БУГАРИ И ГРЦИ ударили по Македонији!

BUGARI I GRCI udarili po Makedoniji!

14 decembra 2018

NAKON sličnih komentara bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova, i vođa grčke opozicije, predsednik Nove demokratije Kirijakos Micotakis, ocenio je da priznanje makedonskog jezik i makedonske nacionalnosti uopšte, predstavlja ustupak kakav nijedna prethodna grčka vlada nije napravila.

Već je Karakačanov upozorio makedonskog premijera Zorana Zaeva da bi „zloupotreba” makedonskog jezika, kakvu on vidi u Prespanskom sporazumu, mogla koštati njegovu državu članstva u NATO-u i EU. Sada je i Micotakis, kao lider grčke opozicije pred izbore na kojima ima dobre šanse da preuzme vlast i blokira Prespanski sporazum, ponovio da njegova stranka neće podržati taj akt. Kako je dodao, Cipras je omogućio Zaevu da pokaže prst Grčkoj. „Da nam kaže: Koja Severna Makedonija? Mi smo ’Makedonci’, mi govorimo ’makedonski’, a sutra ćemo tražiti da se ovaj ’makedonski’ jezik zvanično uči u našoj otadžbini”, rekao je Micotakis.Pre toga je Karakačanov naveo da se makedonski jezik ne može smatrati zvaničnim na celoj teritoriji Severne Makedonije, kako bi, prema Prespanskom sporazumu, ubuduće trebalo se zove Makedonija.

„Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske”, kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu „Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijelni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija.”

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu ministra Karakačanova u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *