БРЖИ ОД РАКЕТЕ: Тајни пројекат – МИГ-41

BRŽI OD RAKETE: Tajni projekat – MIG-41

25 januara 2016

landing_by_abiator-d37olwh mig-41Ruska kompanija „Mig” započela je izradu novog vojnog aviona koji će zameniti postojeći Mig-31. Glavna odlika najnovijeg lovca-presretača je što će moći da razvije hipersoničnu brzinu, a prema najavama, proizvodnja bi trebalo da počne do 2025. godine.

O ovom avionu se gotovo ništa ne zna jer, kao i svi drugi najmoćniji vojni projekti, nosi oznaku „tajno“.

Projekat konstruisanja novog presretača pokrenut je početkom 2014. godine. Tada je predstavnik Komiteta Državne dume RF za odbranu, poslanik Aleksandar Tarnajev, saopštio da je potpisan odgovarajući dokument o izvođenju naučno-istraživačkih i ogledno-konstruktorskih radova na lovcu-presretaču Mig-41.


Novi avion će imati sve najbolje karakteristike njegovog prethodnika, koristiće se najmoderniji materijali i moći će da razvije brzinu od preko četiri maha, što znači da će biti brži od rakete.

Zbog brzine koju će avion moći da razvije, nijedan trenutno postojeći protivvazdušni sistem, sem ruskog S-500, neće biti u stanju da ga obori.

Inače, Mig-31 je se i dalje smatra okosnicom ruske avijacije, a trenutno je u toku modernizacija određenog broja tih letelica. Kako je ranije najavljivano, Mig-31BM će dobiti novu avionsku elektroniku, naoružanje i radarsku opremu.

Entuzijasti na internetu već crtaju brojne zamisli kako bi novi avion mogao da izgleda.

(Sputnik)

KOMENTARI4 komentara

 1. miroslav says:

  A jel'cemo i njega da dobijemo?Pitam samo!

 2. M says:

  Taj novi avion vjerojatno nece izgledati kao ovaj na slici.Samo,pitam se kako ce pilot-covjek izdrzavati manevre pri takvim brzinama.Mislim da bi bilo dobro da imaju i robotsku varijantu tog aviona.

 3. miroslav says:

  ,,M''Verovatno ce sve funkcije obavljati kompjuter.Ko zna mozda kombinacija robot-kompjuter.2025 je ipak daleko.Tesko da ce necim tako skupim i slozenim sistememom upravljati covek.

 4. Uskoro - SENZACIJA says:

  Kroz manje od godinu dana vest - Rusija pravi MIGa bržeg od svetlosti! Američki naziv - miga mc2x2 (a ne podeljeno sa 2) zdelano v Rosia. Eto, ja sam prvi donosilac najistorijskije vesti. Ja volim moju braću Ruse i pristalica sam svih bajki. Čak i sam ih pravim. Bajke o Americi su nam dale inspiraciju, ali još nismo ni blizu ni sa brojnošću ni sa kvalitetom američkih bajki. Ako su Amerikanci uspeli sa fordovim dvotaktnim motorom da odlete i vrate se sa Meseca, pa čak Mujo natovario nekoliko japanera kamenja sa Meseca, i Rusi će naprave Miga bržeg od svetlosti. Ono, Mujo poslo majci i dragoj koja mu pala naum, al nije stiglo dobosne. Bar ne još. Dobro, šalim se malo, ali će ga Rusi ipak napraviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *