БУГАРИ љути на Путина због ћирилице!

BUGARI ljuti na Putina zbog ćirilice!

26 maja 2017

Reči Vladimira Putina da je slovenska pismenost u Rusiju došla „sa makedonske zemlje“, izgovorene prilikom susreta u Kremlju sa Đorđem Ivanovom, izazvale su nezadovoljstvo u – Bugarskoj.

Predsednik bugarske vlade predočio je ambasadoru RF u Sofiji, Anatoliju Makarovu, da „takve izjave upravo na 24. maj, koji je zvanični praznik Bugarske, provociraju oštru reakciju među bugarskim građanima“.

Sofijski mediji su objavili da je Borisov našao za potrebno da Makarovu čak pokaže „maketu stare Pliske“ – da bi ga podsetio odakle su „osnove hrišćanstva krenule po slovenskim zemljama“.

Navode i ovo: „Borisov je (ruskom ambasadoru) govorio i o investicijama bugarske države u restauraciju Velike bazilike unutar čijih zidova su Kliment i Angelarije pisali prve knjige na ćirilici“.

Pres-služba bugarske vlade objavila je takođe:

„Premijer je istakao da je ćirilica nastala po volji i uz učešće bugarske države za vreme vreme vladavine njenog cara Borisa Prvog Mihaila. Po rečima Borisova, to je neosporivi doprinos Bugarske evropskoj i svetskoj kulturi. On je ukazao da na azbuci stvorenoj na bugarskoj zemlji i danas pišu desetine naroda u svetu, uključujući i one koji žive na teritoriji Rusije“.

Mnogo reskija bila je reakcija Krasimira Karačkanova, vice-premijera i ministra odbrane. Jer, on je ocenio da „ruska politika nikada nije bila pravična prema Bugarskoj i bugarskoj istoriji“.

Karačkanov je našao za moguće čak i da ćirilicu proglasi za „bugarsku azbuku“:

„I Rusi imaju pismenost zahvaljujući bugarskoj azbuci. Ceo kulturni projekat slovenske azbuke je delo bugarske države. Mislim da će se predsednik Rusije za naredni 24. maj bolje pripremiti“.

On je još ustvrdio da je i „sam projekat Makedonije – projekat Kominterne čije je sedište bilo u Moskvi“. I u nastavku izgovorio:

„Rusija mora prestati da od istorije pravi politiku. Na ruskoj imperijalnoj politici leži ogromna krivica za formiranje ekstremnog makedonizma. Rusija takve pojave ponovo podstiče. Izjave da je Sveti Kliment makedonski svetitelj mogu se prihvatiti samo ukoliko makedonski i bugarski znače jedno te isto. Nauka to odavno zna“.

Karačkanov je, da podsetimo, lider partije VMRO – Bugarski nacionalni pokret. Zato ne iznenađuje što je dodao:

„Bugarska je uvek pomagala Makedoniji i to će nastaviti. Ali, upozoravamo sve, pa i prijateljsku Rusiju, da nećemo trpeti izrugivanje sa našom istorijom“.

Oglasio se i lider partije Ataka Volen Siderov. Bio je sarkastičan:

„U Rusiji je uočljiv progres: ranije se tamo učilo da je Lenjin stvorio azbuku, a danas – da je ona došla sa makedonske zemlje“.

Na sve ovo se osvrnula portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova koja je rekla:

„Niko u Rusiji ne pokušava da poriče doprinos Prvog Bugarskog carstva u stvaranju slovenske pismenosti. To bi protivrečilo istorijskim činjenicama. U ovom slučaju je bilo reči o „makedonskoj zemlji“ kao o geografskom pojmu. Još u vreme Rimske imperije je region u kojem su se rodili i radili svetitelji Ćirilo i Metodije nazivan Makedonijom. U vezi sa ovim sve treba da bude do krajnosti jasno“.

Zaharova je reakcije iz bugarske nazvala „veštački naduvavanim skandalom“ koji može uneti napetost u rusko-bugarske odnose.

Dodala je da Rusima niko ne treba da objašnjava šta Ćirilo i Metodije znače za Bugarsku.

KOMENTARI7 komentara

 1. Batina says:

  Ako je to Putin rekao, e onda treba da uci istoriju. Ipak se nadam da nije.

  • ilija says:

   Zašto da uči kada zna oddakle potiče kirilno pismo , rezume se iz Makedonije . Koja pismenost imaju bugari , njihovo poteklo je tatarsko i ništa više .

 2. Kosovac says:

  Bugari jedva dočekali priliku da malo galame na Rusiju, sve ispod oka gledajući da li ih sluša Savet Evropskih Mudraca.

  • goran says:

   Kosovac, drago mi je da si ziv, nesto si se ucutao od kada se tvoj idol Sesko eksponirao kao zapadna protuva i izdajnik. Hajde malo o tome.

 3. Cigo says:

  Bugari, Rusi i pogotovo Srbi treba da se oslobode podmetnutog naziva "ćirilica". Na pečatu kneza Strojimira koji je vladao krajem IX veka, dakle pre rođenja Ćirila i Metodija, tim pismom, koje ima 27 znakova istih kao vinčansko pismo. Sramno je da naši oficijelni istoričari govore da je pismo na njemu grčko i da je nastalo u nekoj od čuvenih "Vizantijskih" radionica, a znamo da je Vizantija kao pojam izmišljena u XVI veku upravo da se bilo šta od istorijske zaostavštine ne bi moglo pripisati Srbima. Postojalo je, naravno, Romejsko carstvo koje je bilo ostatak Rimske imperije, a koje je prestalo da postoji padom Carigrada od strane Osmanlija u utorak 29. maja 1453. godine. Slušajte Deretića: https://youtu.be/m4N3iHBcDhI

  • ralence says:

   Zapadni istoričari su Vizantiju zvali po malom mestu i geografskom teritoriju gde je Konstantinopolj sagrađen. Dok je zapadni Rim bio napadnut od barbara i Gota koji su ga osvojili Istočno Rimsko Carstvo je bilo jedini naslednik Starog Rima i Hrišćanske Religije sa Konstantinom Velikim na čeku. Rođen u Srbiji u Nišu.

  • Pastrovic says:

   Bravo "Cigo". Nasa goveda ne slusaju ni Deretica, ni Vidojevica (i jos njih "par komada Srba"), pa se sa mnogima dobro zakVacih! A ni ustaska zastava im uopste ne smeta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *