БУГАРИ БЛОКИРАЛИ МАКЕДОНЦЕ

БУГАРИ БЛОКИРАЛИ МАКЕДОНЦЕ

17 новембра 2020

Бугарска је одбила да одобри преговарачки оквир о приступању Северне Македоније Европској унији, изјавила је бугарска министарка спољних послова Јекатерина Захариева.

„Изразила сам став Бугарске: можемо да одобримо преговарачки оквир са Албанијом, пошто су они испунили већину услова постављених на састанку у марту. Бугарска у овој фази не може да одобри нацрт преговарачког оквира са Републиком Северна Македонија“, истакла је Захариева на онлајн Савету за опште послове ЕУ, преноси агенција Фокус.Одлука бугарских власти била је очекивана. Софија је више пута наводила да је са северном Македонијом потребно решити питања „заједничког језика и историје“.

Потпредседник владе Бугарске: Скопље нам не оставља избора

Невољност Северне Македоније да се сложи са предлозима Бугарске о решењу билатералних односа ствар је саме Северне Македоније, али Бугарска има свој став, изјавио је заменик премијера и министар одбране Бугарске Kрасимир Kаракачанов.

Политичар је приметио да су у Скопљу последњих неколико недеља одбијају да прихвате предлоге Софије да одустане од идеје македонске мањине у Бугарској и пристане на формулацију „званични језик Републике Северне Македоније“. Сагласност Скопља омогућила би укључивање ових тачака у преговарачки оквир за приступање Северне Македоније Европској унији, рекао је потпредседник владе.

„Буквално је до јуче Скопље одбијало да прихвати било који документ и дâ било какве гаранције да ће се променити говор мржње у медијима и у образовној сфери – уџбеницима историје, географије и књижевности. Одбијали су, чак, и да разговарају о одустајању од својих тврдњи о мањинама“, рекао је Kаракачанов за Бугарски национални радио.

Према речима министра, прошле недеље већ је позивао своје македонске колеге да саопште да неће подносити никакве захтеве против Бугарске, али Скопље је одбило да уопште коментарише ову тему.

„Стекао сам осећај да, када водимо такве преговоре, покушавамо да их на силу увучемо у ЕУ. Имам осећај не да Македонија, већ да Бугарска претендује на чланство у Европској унији и тражи од ових људи да буду нормални, да буду колегијални и да буду добри суседи. Извините, али са таквим тоном, понашањем и политиком, Бугарска нема другог избора него да каже не, ако ти људи не желе да схвате да нико не може да врши притисак на Бугарску“, закључио је министар.

Лидери држава-чланица Европске уније одобрили су крајем марта политичко решење о започињању преговора са Албанијом и Северном Македонијом о приступању ЕУ.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Archelay says:

    Daklem,Bugari i dalje se oslanjaju na ekstremni romantizam sa parolom"Sav slovenska zivalj pripada njihovom plemenu".Ali ovog puta toliko su se izglupirali da su spasli Makedonce od sorosovskom stapicom sada predvodzena gvozdzenom damom.Sadasnja okupatorska vlast u Makedoniju je pri kraju i docice vreme za naplatu i njoj i istocnom susedu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u