БРУKА! ЗА ПОБЕДНИKЕ НЕМА ПОЗИВА ИЗ ВАРШАВЕ: Србија и Русија без места на прослави 80. годишњице од почетка Другог светског рата

BRUKA! ZA POBEDNIKE NEMA POZIVA IZ VARŠAVE: Srbija i Rusija bez mesta na proslavi 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata

28 avgusta 2019

Ministarstvu spoljnih poslova, od ambasade Srbije u Varšavi dobili su informaciju da su pozivi upućeni samo članicama EU, NATO i Istočnog partnerstva.

Na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića još nije stigao poziv iz Poljske da 1. septembra prisustvuje obeležavanju 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, piše „Politika“ pozivajući se na saznanja u Predsedništvu.Kako su za ovaj list pojasnili u Ministarstvu spoljnih poslova, od ambasade Srbije u Varšavi dobili su informaciju da su pozivi upućeni samo članicama EU, NATO i Istočnog partnerstva…

Ovo su za list potvrdili i u ambasadi Poljske u Beogradu.

Na pitanje da li je poziv upućen nekim od zvaničnika iz Beograda i zašto nije pozvan niko iz Rusije, otpravnik poslova poljske ambasade Pavel Sokolovski je odgovorio da su „pozivnice upućene najbližim poljskim partnerima iz EU, NATO i zemljama Istočnog partnerstva“.

Ovo će biti drugi važan događaj na kome Srbija neće biti zastupljena u skladu sa svojom istorijskom ulogom i statusom sile pobednice.List podseća da je na proslavi 100. godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra prošle godine, Francuska predsednika Srbije smestila u neke od sporednih redova, dok je Hašim Tači sedeo tik iza Vladimira Putina.

Oštre kritike na račun Poljske stižu iz Moskve, budući da pozivnicu za događaj kome će, kako se najavljuje, prisustvovati oko 20 svetskih lidera, nije dobio ni ruski predsednik Vladimir Putin.

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad2 says:

  zanima me,jel su zvali kineze?I nije mi jasno zašto baš SLAVE početak tog rata.Šta slave hitlera?Možda je KOMEMORACIJA u pitanju,nadam se da jeste, jer PROSLAVLJATI jedan tako mračan trenutak u istoriji je baš beezeveeeze.

 2. Za Srbiju says:

  Taman tako. Na okupu svi oni koji podržavaju nacizam ili su nacisti. Ni Rusima ni nama tamo nije mesto.

 3. Simon Saivil says:

  Srbiju ce predstavljati Hrvatska. Ako dodje do pjevanja oni ce "da otvaraju usta." Mesic je to uvjezbao.

 4. Slobodanka says:

  Poljska je već pokazala koliko poštuje Srbiju 26.02.2008.godine kad je priznala nezavisnost tkzv. Kosova. Pokazala je time i da ne poštuje medjunarodno pravo jer nezakonito je proglašenja nezavisnosti Kosova. Vazalna Poljska će viriti iz dupeta SAD-u na ovoj manifestaciji. E nama je baš potrebno da na licu mesta naši kadrovi se obuče kako se to radi.

 5. Zoran says:

  Meni te proslave drugog svetskog rata sve vise lice na dan zalosti onih koji izgubili.

 6. Suzana says:

  Nema veze, mi ćemo doći da proslavimo dan pobede! Dan pobede protiv IV rajha!

  • Milan says:

   Oodličan komentar. Slažem se.

 7. Ilija says:

  Od kad je ovaj režim zauzeo presto svim silama se trude da dokažu kako se draža borio protiv Nemaca, a da je Tito sarađivao sa Nemcima i Pavelićem, a i rehabilitovali su Dražu.Time su nas svrstali u zemlje koje su na suprotnoj strani od antifašista.A pošto čitav svet zna da su se partizani, a ne četnici borili protiv fašizma, a ova vlast tvrdi suprotno, verovatno su Poljaci zaključili:"Pa ako ste anulirali partizanske uspehe, a favorizovali četnike, za koje znaju ko su bili, onda vam nije mesto na ovom obeležavanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *