Брзи и здрави оброци од хељде

Brzi i zdravi obroci od heljde

24 januara 2017

zp spanac-1_620x0

VITAMINSKO VARIVO

Za 2 osobe potrebno je:

* 125 g heljde

* 100 g spanaća, 80 g neslanog kikirikija
* 400 ml mleka

* 2 glavice crnog luka
* 2 kašičice karija u prahu
* kašičica kurkume
* pola limuna
* kašičica čilija

* 2 kašičice meda
* so po ukusu

U loncu prokuvajte 250 ml vode. Dodajte heljdu, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte dok sva voda ne ispari, oko 20 minuta, povremeno promešajte da se zrna ne slepe. U tiganju bez masnoće ispecite kikiriki, dodajte sitno seckan crni luk, vrlo malo ulja i zajedno još kratko propržite. Sipajte mleko, začinite karijem, kurkumom, čilijem i kuvajte još nekoliko minuta, posolite, sipajte med i sok od limuna. Dodajte seckan spanać, ali pazite da ne proključa, jer će se brzo opustiti. Na kraju umešajte heljdu i poslužite.

PLJESKAVICE

Za 5 pljeskavica potrebno je:
* 2 pune kašike kuvane heljde
* 100 g paškanata
* 150 g krompira
* manja glavica crnog luka
* po kašičica margarina i integralnog brašna
* kašičica soli, mleveni crni biber
* po 2 prstohvata muskatnog oraščića i slatke aleve paprike
* malo mlevene ljute paprike

* 50 g prezli i ulje za prženje

Heljdu operite i skuvajte u slanoj vodi oko 20 minuta. Sklonite s ringle kada zrna budu meka. Paškanat očistite i izrežite na manje komade, krompir oljuštite i isecite na kockice. Povrće skuvajte u slanoj vodi 20 minuta, procedite i ostavite u loncu. Na zagrejanom margarinu propržite kockice crnog luka, sipajte u lonac sa povrćem, posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem, slatkom i ljutom paprikom. Dodajte brašno i viljuškom dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine. Umešajte heljdu i ostavite da malo odstoji. Rukama oblikujte loptice, uvaljajte u prezle i pržite na vrelom ulju, sa obe strane oko 10 minuta. Servirajte sa pečenim krompirom i salatom.

KREM-ČORBA

Za 4 osobe potrebno je:

* 600 g očišćenih tikvica

* 100 g heljde, litar povrtnog bujona
* 100 g kisele pavlake
* glavica crnog luka
* vezica vlašca
* so

* biber po ukusu

Vlašac i crni luk očistite i sitno iseckajte. Povrtni bujon sipajte u lonac i prokuvajte. Dodajte usitnjen crni luk i heljdu, posudu poklopite i kuvajte 15 minuta na umerenoj temperaturi. Tikvice očistite, izvadite semenke, isecite na tanke kolutove, dodajte u lonac, posolite i kuvajte još 10 minuta. Supu kratko ispasirajte štapnim mikserom, umešajte kiselu pavlaku, sipajte u činije, pospite seckanim vlašcem, pobiberite po ukusu i poslužite. Tokom stajanja supa postaje sve gušća, pa je pre serviranja razredite vodom i začinite.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *