БРУТАЛНА ИСПОВЕСТ УКРАЈИНСКОГ ПЕШАДИНЦА: На 100 метара погине пет људи

BRUTALNA ISPOVEST UKRAJINSKOG PEŠADINCA: Na 100 metara pogine pet ljudi

25 jula 2023

Rusi bili unapred obavešteni o kontraofanzivi Ukrajine, što je značilo da su dobro pripremljeni, dodaje neimenovani vojni lekar

Kako bi napredovala stotinjak metara u svojoj „kontraofanzivi“, Ukrajina se u proseku izgubi do pet vojnika, što utiče na moral u redovima vojske, piše „Biznis insajder“.Sa druge strane, veoma dobro pripremljene ruske snage koriste gusta minska polja kako bi ometale dalje ukrajinsko napredovanje.

„Za svakih stotinjak metara zemlje koju dobijemo, četiri do pet vojnika je izbačeno iz stroja – to nam je prosečan gubitak“, rekao je neimenovani ukrajinski pešadinac kako navodi „Kijev post“, a prenosi „Biznis insajder“.

On je rekao da čim napadnu ruske položaje, dobiju artiljerijski odgovor.

„Sve dok stojimo i držimo se, možemo reći da ne trpimo gubitke, eventualno lakše povrede. Čim krenemo napred, dolazi do velikih gubitaka i za svaki pređeni kilometar izgubimo polovinu jedinice“, rekao je on i dodao da im ništa ne garantuje da će taj kilometar uspeti da zadrže kasnije.

Vojnik, koji se bori u blizini Donjecka, rekao je ukrajinskoj agenciji da je njegova jedinica zauzela i potom izgubila nekoliko rovova jer su ukrajinske oružane snage trenirale da ih zauzmu, ali ne i da ih brane tokom kontranapada, rekao je on.

Lekar koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za „Kijev Post“ da su Rusi bili unapred obavešteni o kontraofanzivi Ukrajine, što je značilo da su dobro pripremljeni.„Ruske snage postavile su gusta minska polja, što podrazumeva da se ukrajinske snage kreću brzinom puža. Svaki kvadratni inč je miniran“, otkrio je vojnik i naglasio da su za mesec dana napredovali samo kilometar i po.

Osim što se suočavaju sa minama, ukrajinski vojnici na frontu se susreću i sa zamkama, granatama, serijskim bombardovanjem, artiljerijom i još mnogo čime, rekao je vojnik.

„Idemo po centimetar napred, ali mislim da to nije vredno svih ljudskih resursa i materijala koje smo potrošili“, rekao je on.

Situacija je nešto pozitivnija, kažu, za one koji se bore oko Bahmuta.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Sarmat via Jelouston says:

    idealno da se pošalju hrvati tamo...da im Rusi udele malo deficitarnih resursa koje im fale u EUrobiji, "napose" u obliku olova koji im fali u glavama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *