БРУТАЛАН ОДГОВОР КУСТУРИЦЕ Горану Марковићу!

BRUTALAN ODGOVOR KUSTURICE Goranu Markoviću!

22 avgusta 2020

Reditelj Emir Kusturica odgovorio je kolegi Goranu Markoviću na kritike koje je uputio zbog postavljanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Pismo prenosimo u celosti:

Dragi Gorane Srbine,

Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika. Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović udjelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tijela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene tjeraš.

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu. Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv „malignog Ruskog uticaja” (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad djeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene ). Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu.

Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu, tako da tvoje pitanje „gdje će mi duša“ ako se ne ogradim od odluke žirija koja će, navodno, uništiti Beograd, nije samo proizvoljnost filmadžije čije su stvaralačke bisage presušile, između ostalog izbjegavajući godinama političku dimenziju u tvojim filmovima i vjerovanju da je ta delatnost samo zabava. Sada je politika postala tvoja sudbina rođena u „užasu praznine“ tvog filmskog žanra.

Poslije svega brineš za moju dušu? Ti i ja se ne razlikujemo samo u brizi i nebrizi prema hrišćanima Kosova i Crne Gore, razumjevanju politike i istorije. Sumnjam da ti vjeruješ u vječnost duše kao ja, jer da je obrnuto ne bi mogao da praviš film o Bernar-Anri Leviju, psu rata, čovjeku koji gdje god se pojavio u vijetnamki prijatne kafa boje, tu je počinjao rat. On je služio kao prethodnica pljačkaškim pohodima Obame, Klintonovih, Sarkozija! Đe ti se potopila duša, zemljače. Čovjek koji napravi film o Bernaru Leviju gubi licencu javnog delatnika i nikome nema pravo da kroji moralne norme, a kamoli da se interesuje za sudbinu nečije duše i brine o njenom kretanju. Dakle, tvoj vapaj za mojom dušom, bio je priznanje praznine u kojoj živi jedan bezdušni tip.

Razumio sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača. Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!

(Sputnjik)

KOMENTARI19 komentara

 1. Brut for Man says:

  Zar i ti sine Brute?, ali nemoj tako brutalno.

 2. Za Srbiju says:

  Pogrešno je ovog IZroda nazivati srbinom.

  • Suzuki Vitara says:

   Markovic je poznat kao seksualni predator. Nije mogao da izade na kraj sa zrelijim zenama, pa se koristio pozicijom profesora na FDU i spopadao brucoskinje. To je je u zadnje vreme javna tajna. Ocito da ga komunousrase i dalje podrzavaju, pa se to zataskava i preti zrtvama.

 3. persida says:

  Markovic je covek bez talenta koji bi bio nula bez njegove lepse polovine, Francuskinje koja lezi na parama i pomaze ga, misleci za ovog lesinara da umetnik.

 4. Ruža Rumena says:

  Odgovor nije brutalan,već nasuprot BRATSKI,argumentovan i,više savetodavan nego li osvetnički.

 5. Pravda says:

  Fotografija sve govori.

 6. Cp6a says:

  Bravo brate Nemanja!

 7. Kosovac says:

  Poštovani Nemanja Kusturica, bravo. Ovoj gnjidi Goranu Markoviću je i trebalo odgovoriti ovako kulturno i ne prljajući ruke. Kao što bejaše onaj odgovor Markovićevom poslodavcu Anri Leviju, tortom u njušku, slatka torta od koje čivutin Levi puni gaće. Ona zastrašena Levijeva faca, tačno kao da mu je petlja popustila.

 8. milorad3 says:

  Stvarno ne znam zašto tolika galama oko spomenika koji nije još ni postavljen na mesto.Kao što svako zna, okolina spomenika i mesto postavljanja takodje utiču bitno na dimenziju i estetiku dela.Ajde da ga postave pa da se svadjamo kome je lep a kome nije.Ovi što su opljunuli pre vremena samo pokazuju da imaju druge ideje u glavi kada pljuju po spomeniku koji treba da simbolizuje NAŠU srpsku državnost i naciju, njenu neprekidnu nit i trajanje, oni samo dokazuju tvrdnju da MRZE i SEBE i NAROD iz koga su potekli.Ne možeš voleti sebe ako mrziš osnovu svog postojanja i mesto svog postojanja to vodi u ludilo i mislim da smo se nagledali takvih RASCEPLJENIH DUŠA ovde na tone.Ajde da vidimo možda je stvarno ružan a možda i nije ali mislim da ću bar JA kao SRBIN voleti taj spomenik na tom mestu kakav god da je jer ZNAM šta PREDSATAVLJA pa čak i ako nije baš uspelo, jbiga, napravićemo lepši kad bude para.Ali sama ideja podizanja tog spomenika je izgleda bukvalno, prst u oko svima onima koji bi da nas SRBE svedu na nivo bezumne STOKE koju treba POKLATI zarad mira i kulture na balkanu.Ako ništa zbog te ZLE CRNE BRATIJE koju ovakava ideja živcira,TAJ SPOMENIK MI JE DRAG KAKAV GOD DA JE.Neka pacovi koji nas mrze vide svoju malenkost i niskost jer nemaju oni KOME da dižu ovakve spomenike, sem drumskim razbojnicima i STRANIM GUVERNERIMA i CAREVIMA.Oni SVOJE NIŠTA NEMAJU, zato nas i mrze.

 9. test01 says:

  Podrska gospodinu Kusturici i po obicaju - svaka mu je zlatna!

 10. uddu says:

  Šta li ćete reći onda kad se bude saznala istina da Stefan Nemanja ni u kom slučaju nije "Praotac " srba ?Više puta sam ja na ovom sajtu napisao da su upravo Nemanjići sebe proglasili za stvaraoce srpske države,a oni to u stvari nisu.Srbi su imali državu i svoje vođe 700 godina pre Nemanjića,to su bile dinastije Svevladovića ,Oštrivojevića i ostalih.Šta mislite,zašto kod srba bukvalno ne postoje prezimena Svevladović i Oštrivojević,kao i imena Svevlad i Oštrivoj ?Odgovor je samo jedan,a to je da su Nemanjići izbrisali dobar deo srpske istorije da bi oni ispali kao praoci naše nacije .Pokušajte da pročitate istorijske spise koje su napisali letopisci iz više evropskih država koje su učestvovale u više Krstaških ratova ! Videćete koga su njihove vojske srele na ovim prostorima mnogo,mnogo pre pojave Nemanjića.Nisu tu samo u pitanju nemački istoričari,već i francuski,italijanski,poljski,engleski i još mnogo drugih.Istinu ,kao da svi znaju,osim nas samih !

  • Kosovac says:

   @ uddu, …..Šta lupaš budalo, Srbi su imali državu i svoje vođe ne 700 godina pre Nemanjića, oni su to imali 2.800 godina pre Nemanjića. Treba neko da ti usadi u tvoj pljosnati mozak da su Srbi narod najstariji. A tebe niko izgleda ne može da oduči od toga da se u ime svojih “srba“ proseravaš pozivajući se na rimokatoličke Vatikanske i krstaške istoričare. Još je preostalo da potegneš i neki argument koji si saznao od svog čuvenog Hrvatskog istoričara Franje Tuđmana. Plus, izgleda da te je sramota i da potegneš argument adventističkih istoričara, koji nikako ne mogu da prebole što je Stefan Nemanja pobio nekoliko bogumila, isekao nekima pogani jezik, i tako očistio Srbiju od gamadi koja se nakotila u to vreme. Pa ga je ta sekta adventista proglasila ratnim zločincem udruženim u zločinačko delovanje protiv ljudskih prava. ……………Ima još gorih od tebe, jedan čuveni novinarčić i ekolog Dragan Jovanović, izjavio je na Jutube da je Stefan Nemanja pobio više Srba nego što ih je pobio Ante Pavelić. Taj ekolog koji je odlično srbovao devedesetih godina, danas je okrenuo ćurak naopako, ugledan je član Evropske Zelene Bande (EZB) i veoma vredno radi na zagađenju životne sredine u Srbiji. Sve cmizdreći za nekim biodiverzitetom koga maksimalno uništavaju neke mini hidroelektrane. Po nalogu centralnog komiteta EZB pri EU.

   • uddu says:

    Kosovac-Toliko daleko u istoriju nisam zalazio zato što se ne smatram kompetentnim za takve stvari.Kao što vidim,ti sebe smatraš kompetentnim za sve, za istoriju,za psihologiju,za politiku,za zdravstvo...Kažeš da se pozivam na rimokatoličke istoričare,ali,zar postoje bilo koji drugi istorijski zapisi iz tog vremena osim rimokatoličkih istoričara koje ti pominjaš,ako postoje,rado bih sa tobom prodiskutovao o tome ali mi nismo toliko obrazovani i upućeni u te stvari.Pa,majku mu,nismo mi Vučić pa da budemo stručnjaci za sve što postoji na svetu !Istorija mi je hobi pa mogu slobodno da ti kaem da si u velikoj zabludi što se tiče Nemanjića kao stvaraoca srpske države.Ako Bog da, možda ćemo ovu istinu ili neistinu,jeddnog dana saznati,annekasvako istera svoje do kraja,Pozdrav ! do tada,

   • persida says:

    Kosovac, u svom tekstu kazes da je Nemanja ubio nekoliko bogumila kako bi ocistio Srbiju "od gamadi koja se nakotila u to vreme." Shvatas li koliko u tvom pisanju nema elementarne logike. Ako su se bas nakotili, bice da je morao ubiti vise od nekoliko? Znas li broj? Mozes li da objasnis na koji nacin Jovanovic radi na zagadjivanju zivotne sredine u Srbiji. Da li time sto ne misli kao ti? Onda bi i ti, po toj istoj logici, bio zagadjivac. Kao sto sam vec vse puta pisala, tebi dobro ide pljuvanje i podmetanje, ali kad se radi o cinjenicama i logickom sagledavanju neke pojave, tvoj mozak se raspada.

    • Kosovac says:

     @ persida, …..Bogumilka je nešto nervozna.

     • uddu says:

      Kad si toliko pametan,odgovori nam na ovo pitanje :-Postoje li u Srbiji prezimena Svevladović i Oštrivojević,i imena Svevlad i Oštrivoj ?

  • Cp6a says:

   Razvodnjavaj, razvodnjavaj, ali spomenik velikom županu će biti postavljen. On je jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji Srbije, a postavljaće se spomenici i ostalim značajnim ličnostima, samo polako, jedan po jedan. Sada je ovaj važan. A pošto sve bitange Srbije lude zbog njega, još je važniji.

 11. Beli Orao says:

  Poštovani Nemanja ! Ne javljaš se često ali kad se oglasiš oglasiš se kako treba i dolikuje ! Satri tu jeftinu gamad izdajničku i da mi živiš dugo u snazi i razumu !!! Pozdrav Krajišnik sa Grmeča.

 12. Gagi says:

  Stvorene su takve drustvene okolnosti a u tim okolnostima i neki ljudi koji se predstavljaju da su umetnici. Izuzetno su se dobro organizovali i sebe zastitili od bilo kakve drustvene kritike i odgovornosti. To im je omogucilo da rade sta hoce i svoj "umetnicki izraz" plasiraju narodu bez ikakve kritike tog njihovog ostvarenja.Malo je njih koji su bili sposobni da svoje znanje plasiraju u savremenim svetskim galerijama i teatrima. Ovi "nasi" umetnici su drustvene "svete krave",lepo su se drzavno zbrinuli i vode pristojne zivote bez zuljeva. To je najpovlasceniji sloj naseg drustva, koliko im je zivotno lose pokazuje njihova teznja da im i deca takodje budu "umetnici". Sve to ovaj narod debelo placa kroz razne namete i takse, napravili drzavu po svojoj meri i.... uzivaju. Onda se tom narodu od koga zive oduze tako sto ga pljuju na sav "kulturni" glas, tvrdeci da je prost i neobrazovan. Naravno da je tako jer je njihova "umetnost" jalova i nije uspela da oplemeni narod, pokazuje se da su ogroman dohodak ovog naroda potrosili uzalud, da su samo prodavali "umetnicku" maglu i ziveli besplatno.Velika vecina tih umetnika je bila za drustvene promene i najglasnije su lupali u serpe zeljno iscekujuci kapitalizam. Posle toliko decenija od zeljenih promena, nemamo nijedno privatno pozoriste vec se od drzave zahteva da se prave nova da bi imali gde da rade. Lepa "umetnicka" pamet i kombinacija - nema sta. Koliko je njihov radni nedostatak prisutan u drustvu, pokazuju nam ove "umetnicke zakrpe" kao sto su bracni parovi na raznim farmama, zar je tu kulturnu buducnost ovaj narod gajio i izdrzavao. U pravu je Kusta kao i uvek, nikada prevarant nije u stanju da dostigne duhovnu vertikalu, bez toga nije moguce biti umetnik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *