Будва и Улцињ најпосећенији

Budva i Ulcinj najposećeniji

4 avgusta 2015

cg-27-slovenska-plaza-budva--4-_1_620x0Prve velike gužve na crnogorskim drumovima, zbog turističke sezone, doneo je prvi avgustovski vikend. Na magistralnom putu koji vodi od Podgorice ka moru, ispred tunela Sozina čekalo se po nekoliko sati. Policija je regulisala saobraćaj kako se na Jadranskoj magistrali koja je bila gotovo zakrčena automobilima ne bi stvorili veći problemi. Kako su „Novostima“ rekli vozači koji su se zatekli na putu, ka Budvi se kolona kretala lagano, dok je u suprotnom pravcu bilo mnogo veće zakrčenje.

– Budući da ima dosta registracija evropskih država, verovatno je da je veliki broj turista došao iz evropskih zemalja kolima preko Debelog brijega, i da im je cilj Budva, Bar, Ulcinj, a iz iskustva ranijih godina znamo i da je ovde veliki broj građana iz dijaspore koji idu u Albaniju, na Kosovo ili sever Crne Gore, jer su u avgustu kolektivni godišnji odmori – kaže naš sagovornik.

Na najposećenijoj Budvanskoj rivijeri trenutno se odmara 57.373 registrovanih gostiju, što je za tri procenta više nego lani u isto vreme. U hotelima je smešteno 13.986 turista što je više za šest procenata. Najviše gostiju je našlo smeštaj u privatnim kućama – 42.486 dok je manji broj u kampovima, odmaralištima, hostelima…

– Jedino je manje turista u odmaralištima i to cele sezone. Razlog je u tome što su na Budvanskoj rivijeri zatvorena četiri hotela- odmarališta. Hotel „Park“ na Slovenskoj plaži je zaključan prvi put nakon više od pedeset leta. Po svoj prilici, razlog su neplaćeni porezi za ove objekte koji pripadaju EPS-u i koji čekaju da budu privatizovani. I rekonstruisani – kaže Aleksandra Petković iz TO Budva.

Izvršni direktor TO Jelena Rađenović ocenjuje veoma dobrim dosadašnji tok sezone. Jun je dao dobre rezultate, „julska rupa“ nije bila ni velika niti je dugo „trajala“, gostiju je više nego lane.

– Budva iz godine u godinu proširuje svoju ponudu, pokazalo de da je „Si dens festival“, morsko „izdanje“ „Egzita“ bio pun pogodak. Na plaži Jaz je sredinom jula kroz festivalske kapije za četiri dana prodefilovalo 110.000 mahom mladih iz četrdeset zemalja. Budvu, dakle, sve više otkrivaju turisti iz zapadne Evrope, što posebno raduje. I dalje su, međutim, najbrojniji gosti iz Srbije i Rusije – kaže Rađenovićeva.

Velike gužve su tokom vikenda zabeležene na krajnjem jugu, u Ulcinju i njegovoj okolini, Sutomoru. Sve više turista je i u Tivtu, Kotoru i Herceg Novom, nautičara, ali i onih koji vole male plaže u skrivenima uvalama kojima obiluje Boka kotorska, odnosno odmor u tišini. Duž cele južne obale odmara se i veliki broj „ilegalaca“. Reč je o turistima koji borave u stanovima i kućama, koje njihovi vlasnici nisu legalizovali, pa nisu nigde evidentirani.

Zvanični podaci Nacionalne turističke organizacije govore da je sezona premašila očekivanja. Po rečima direktorke NTO Željke Radak Kukavičić, u Crnoj Gori u junu ove godine, ostvareno je 181.111 dolazaka turista, što je 12,8 odsto više u odnosu na jun 2014.

– Broj ostvarenih noćenja od 1.151.018 viši je za 15,6 odsto nego u istom mesecu prošle godine. Od toga su 92,2 odsto noćenja ostvarili strani, a 7,8 odsto domaći turisti. Ukupno, od početka godine, Crnu Goru je posetilo 390.174 turista ili 13,78 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U prvih pola godine ostvareno je 1.974.037 noćenja ili 13,68 odsto više nego u prvih pola godine 2014. godine – tvrdi Radak Kukavičić.

„Montenegro erlajns“ je, kako navodi Željka Radak Kukavičić, za prvih šest meseci prevezao oko 231.000 putnika, što predstavlja rast od 4,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, turistička sezona i na severu se odvija u dobrom pravcu.

– Ovog vikenda na Žabljaku boravi 19 odsto više turista, dok Kolašin beleži povećanje od 18 odsto u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Popunjenost hotelskih kapaciteta na Žabljaku veća je 24 odsto, dok Kolašin beleži 35 odsto bolju popunjenost hotela u odnosu na posmatrani period prethodne godine – kazala je Željka Radak Kukavičić.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *