БРУТАЛАН ОДГОВОР КУСТУРИЦЕ Горану Марковићу!

БРУТАЛАН ОДГОВОР КУСТУРИЦЕ Горану Марковићу!

22 августа 2020

Редитељ Емир Кустурица одговорио је колеги Горану Марковићу на критике које је упутио због постављања споменика Стефану Немањи у Београду.

Писмо преносимо у целости:

Драги Горане Србине,

Не знам са којим спомеником Стефана Немање си упоредио овај који ти се не свиђа. Вјерујем да ти знаш и ако је тако, молим те да ми јавиш. Када бих ја знао да постоји скулптура праоцу Србије у посљедњих осамсто година, рекао бих ти лично. Сигурно ти не бих јављао преко Пешчаника. Има хиљаду начина да се повежу познаници са филмских фестивала и са рекреативних утакмица у фудбалу које су одигране за вријеме мог служења војног рока у Београду када ти је Петар Божовић удјелио снажан комплимент називајући те краљицом тијела. Било би неукусно када бих ја тебе на јавном мјесту упутио на много мање одрицање од оног на које ти мене тјераш.

Тражиш да се морално дистанцирам не само од споменика имењаку Немањи, него и од аутора који је у Њујорку поставио споменик Ленону, у Москви руском цару, и да не набрајам све украсе које је руски умјетник и академик Александар Рукавишњиков расуо по свијету. Када бих био присиљен да те јавно прозовем да нешто мијењаш, инсистирао бих да се одрекнеш борбе против „малигног Руског утицаја” (ово је само једна у низу акција у којима ти учествујеш од деведесетих откад дјелујеш на сцени достављања и пријављивања свог народа западном хегемону и сада си се окренуо против мене ). Умјесто тога, рецимо, позивам те да изоштриш смисао за страдање хришћана на Косову и Метохији или у Црној Гори? Не само због хришћанске културе него и твоје секуларне грађанске политике којом се, за разлику од мене, бавиш, а не знаш да она не постоји без историје коју је управо Стефан Немања, имењак, започео на Балкану.

Тражиш да се морално дистанцирам не само од споменика имењаку Немањи, него и од аутора који је у Њујорку поставио споменик Ленону, у Москви руском цару, и да не набрајам све украсе које је руски умјетник и академик Александар Рукавишњиков расуо по свијету.

Није добро, Горане Србине, када безбожник спомиње душу, тако да твоје питање „гдје ће ми душа“ ако се не оградим од одлуке жирија која ће, наводно, уништити Београд, није само произвољност филмаџије чије су стваралачке бисаге пресушиле, између осталог избјегавајући годинама политичку димензију у твојим филмовима и вјеровању да је та делатност само забава. Сада је политика постала твоја судбина рођена у „ужасу празнине“ твог филмског жанра.

Послије свега бринеш за моју душу? Ти и ја се не разликујемо само у бризи и небризи према хришћанима Косова и Црне Горе, разумјевању политике и историје. Сумњам да ти вјерујеш у вјечност душе као ја, јер да је обрнуто не би могао да правиш филм о Бернар-Анри Левију, псу рата, човјеку који гдје год се појавио у вијетнамки пријатне кафа боје, ту је почињао рат. Он је служио као претходница пљачкашким походима Обаме, Клинтонових, Саркозија! Ђе ти се потопила душа, земљаче. Човјек који направи филм о Бернару Левију губи лиценцу јавног делатника и никоме нема право да кроји моралне норме, а камоли да се интересује за судбину нечије душе и брине о њеном кретању. Дакле, твој вапај за мојом душом, био је признање празнине у којој живи један бездушни тип.

Разумио сам да си тада био декинтиран, па те морално посрнуће одвело репатом вампиру Левију и да си направио филм због ког си забетонирао властити дух у блато незадовољства и лошег старења, а оно мало душе коју си давно извртио у својим филмићима, процурило је кроз празне џепове и сада звецка кроз ситниш који си добио заузврат од француског ратнохушкача. Видио сам твоје лице на Јутјубу када је овај философски кепец у Београду попио торту у фацу и није ти било драго, али на твом лицу није било сажаљења према инвеститору. Ниси се ти никада до краја поистовјећивао са идејама, а за тај филм вјероватно ни лова ни није била велика!

(Спутњик)

KOMENTARI19 коментара

 1. Brut for Man says:

  Zar i ti sine Brute?, ali nemoj tako brutalno.

 2. За Србију says:

  Pogrešno je ovog IZroda nazivati srbinom.

  • Suzuki Vitara says:

   Markovic je poznat kao seksualni predator. Nije mogao da izade na kraj sa zrelijim zenama, pa se koristio pozicijom profesora na FDU i spopadao brucoskinje. To je je u zadnje vreme javna tajna. Ocito da ga komunousrase i dalje podrzavaju, pa se to zataskava i preti zrtvama.

 3. persida says:

  Markovic je covek bez talenta koji bi bio nula bez njegove lepse polovine, Francuskinje koja lezi na parama i pomaze ga, misleci za ovog lesinara da umetnik.

 4. Ружа Румена says:

  Одговор није бруталан,већ насупрот БРАТСКИ,аргументован и,више саветодаван него ли осветнички.

 5. Cp6a says:

  Браво брате Немања!

 6. Косовац says:

  Поштовани Немања Кустурица, браво. Овој гњиди Горану Марковићу је и требало одговорити овако културно и не прљајући руке. Као што бејаше онај одговор Марковићевом послодавцу Анри Левију, тортом у њушку, слатка торта од које чивутин Леви пуни гаће. Она застрашена Левијева фаца, тачно као да му је петља попустила.

 7. milorad3 says:

  Stvarno ne znam zašto tolika galama oko spomenika koji nije još ni postavljen na mesto.Kao što svako zna, okolina spomenika i mesto postavljanja takodje utiču bitno na dimenziju i estetiku dela.Ajde da ga postave pa da se svadjamo kome je lep a kome nije.Ovi što su opljunuli pre vremena samo pokazuju da imaju druge ideje u glavi kada pljuju po spomeniku koji treba da simbolizuje NAŠU srpsku državnost i naciju, njenu neprekidnu nit i trajanje, oni samo dokazuju tvrdnju da MRZE i SEBE i NAROD iz koga su potekli.Ne možeš voleti sebe ako mrziš osnovu svog postojanja i mesto svog postojanja to vodi u ludilo i mislim da smo se nagledali takvih RASCEPLJENIH DUŠA ovde na tone.Ajde da vidimo možda je stvarno ružan a možda i nije ali mislim da ću bar JA kao SRBIN voleti taj spomenik na tom mestu kakav god da je jer ZNAM šta PREDSATAVLJA pa čak i ako nije baš uspelo, jbiga, napravićemo lepši kad bude para.Ali sama ideja podizanja tog spomenika je izgleda bukvalno, prst u oko svima onima koji bi da nas SRBE svedu na nivo bezumne STOKE koju treba POKLATI zarad mira i kulture na balkanu.Ako ništa zbog te ZLE CRNE BRATIJE koju ovakava ideja živcira,TAJ SPOMENIK MI JE DRAG KAKAV GOD DA JE.Neka pacovi koji nas mrze vide svoju malenkost i niskost jer nemaju oni KOME da dižu ovakve spomenike, sem drumskim razbojnicima i STRANIM GUVERNERIMA i CAREVIMA.Oni SVOJE NIŠTA NEMAJU, zato nas i mrze.

 8. test01 says:

  Podrska gospodinu Kusturici i po obicaju - svaka mu je zlatna!

 9. uddu says:

  Šta li ćete reći onda kad se bude saznala istina da Stefan Nemanja ni u kom slučaju nije "Praotac " srba ?Više puta sam ja na ovom sajtu napisao da su upravo Nemanjići sebe proglasili za stvaraoce srpske države,a oni to u stvari nisu.Srbi su imali državu i svoje vođe 700 godina pre Nemanjića,to su bile dinastije Svevladovića ,Oštrivojevića i ostalih.Šta mislite,zašto kod srba bukvalno ne postoje prezimena Svevladović i Oštrivojević,kao i imena Svevlad i Oštrivoj ?Odgovor je samo jedan,a to je da su Nemanjići izbrisali dobar deo srpske istorije da bi oni ispali kao praoci naše nacije .Pokušajte da pročitate istorijske spise koje su napisali letopisci iz više evropskih država koje su učestvovale u više Krstaških ratova ! Videćete koga su njihove vojske srele na ovim prostorima mnogo,mnogo pre pojave Nemanjića.Nisu tu samo u pitanju nemački istoričari,već i francuski,italijanski,poljski,engleski i još mnogo drugih.Istinu ,kao da svi znaju,osim nas samih !

  • Косовац says:

   @ uddu, …..Шта лупаш будало, Срби су имали државу и своје вође не 700 година пре Немањића, они су то имали 2.800 година пре Немањића. Треба неко да ти усади у твој пљоснати мозак да су Срби народ најстарији. А тебе нико изгледа не може да одучи од тога да се у име својих “srba“ просераваш позивајући се на римокатоличке Ватиканске и крсташке историчаре. Још је преостало да потегнеш и неки аргумент који си сазнао од свог чувеног Хрватског историчара Фрање Туђмана. Плус, изгледа да те је срамота и да потегнеш аргумент адвентистичких историчара, који никако не могу да преболе што је Стефан Немања побио неколико богумила, исекао некима погани језик, и тако очистио Србију од гамади која се накотила у то време. Па га је та секта адвентиста прогласила ратним злочинцем удруженим у злочиначко деловање против људских права. ……………Има још горих од тебе, један чувени новинарчић и еколог Драган Јовановић, изјавио је на Јутубе да је Стефан Немања побио више Срба него што их је побио Анте Павелић. Тај еколог који је одлично србовао деведесетих година, данас је окренуо ћурак наопако, угледан је члан Европске Зелене Банде (ЕЗБ) и веома вредно ради на загађењу животне средине у Србији. Све цмиздрећи за неким биодиверзитетом кога максимално уништавају неке мини хидроелектране. По налогу централног комитета ЕЗБ при ЕУ.

   • uddu says:

    Kosovac-Toliko daleko u istoriju nisam zalazio zato što se ne smatram kompetentnim za takve stvari.Kao što vidim,ti sebe smatraš kompetentnim za sve, za istoriju,za psihologiju,za politiku,za zdravstvo...Kažeš da se pozivam na rimokatoličke istoričare,ali,zar postoje bilo koji drugi istorijski zapisi iz tog vremena osim rimokatoličkih istoričara koje ti pominjaš,ako postoje,rado bih sa tobom prodiskutovao o tome ali mi nismo toliko obrazovani i upućeni u te stvari.Pa,majku mu,nismo mi Vučić pa da budemo stručnjaci za sve što postoji na svetu !Istorija mi je hobi pa mogu slobodno da ti kaem da si u velikoj zabludi što se tiče Nemanjića kao stvaraoca srpske države.Ako Bog da, možda ćemo ovu istinu ili neistinu,jeddnog dana saznati,annekasvako istera svoje do kraja,Pozdrav ! do tada,

   • persida says:

    Kosovac, u svom tekstu kazes da je Nemanja ubio nekoliko bogumila kako bi ocistio Srbiju "od gamadi koja se nakotila u to vreme." Shvatas li koliko u tvom pisanju nema elementarne logike. Ako su se bas nakotili, bice da je morao ubiti vise od nekoliko? Znas li broj? Mozes li da objasnis na koji nacin Jovanovic radi na zagadjivanju zivotne sredine u Srbiji. Da li time sto ne misli kao ti? Onda bi i ti, po toj istoj logici, bio zagadjivac. Kao sto sam vec vse puta pisala, tebi dobro ide pljuvanje i podmetanje, ali kad se radi o cinjenicama i logickom sagledavanju neke pojave, tvoj mozak se raspada.

    • Косовац says:

     @ persida, …..Богумилка је нешто нервозна.

     • uddu says:

      Kad si toliko pametan,odgovori nam na ovo pitanje :-Postoje li u Srbiji prezimena Svevladović i Oštrivojević,i imena Svevlad i Oštrivoj ?

  • Cp6a says:

   Разводњавај, разводњавај, али споменик великом жупану ће бити постављен. Он је једна од најзначајнијих личности у историји Србије, а постављаће се споменици и осталим значајним личностима, само полако, један по један. Сада је овај важан. А пошто све битанге Србије луде због њега, још је важнији.

 10. Beli Orao says:

  Поштовани Немања ! Не јављаш се често али кад се огласиш огласиш се како треба и доликује ! Сатри ту јефтину гамад издајничку и да ми живиш дуго у снази и разуму !!! Поздрав Крајишник са Грмеча.

 11. Gagi says:

  Stvorene su takve drustvene okolnosti a u tim okolnostima i neki ljudi koji se predstavljaju da su umetnici. Izuzetno su se dobro organizovali i sebe zastitili od bilo kakve drustvene kritike i odgovornosti. To im je omogucilo da rade sta hoce i svoj "umetnicki izraz" plasiraju narodu bez ikakve kritike tog njihovog ostvarenja.Malo je njih koji su bili sposobni da svoje znanje plasiraju u savremenim svetskim galerijama i teatrima. Ovi "nasi" umetnici su drustvene "svete krave",lepo su se drzavno zbrinuli i vode pristojne zivote bez zuljeva. To je najpovlasceniji sloj naseg drustva, koliko im je zivotno lose pokazuje njihova teznja da im i deca takodje budu "umetnici". Sve to ovaj narod debelo placa kroz razne namete i takse, napravili drzavu po svojoj meri i.... uzivaju. Onda se tom narodu od koga zive oduze tako sto ga pljuju na sav "kulturni" glas, tvrdeci da je prost i neobrazovan. Naravno da je tako jer je njihova "umetnost" jalova i nije uspela da oplemeni narod, pokazuje se da su ogroman dohodak ovog naroda potrosili uzalud, da su samo prodavali "umetnicku" maglu i ziveli besplatno.Velika vecina tih umetnika je bila za drustvene promene i najglasnije su lupali u serpe zeljno iscekujuci kapitalizam. Posle toliko decenija od zeljenih promena, nemamo nijedno privatno pozoriste vec se od drzave zahteva da se prave nova da bi imali gde da rade. Lepa "umetnicka" pamet i kombinacija - nema sta. Koliko je njihov radni nedostatak prisutan u drustvu, pokazuju nam ove "umetnicke zakrpe" kao sto su bracni parovi na raznim farmama, zar je tu kulturnu buducnost ovaj narod gajio i izdrzavao. U pravu je Kusta kao i uvek, nikada prevarant nije u stanju da dostigne duhovnu vertikalu, bez toga nije moguce biti umetnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u