim videom, podsetio je.

„Dakle, da li, pored toga što je Tramp opisao gledanje odbeglog ‘kako cvili i plače i vrišti do kraja, sve do smrti’, možemo jednostavno da odbijemo ovo što smo čuli kao istinito dok nam ne ponude neke značajnije informacije? Iako ne želimo da vidimo onu vrstu televizijskog varvarstva koje je pogodilo Muamera Gadafija ili Sadama Huseina, neki nepobitni dokaz, podeljen sa svetom koji sve ovo posmatra, o posmrtnim ostacima Al Bagdadija bi bio više nego dobrodošao“, kaže Vilson.

Britanski novinar ističe i da smrt al-Bagdadija ne predstavlja nužno i kraj problema.

„Zabrinutost međunarodne antiterorističke zajednice odnosi se na to da je haotična i švercerska teritorija, koju su američke trupe zatekle, zapravo teritorija Al Kaide. Sećate se tih momaka? Dodajte tome i činjenicu da se poslednji incident dogodio stotinama kilometara od mesta gde su američke obaveštajne službe verovale da se krije odbegli lider Islamske države. Postavlja se onda pitanje: šta je al Bagdadi radio tamo? Družio se sa drugim njegovim ubojitim prijateljima dok su zajedno kovali zaveru protiv nevernika? Ta mogućnost kod nekih od nas izaziva duboku sumnju i zabrinutost“, ističe Vilon i dodaje da teroristički vođa „nije bio ničija budala“.

„Dakle, morao je da je bude upozoren da će mu se zapadne bezbednosne snage na kraju približiti, a da će, kada to urade, njegova iznenadna, nasilna smrt najverovatnije rezultirati ostavljanjem vakuuma u vođstvu. Letimičan pogled na njegove rane propagandne video snimke, jasno pokazuje da Al Bagdadi nije bio prirodni vođa, ako uzmemo u obzir da je delegirao rukovodstvo i ovlašćenja regionalnim poručnicima kako bi misiju Islamske države održao u životu na više frontova. To znači da sada možemo da očekujemo borbu za vlast među tim ‘vonabi’ liderima, borbu za nasleđe uz očekivano dokazivanje njihove verodostojnosti još nasilnijim napadima protiv njihovih neprijatelja. Neće biti prijatno“, upozorava Vilson.„Poput zmije koja i dalje može da donese smrtonosni ugriz nakon odbacivanja glave, nasleđe Al Bagdadija može se pokazati katastrofalnim. Tramp se hvali da je, pod njegovim vodstvom, glavnokomandujući, kao i kalifat Islamske države ‘100 odsto izbrisan’, ali ova tvrdnja bi lako mogla da se pokaže preuranjenom. Moramo se setiti toga da, iako su Osama bin Laden i sada Al Bagdadi možda eliminisani, da se ove terorističke organizacije ne bave toliko ličnostima koliko ideologijom. Time bi se urgentnije trebalo pozabaviti – mnogo više nego političkim poenima u stilu video igre Call of duty (Poziv na dužnost) u video strimu koji se emituje direktno iz ‘krizne sobe’ Bele kuće“, ističe Vilson u svom tekstu.

Britanski novinar dodaje i da je „bilo lako propustiti, usred tog neuglednog hvalisanja, blagoslovenu ironiju da su kurdske obaveštenja službe u regionu usmerile američke snage specijalnih operacija na pravu stranu“.

„Da, da, to su oni isti Kurdi napušteni od strane američkih snaga koje su se pre dve nedelje povukle i prepustile ih na milost i nemilost turskom vojnom napadu, usled čega je desetine njih umrlo i desetine hiljada ljudi raseljeno. Srećom po predsednika SAD, izgleda da se oni ne bune mnogo zbog te konkretne izdaje“, poručuje Vilson.

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Tramp laze, Bagdadi je sa Melanijom, igraju sah.

 2. Kosovac says:

  Ovaj britanski novinar Demijan Vilson me podseća na novinare našeg „Vremena“, „Bljuca“ i one sorošoidne Dojče Wele, RSE Radio Slobodna Evropa. Piše, piše, Zapali javnost, Šokira javnost, ali ne o Al Bagdaditu, nego o Trampu. Kao da je gledao kroz ključaonicu kako Tramp 'oće da pritisne taster „send“, a ovi njegovi saradnici ga povlače za rukav, „Neeee!“. To je stvarno zapaljujuće šokirajuće i zaprepašćujuće. ……………Ali zamislite, pored Bagdadija je bilo još troje dece, godišta malo mlađe od male Grete, pa to je za plakati. Šokantno. Ovaj britanski novinar Demijan Vilson pokušava da nam kaže da se i Tramp obradovao, kao njegova Hilari onomad kada su joj javili za Gadafija. Ali nije mogao baš najbolje da se sorošoidno izrazi.

  • Goran Swe says:

   Upravo tako. Kao plasiranje proizvoda u filmovima. Gdje je MekKenjalo i sastanci sa istim..

 3. Ivan. Grozni says:

  Da Mazda nije negde u brdima Up state NY. Ako su ih stvorili red je i da ih spasavaju.trebace

 4. Vojna i ojdeSve says:

  Svemu doghe kraj.... Kraj sveta josh malo.... Pa novi

 5. milorad2 says:

  oitanje je da li osoba sa imenom "el-bagdadi" uopšte postoji.Samo ime je holivudski proizvod očigledno.Prodaju maglu ceo "ISIS" je organizcija stvorena i komandovana iz lenglija i rijada,ostalo su priče za malu decu isto kaio i SAGA o bin-ladneu,koja je postal providna posle izvesnog vremena,ova šarada je postala providna ali ovoga puta mnogo brže.Sledeći put ako pokušaju hibridne ratove da vode iz amerike, stvari će od prvog momenta biti nazvane pravim imenom a napadnuta država će u momentu odgovoriti ARMIJOM a ne nekim pregovorima itd.To je lošavest za demokratiju i slobode u svetu,USA su sahranile taj model društva svojim delovanjem kod kuće i po celom svetu, sada nastupa vreme korporativnih država sa blagim odorom teškog nacionalizma i rasizma (sve zavisi kako vam odgovara,oćemo boje da poredimo ili "historije" i "prava")Ovo što se dešava,sva ova laž i prevara,totalni moralni i kulturni sunovrat je apsolutno jasan znak i uvod u totalni obračun,dolaze mračna vremena,i samo veoma dobro organizovane MANJE zajednice ili jednostavno srećni ćoškovi sveta neće biti tako teško pogodjeni dogajdajima koji se spremaju.Cela priča počinje već sledeće god. i razvijaće se prema neizbežnom teškom ratu svuda po svetu.Počeće sa novogodišnjim padom berzi, naročito u USA.

 6. Kulak says:

  Nije isključeno da ga još par puta proglase živim i mrtvim.

 7. teoretičar says:

  Bagdadi ne postoji. To na slici je indijski glumac iz indijskog filma "Indijski nadgrobni spomenik". Ja znam , ja gledo taj film tri puta. Nego jel čuo neko nešto o nekadašnjoj svetskoj sili koju su svi zvali Kina? Ja imam utisak da merikanci počinju da skrivaju Kinu. I ide im od ruke. Zarasle su staze naše. Mislim, put svile će bre da zaraste u travu. Nema veze. Imaćemo na našem marketu snova još jeftinije kišobrane. Aj to nam već nekako poznato, ali nije nam poznato hoće li i ona druga velika sila istim putem ili neće? Pa nemoj oma das pljujete...ja samo pitam. Eto, živo me interesuje, jer ako i oni počnu pregovore a traže ih već skoro 70 godina, ostasmo mi brez džebane.

 8. Za Srbiju says:

  Gde je bio ovaj britanski novinar u slučaju Skripalj?

 9. Siniša says:

  a za šta je Al Bagdadi bitan pravi vođa islamske države je turski predsednik Erdogan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *