Брза и укусна јела

Brza i ukusna jela

19 januara 2017

16 govedje-rolnice-_620x0

GOVEĐE ROLNICE

Za 4 osobe potrebno je: 16 manjih špargli, 8 tankih odrezaka goveđeg mesa, 200 g kačkavalja narezanog na tanke šnite, 10-12 šampinjona narezanih na kriške, 1 glavica crnog luka, maslinovo ulje, so i biber.

Zagrejte rernu na 190 stepeni. U kipućoj posoljenoj vodi obarite šparglu 4-5 minuta i iscedite. Crni luk očistite i sitno iseckajte. Goveđe odreske istanjite, posolite i pobiberite, pa preko mesa rasporedite šnite kačkavalja, crni luk, šampinjone i špargle. Urolujte meso i pričvrstite čačkalicom. U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i ispržite rolnice sa svih strana 4-5 minuta. Potom ih zapecite u rerni desetak minuta. Poslužite uz kuvane rezance.

JUNETINA I SUVO GROŽĐE

Za 4 osobe potrebno je: 500 g junećeg mlevenog mesa, 100 g suvog grožđa, 2 šargarepe, 150 ml goveđe supe, 1 glavica crnog luka, 3 kašike tostiranih pinjola, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašičice aleve paprike ili začina za kuskus, maslinovo ulje, so i biber.

Šargarepe očistite i krupno izrendajte. Crni luk očistite i sitno iseckajte. U većem tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na srednjoj temperaturi i izdinstajte mleveno meso i seckani crni luk 5-7 minuta. Dodajte alevu papriku, pržite 60 sekundi, pa umešajte rendanu šargarepu, oprano suvo grožđe i goveđu supu. Posolite i pobiberite i kuvajte 10-15 minuta na umerenoj temperaturi, neprestano mešajući. Na kraju dodajte pinjole i peršun i poslužite uz kuvani pirinač začinjen cimetom i kardamomom.

VITAMINSKA MEŠAVINA

Za 4 osobe potrebno je: 250 g duguljastog pirinča, 450 g mešanog mlevenog mesa, pola glavice kelja, 3 veće paprike različitih boja iseckane na tanke štapiće, 800 ml paradajza iseckanog na kockice (iz konzerve), 1 kašika seckanog belog luka, 1 kašičica italijanskih suvih začinskih trava, 3 struka mladog crnog luka, maslinovo ulje, so i biber.

Pirinač dobro isperite hladnom vodom i iscedite. Mladi crni luk očistite i sitno iseckajte. Kelj iseckajte na trakice. U šerpi zagrejte 500 ml vode, dodajte pirinač, poklopite i kuvajte 12-15 minuta na umerenoj temperaturi. Sklonite sa ringle, ostavite da odstoji 5 minuta, promešajte i iscedite. U međuvremenu, u većem tiganju zagrejte malo maslinovog ulja na umerenoj temperaturi i izdinstajte mleveno meso 5 do 7 minuta. Povremeno promešajte drvenom kašikom. Zatim dodajte seckani kelj, papriku, beli luk, italijanske začine i seckani mladi luk. Dinstajte sve zajedno 5-7 minuta, pa umešajte paradajz iseckan na kockice i kuvajte 10-15 minuta. Zatim dodajte bareni pirinač, posolite i pobiberite, promešajte i posluđite.

PILETINA U KREM SOSU

Za 4 osobe potrebno je: 4 komada pilećeg belog mesa bez kožice, 120 ml sosa pileće supe, 180 ml krem pavlake za kuvanje, 2 kašike senfa, 300 g šampinjona iseckanih na četvrtine, 1 glavica crnog luka, 2 kašičice seckanog belog luka, 1 kašika timijana, 2 kašike svežeg seckanog peršuna, puter, so i biber.

Prepolovite sva četiri komada mesa po debljini. U tiganju rastopite 20 g putera na srednjoj temperaturi, ispržite pileće meso po 3-4 minuta sa obe strane i stavite u tanjir. U istom tiganju izdinstajte pečurke, seckani crni i beli luk 3-5 minuta, pa umešajte supu i pavlaku. Dodajte senf i timijan, posolite i pobiberite i ostavite da se krčka 3-5 minuta. Zatim dodajte pileće šnicle i kuvajte još 3-5 minuta, dok meso ne omekša. Na kraju dodajte peršun i poslužite sa testeninama.

EKSPRES OBROK

Za 4 osobe potrebno je: 450 g svinjskog mlevenog mesa, 1 kašika rendanog đumbira, 80 ml soja sosa, 500 g mešanog seckanog kupusa i šargarepe, 2 struka mladog crnog luka, 2 kašičice seckanog belog luka, 80 g indijskih oraha, ulje, so i biber.

U vok tiganju zagrejte malo ulja na srednjoj temperaturi i izdinstajte mleveno meso 8-10 minuta. Potom dodajte đumbir i beli luk, kratko propržite, pa umešajte soja sos i mešavinu kupusa i šargarepe i dinstajte 5-7 minuta, stalno mešajući. Posolite i pobiberite po želji. Na kraju umešajte seckani mladi crni luk i indijski orah i poslužite uz kuvani pirinač.

ZAPEČENE TESTENINE SA TUNJEVINOM

Za 4 osobe potrebno je: 350 g testenina u obliku školjkica, 500 ml paradajz sosa, 350 g tunjevine iz konzerve, 4 struka mladog crnog luka, 100 g rendanog kačkavalja, 100 g rendanog parmezana, 4 kašike svežeg seckanog peršuna, ulje, so i biber.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U kipućoj posoljenoj vodi skuvajte testeninu i procedite. U međuvremenu, u drugoj posudi skuvajte paradajz sos sa tunjevinom, seckanim mladim lukom i peršunom. Posolite i pobiberite po želji, pa umešajte kuvanu testeninu i izmešajte. Uljem podmažite pleh, pa sipajte mešavinu testenina, paradajz sosa i tunjevine, pospite kačkavaljem i permezanom i zapecite u rerni oko 20 minuta. Poslužite dok je vruće.

MESO I BROKOLI

Za 4 osobe potrebno je: 1 glavica brokolija, 450 goveđeg mesa narezanog na tanke trake, 1 narandžasta paprika, 200 ml goveđe supe, 150 ml soja sosa, 1 kašičica seckanog belog luka, 1 kašika rendanog đumbira, 1 kašika susama, 1 glavica crnog luka, ulje, so i biber.

Isecite brokoli na manje komade, blanširajte 2 minuta u posoljenoj kipućoj vodi i procedite. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i ispržite meso 3-5 minuta. Potom dodajte seckani crni luk, pariku narezanu na kockice, beli luk i đumbir i dinstajte 2-3 minuta. Prelijte supom i soja sosom, dodajte brokoli, posolite i pobiberite i kuvajte sve zajedno 5-7 minuta. Pre posluženja pospite tostiranim susamom.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *