БРУТАЛАН ОДГОВОР ЕМИРА КУСТУРИЦЕ Херти Милер, књижевници која је извређала Србе усред Београда

BRUTALAN ODGOVOR EMIRA KUSTURICE Herti Miler, književnici koja je izvređala Srbe usred Beograda

26 oktobra 2017

Piše: Emir Kusturica

Poslije nastupa književnice Herte Miler u Jugoslovenskom dramskom, jasno je kako su organizatori Sajma knjiga napravili grešku. Trebalo je da se dogovore sa nadležnim organima i spisateljicu pozovu na vojnu paradu, nikako na mjesto gdje se skupljaju ljubitelji književnosti. Zbog toga što se vidi da ona preferira vojnostrateški put do nacionalnog osvještenja, radijaciju koju uranijumske bombe ostavljaju u prostoru i da ne vjeruje u efikasnost metafore i književnog izraza.

Da smo bili pametni i učinili tako, nema sumnje, bilo bi mjesta da se upriliči predavanje Herte Miler u Jugoslovenskom dramskom na temu – ”Uticaj uranijuma na osvještenje zabludjele Evropske nacije!” I, uz takav povod bi do kraja shvatili njen svjetonzor (umwellt).  Pretpostavljam da bi u okolnostima vojne parade otvorila srce i poistovjetila i Sovjetski Savez sa Ruskom Federacijom, te pokušala da nas ubjedi kako je oslobađanje Beograda 1944. bilo relativno i kako je došlo vrijeme za podizanje spomenika nacističkim vojnicima! Ne sumnjam da bi ona do kraja izrazila svoju humanost konstatacijom da su i oni bili ljudi. Okreni obrni, po onome što je izgovorila u pozorištu, ona je htjela da kaže “u stvarnosti je sve kao i u fudbalu gdje na kraju, u drugom poluvremenu svakako pobjede Njemci.”

Ima mnogo načina da se sretnemo sa Hertom Miler. Možda je, ipak, bilo najbolje da Milerovu pozovemo, nekoliko dana ranije u Kragujevac. Tamo bi je protokol natjerao da položi cvijeće na gubilište kragujevačkih đaka i profesora i što je najvažnije, morala bi da ćuti. Poslije onoga što je izgovorila u Jugoslovenskom dramskom tako bi bilo najbolje. Pokazalo se, naime, da kada nobelovka govori rječnikom vojnikinje, otme joj se ono što literatura ne trpi. U svoje ime i pod firmom Nobelove nagrade opravdava civilne žrtve. Doduše sve to čini, kako kaže, ne zbog sebe, nego u našu korist. Alfred Nobel se prži u grobu jer njegov laureat tvrdi da je upotreba dinamita i gorih naprava zdrava stvar za ljudski rod i osvještenje nacije!!!

Greška je, dakle, što je Herta Miler pozvana na Sajam knjiga. Ona je naše gostprimstvo mogla da osjeti, recimo, i kao gost Sajma automobila. Ista zgrada samo nekoliko mjeseci ranije. Ono jeste da kod nas ima više posjetilaca na Sajmu knjiga nego automobila, ali našao bi se tu neki njen obožavalac koji voli „mercedes“. Tu bi popila iskreni aplauz i uz nekoliko selfija osjećala bi se komotnije. Zamišljam Hertu Miler kraj „mercedesa konvertibl“, ponosna kao oni vojnici koji su umarširali u Beograd aprila 1941. nakon bombardovanja Beograda, koje je bilo mnogo slabije, tvrde stručnjaci, njene kolege, od onog kojeg je izveo NATO 1999. godine.

U vremenu kada smo odrastali Herta Miler i ja (ona je samo godinu dana starija od mene), presudnu ulogu na mišljenje ali i na svjetonazor nisu igrale ideološke pouke koje je ona iskopirala iz vremena sovjetske okupacije Rumunije i izgovorila u Jugoslovenskom dramskom u pozorištu. To su činile knjige i filmovi. Može se pretpostaviti da smo u isto vrijeme čitali Solženjicina i patili za zatočenicima poput Denisa Denisoviča. Kada smo gledali „Blago Sijera Madre“ ili kasnije Brus Lija, srce nam je kucalo za progonjenim ili poniženim i po pravilu smo stajali na strani slabijih. To su bila vremena kada je riječ bila tvrđava, a ne kurva, kao danas. Herta Miler nas uči da je takvo mišljenje izanđalo i čini se kao da se još uvijek rve sa vampirima koji do nje stižu u obličju Nikolaja i Helene Čaušesku. Zbog te traume ona vjeruje kako su NATO bombe po Srbiji obezbjedile da se oni nikada neće vratiti! Jer, da nije tako i da ima pravde, Nobelova nagrada bi umjesto Herti Miler 2009. godine bila uručena najvećem živom austrijskom piscu Peteru Handkeu!

(Iskra)

KOMENTARI39 komentara

 1. goran says:

  Ucinak Gospodje Miler je upravo suprotan od planiranog, ona je kao Jelena Milic, umesto da nam proda robu, ona nas osvescuje da nam tudja roba ne treba. Treba biti iskren, da nam ponekad ne posalju ovakve idiote, mi bismo zaboravili da smo Srbi.

  • Profesor says:

   Sedi, odličan pet, Gogo!

  • Batina says:

   Nemanja, istamburaj to dobro ima da zavoli Srbe.

  • Boris says:

   Velika je greska sto se politicari dodvoravaju svima i svakome.Neke ne da netreba pozivati nego im treba i zabraniti ulaz u Srbiju.Sta smo mi ovde ko god dodje uci nas i savetuje a nemuju elementarno znanje iz istorije a i dogadjaja iz devedesteh.

 2. goran says:

  Jelinek, Bob Dilan, Herta Miler... Hoce li Nobela dobiti i neko ko nije iz Izabranog naroda? Ili da tu nagradu preimenujemo u "Talmudski pehar" za jevrejske pisce u rasejanju?

  • davidson says:

   Talmudski pehar tebi za glupost!!! Nobelovu nagradu za glupost jos nisu uveli ,ALI DA JESU TI BI JE DEFINITIVNO OSVOJIO I CUVAO DUUUUUGO,DUUUUUGO !!!!!!!!!!!!

   • Nebojsa says:

    o cemu ti pricas dali si ti svesan svoje nesvesti skim se svadjas ocigledno cujes glasove jer nisi sam ocigledno djavo vlada sa tobom.

  • Rajko says:

   Ne grijesi duse, Bob Dilan je veliki protivnik ustasa i hrvatske. A ko je veliki protivnik ustasa i hrvatske, taj je najveci prijatelj Srbije!

   • E.Lirsch says:

    Tacno ko SUNCE.

 3. mila says:

  Kad imamo JUGOSLAVENSKO dramsko pozorište-ništa više nije čudno.Nema dalje.

  • Pastrovic says:

   Pa neces valjda da se zove SRBSKO dramsko pozoriste? Pupu. .. daleko bilo.

  • Batina says:

   Nasla se u svom okruzenju.

 4. kuka says:

  Ispravka: "svjetonazor" nije Umwelt nego Weltanschauung. Umwelt znači okolina, čovekovo okruženje.

  • Vasilije50 says:

   Ima logike, ta nacifaši baba i tako zagađuje okolinu.Senk rupa je taman mesto za nju. Tako je trebao Kusta da joj odgovori. Nema u njegovom pisaniju ništa brutalno.

  • Ned’s says:

   Bravo Emire ponosni smo na tebe

  • Neda says:

   Bravo Emire ponosni smo na tebe

  • david says:

   Jedno je covekova sredina u kojoj zivi ekoloski Drugoje pogled prema Svetu politicki gledano. Koja gledista zastupa Gospoda.?

 5. kuka says:

  Peter Handke je zaista čudesan pisac kog krase prelep stil, dubinsko razumevanje sveta i pojava, izuzetan umetnički senzibilitet, humanost, plemenitost i toplina. Ako je neko od modernih pisaca zaslužio Nobela, onda je to u prvom redu Peter Handke.

 6. arso says:

  Mnogi od nazovi Nemaca imaju u svojoj DNK R1A podgrupu,i sam Hitler u "svojoj" knjizi to potvrdjuje, a ona oznacava da kazem Slovensko poreklo, jer DNK ne laze. Kad se utvrdjuje ocinstvo i DNK je presudni faktor, a najgore je kada saznas da nisi ono zasta te predstavljaju, vec dete janicar, nit si njihov nit si nas. A Rusi su to u svojoj detaljnoj analizi "naroda" u Evropi cinjenicno potvrdili. Tako da ovoj janicarki preporucujem da prvo utvrdi svoje korene, pre nego pocne opet da laprda.

 7. Sloba says:

  Za ovakvu besjedu doticne gospodje u mom selu bi rekli baljezganje!

 8. Trifun says:

  Zapadne genocidne hijene! Bice zbrisani sa lica planete 100%. Neminovno. Nema nazad.

 9. Svetolik says:

  Zaboravili ste Draginac u kome je streljano oko 4000 lokalnog stanovništva 20.10.1941. kada je naišla kaznena ekspedicija i spalila sve pred sobom. Zato što se narod suprotsavio njihovoj okupaciji. Pogledajte Memorijal Draginac pa ćete videti kakva su to zlodela.

 10. Panta says:

  Bilo bi poželjno da se oglasi onaj ko je ovu personu pozvao. Oni koji su, (kažu njih 600), ćutali dok je ona doživljavala orgazam u svom licemerju, ne treba da se javljaju. Svojim nečinjenjem sve su rekli.

 11. Rujen says:

  Nemce će na prvi sledeći blickrig Rusi kremirati za sva vremena,zajedno sa babom nobelovcem, Ima mnogo dobrih Nemaca, ali je vrlo malo hrabrih, koji smeju da stisnu i usprotive se eunijatskom Rajhu, koji ih tera u sigurnu propast pri sukobu SAD sa Rusijom.Platiće za sva nečinjenja zbog zločina koje je njihova država činila razarajući druge države koje su Nemce podržavale u ujedinjavanju. Vuk dlaku menja ali ćud nikada.

 12. Robert says:

  Ima li još koji poznati Srbin (sem Emira) da kaže nešto ??? Očigledno je da su se svi ostali posakrivali u mišju rupu. Svaka čast, Emire. Samo tako nastavi.

 13. doktrina soka says:

  Herta Miler je ociti primer kako novac deluje na svest coveka,potpuno mu skuva mozak i gubi orjentaciju,jednostavno ne zna gde se nalazi i sa kime opci.

 14. Lune says:

  Hm,hmm....a,uuuuu al joj ga je " vikno" Emir od Kusturice ispada,da je za sve kriv,tamo neki Causeski,Broz..le,leee

 15. goran says:

  Oj Davidov sine, premapmetni sine, procitani ste, Davidsone. Tvoje pleme je dosadilo i bogu i narodu. Pozdravi tvoju miljenicu Herticu kad je sretnes. I reci joj da ponovo dodje, vecu gluperdu u zivotu nisam cuo.

 16. goran says:

  Bob Dilan nije nikakav prijatelj Srba, kako to naivno misle Srblji. On bi za pet dolara prodao i Jevreje, a kamoli Srbe. No, ovde govorimo o necem drugom, o kriterijumima danasnje Zapadne kulture. Bob Dilan naprosto nije pisac. Dodeliti njemu Nobelovu nagradu za knjizevnost je isto sto i dodeliti Ivici Dacicu nagradu za slikarstvo. Jelinek je makar priznala da je Handke zasluzio Nobela, a ne ona. Imala je makar nekog stida, a Gospodja Miler tek sto je dobila Nobela za svoje srednjoskolske price, vec se dala u misionarenje otkrivajuci svoju ne samo bahatost vec i glupost jer ona nema znanja ni na nivou prosecnog studenta kad su istorija i politika u pitanju.

 17. OrthodoxCelts says:

  Davidsone smradu talmudski

  • davidson says:

   Hertin otac je tokom Drugog svetskog rata bio član elitne nacističke jedinice Vafen SS, čiji su pripadnici, naročito na Istočnom frontu i Normandiji, ostali upamćeni po nebrojenim zločinima protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Zato je nakon završetka rata njenoj bogatoj nemačkoj porodici koja je živela u Rumuniji, u tamiškom okrugu, gde je ona i rođena, sve oduzeto. U Nemačku se preselila 1987. godine.

   • davida says:

    on je nešto kao medlin olbrajt, kušner, kozirev, kao i ona, lenjin,i herta hitler i drugi zlikovci koji su nas ubijali. oni su ubijali i svoje da bi postigli svoj cilj. samo kada se srušiše tri kule niko od njihovih ne do đe na posao

 18. Zorica_Ts says:

  Bravo Kusturice, sažeto, jasno, pravo u centar! Kamo sreće da nam jednog dana budeš ministar kulture, verovatno bi na sličnim manifestacijama imali prikladne goste, a ne ovo nakaradno dupelizanje vladajuće klike Nemačkoj ambasadi, gde dozvolimo ovakvu bruku i sramotu, za koju, kao i do sada niko neće odgovarati. Da je kojim slučajem neko zafrljačio tortu u lice HM ili prekinuo njeno lupetanje, već bi bili etiketirani kao primitivci i siledžije. Ovako dotična je uspela da se izlupeta do kraja, provokacija nije uspela, ubila je dve muve jednim udarcem: Sajam knjiga - ostao je gorak ukus u ustima posle ovakve gošće. Nobelovu nagradu - definitivno se nastavlja niz, Obami za mir, a njoj... za širenje demokratije predpostavljam#!"/&!

 19. doktor says:

  I, naravno, veliko poštovanje Handkeu i Kusturici

 20. Pastrovic says:

  Fala ovoj njemackoj drolji sto nam je dosla, pa su sad i oni koji su i gluvi i slijepi konacno shvatili. Sto bi jadni mi da nema tih Herta, i svapskih, i domacin!?

  • Pastrovic says:

   I domacih!

 21. VESTICA Milerka says:

  Sta reci, dobila krila u Jug.dramskom, skim si takav si......jadnici.....

 22. Ž.Vasić says:

  Ne vidim razlog zašto je uzabran naslov Kusturičinog teksta - Brutalan odgovor Emira Kusturice Herti Miler.Ako je neko dobitnik Npbelove nagrade a ovako priča - prema takvima treba baš biti brutalan jer oni to zaslužuju.Mada, kad znamo ko je sve dobo Nobelovu nagradu, ne treba da nas čude ovakvi nobelovci.Mene više čudi - ko je dovede u Beograd? Malo je ljudi kao što je Kusturica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *