БРУЈЕ РУСКИ МЕДИЈИ О ВУЧИЋЕВОЈ ПОСЕТИ: „Сведоци смо историјског помака, врата се отварају ономе ко куца“

БРУЈЕ РУСКИ МЕДИЈИ О ВУЧИЋЕВОЈ ПОСЕТИ: „Сведоци смо историјског помака, врата се отварају ономе ко куца“

25 новембра 2021

ДЕСЕТ милијарди долара потребних за изградњу прве српске нуклеарне електране је импозантна сума за Београд, али како каже Библија, врата се отварају само онима који на њих куцају, а Вучићева изјава је исто куцање, пишу РИА Новости поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да је Србија спремна да гради нуклеарну централу и да о томе преговара са руском корпорацијом Росатом.Агенција оцењује да Русија не може себи да приушти рад по совјетској методи, када су савезници у Варшавском блоку били практично преплављени новцем, али сматра да ће Росатом и Министарство финансија несумњиво наћи предлоге који би били корисни за обе стране.

„Сведоци смо историјског помака“

– Сведоци смо историјског помака, када политички утицај дуги низ година није одређен размештањем још једне војне базе, већ изградњом кључних производних објеката, способних не само да донесу профит за земљу, већ и да јој омогуће да демонстрира своју вољу суседима наводи РИА Новости.

Закључује да Србија то није прва схватила, али је имала довољно самосталности и здравог разума да извуче прави закључак.

Агенција у тексту наводи да у анализи оправданости изградње нуклеарке, можда треба почети од чињенице да Србији сопствена нуклеарна електрана на први поглед није потребна.

Јер како наводе „чињеница је да наш историјски савезник, који има скромну територију и популацију од седам милиона људи, има све што је потребно за удобан живот“, а да је изградња нуклеарне централе скупа.

Као пример наводе белоруску нуклеарку која је Минск коштала десет милијарди долара, које је Москва издвојила у виду повољног кредита и кажу да би за Београд, с обзиром на висину спољној дуга, изградња нуклеарне електране могла да буде опасност за државне финасије.

Штавише, Срби не само да у потпуности задовољавају сопствене потребе за струјом, што је невероватан луксуз у пандемијској Европи, већ је и продају у иностранству“, пише РИА.

Наводи да је Србија лане извезла шест терават-сати стује и да је Београд на том извозу зарадио близу 50 милиона долара.

Истиче се и чињеница да се Србија по доказаним резервама угља налази у средини других десет земаља, што, како се оцењује, није лоше за малу државу, као што је Србија.

Указује се међутим да Србија губи своју позицију на европском тржишту снабдевања струјом, што РИА Новости објашњавају трендом одбијања угља и масовног преласка европских земаља на природни гас.

Други фактор, наводи РИА Новости, зауставио је Вучићев тим, јер се Београд, чим је званично саопштено да је пројекат Турски ток одобрен, одмах пријавио за учешће у њему.

Штавише, изградња српске деонице од 400 км је завршена за рекордна 32 дана а данас је овај део тока већ у функцији и кроз њега се природни гас свакодневно пумпа у Мађарску.

То је омогућило Будимпешти да одбије транзит преко Украјине, са којом има дугогодишњи сукоб због кршење права становника Закарпатја.

Од јануара 2021. Гаспром је додатно започео испоруку гаса Босни и Херцеговини, а Србија је поново кључна транзитна земља, наводи РИА Новости и додаје да је ситуација са угљем много компликованија.

Оцењују да ако Пољска, као још једна држава у којој је ова врста горива главна, у својој енергетској транзицији може да рачуна на значајну финансијску помоћ Брисела, онда Срби могу да се ослоне само на себе.Александар Вучић присуствује свим кључним састанцима

Управо из тог разлога, истиче агенција, Александар Вучић присуствује свим кључним догађајима везаним за енергетику у Русији и наводи да је пре месец дана учествовао на Руској енергетској недељи.

Тада се састао са Владимиром Путином и описао ситуацију са струјом у Европи као страшну због наглог скока цена.

У тексту се примећује да се од тада догодио још један важан догађај, а то је да је белоруска нуклеарна електрана, коју су изградили руски стручњаци, достигла пројектовани ниво производње.

И не само то, већ се показало да су белоруски мегавати од виталног значаја за Украјину, па чак и за традиционално непријатељски Балтик.

Оцењује се да је Русија у ствари у самом центру Европе спровела сложен технички пројекат и са само пар реактора променила не само енергетску, већ и прекограничну политичку равнотежу, а Белорусија је постала кључни играч у региону са мирним атомом.

Паралелно с тим, у пуном замаху је изградња турске нуклеарне електране „Акују“.

Агенција оцењује да Русија не може себи да приушти рад по совјетској методи, када су савезници у Варшавском блоку били практично преплављени новцем, али сматра да ће Росатом и Министарство финансија несумњиво наћи предлоге који би били корисни за обе стране.

KOMENTARI4 коментара

 1. Gagi says:

  Najinteresantnije ce biti kada saznamo gde ce se nuklearka praviti. To ce mnogo toga reci i objasniti. Energija i hrana su najveca sredstva dominacije u svetu, mi imamo dobre uslove za buducnost i prosperitet. Naravno, kada ne bi bilo ovih unutrasnjih propaliteta i uvoznika koji obesmisljavaju rad naseg naroda. Pomazu tudje ekonomije tim uvozima a nas narod zaorava svoj rad i trud. Daleko smo mi jos od domacinske drzave, nakotilo se mnogo mrzitelja i krpelja koji sisaju krv ovom narodu. Eto srecne vesti, prirodni gas nece poskupeti ali zato porezi i nameti od N.Godine idu gore, onda se covek zapita, sta je to bolje i kome. Nemojte MOLIM VAS da mi vise bude bolje, kako godine prolaze SVE je skuplje i gore.

  • ralence says:

   Тито,Кардељ и Бакарић су украли паре које су Немци после рата платили као одштету Србији и са тим парама изградили Нуклеарну централу у Крушком на граници Словеније и Хрватске.Србији су дали шипак.

 2. Патриота says:

  Место за нуклеарну електрану мора да буде поред неке велике реке,јер је неопходан стални прилив воде.Е сад дали близу Саве,Дунава,Дрине или В.мораве то стручњаци треба да одреде.Пропутовао сам Француску уздуж и попреко,они имају 56 нуклеарних електрана,поред сваког већег града имају нуклеарку.Дакле,Србији треба нуклеарна електрана,то је сигурно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u