BUDUĆI EVROPSKI KOMESAR JOHANES HAM: Bez prijema novih članica u dogledno vreme

BUDUĆI EVROPSKI KOMESAR JOHANES HAM: Bez prijema novih članica u dogledno vreme

11 septembra 2014

johanes han2334577Budući evropski komesar za susedsku politiku, koji je zadužen i za proširenje, Austrijanac Johanes Han ističe da u procesu širenja Unije prednost nad brzinom ima kvalitet, tako da je, kako je naglasio, realna procena da u dogledno vreme neće biti prijema.

 „Proces prijema poslednjih godina je pokazao da je potrebno solidno delovanje kod širenja EU. U većoj meri važi ono što trenutno praktikujem sa mojim regionima – kvalitet ima prednost nad brzinom. Potrebna je solidna priprema“, rekao je on u intervjuu austrijskoj agenciji APA.


Han je kazao da je neophodno da nova članica bude radosno primljena i od strane evropskog stanovništva i da ne bude shvaćena kao teret.
Prema njegovim rečima neophodno je ispuniti principe vladavine prava i slično.

„Iz današnjeg ugla gledano trajaće još neko vreme kod kandidata. Zbog toga je sigurno realna procena da u dogledno vreme neće doći do pristupanja“, podvukao je Han.

On je, u vezi ukrajinske krize, rekao da namerava da „drži otvorene kanale za razgovore“ i istakao da cilj mora biti da se konflikt okonča i stvore preduslovi kako bi se omogućio miran suživot.

Han je ocenio da je spoljna politika još snažna oblast država članice EU i izneo mišljenje da uz veoma jasnu strategiju, koju će on sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini narednih meseci razviti, treba biti osigurano da inicijativa dolazi od strane Unije.

Han nije želeo da da detaljno odgovara na pitanje da li bi u skorije vreme mogao dobiti zahtev za članstvo u EU nezavisne Škotske, ako Škoti 18.septembra glasaju za nezavisnost.

„Pustite da se stvari razvijaju. Možda će to posle vikenda već biti lanjski sneg“, rekao je on dodajući da u politici ne treba previše spkulisati I da će se razmatrati pitanja kada „dospeju na sto“.

Vezano za pristupne pregovore sa EU Han je rekao da se razgovori moraju nastaviti, da postoji jasan nalog, koji nije revidiran.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *