БУГАРИ МУЧKИ УДАРИЛИ НА МАKЕДОНЦЕ: Софија послала бруталну поруку комшијама – заборавите на ЕУ

BUGARI MUČKI UDARILI NA MAKEDONCE: Sofija poslala brutalnu poruku komšijama – zaboravite na EU

4 novembra 2021

Buđenje mržnje prema Bugarskoj i građanima S. Makedonije koji se osećaju Bugarima, „nije način za izgradnju dobrosusedskih odnosa“.To je saopštilo bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da se Ministarstvo uzdržalo da odmah reaguje na to jer, navodi se, nije želelo da se meša u predizbornu kampanju u Severnoj Makedoniji, ali da to ne znači da prihvataju „kontinuiranu diskriminaciju i govor mržnje“ prema građanima Severne Makedonije „koji su na neki način povezani sa Bugarskom i bugarskim narodom“, prenosi makedonski portal Telma.

Kako se dodaje, agresivna retorika u kampanji za gradonačelnika Skoplja ilustrativni primer atmosfere netolerancije i neprijateljstva prema građanima bugarskog identiteta i Republici Bugarskoj. Bugarsko ministarstvo, ipak, ocenjuje da je neuspeh antibugarske kampanje na izborima u Skoplju pokazao da ona nema podršku među građanima Severne Makedonije.

U saopštenju se napominje da antibugarska kampanja podstiče diskriminaciju i netoleranciju, što direktno negira osnovne evropske vrednosti i u suprotnosti je sa svim demokratskim normama. Kako se dodaje, Bugarska će posebnu pažnju posvetiti svim procesima stvaranja neophodnih uslova za slobodu samoidentifikacije i poštovanja prava građana.

– Dosledna, savesna i potpuna primena međunarodno obavezujućih pravnih obaveza od ključnog je značaja i ostaje preduslov za napredak u pristupanju Evropskoj uniji – dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI6 komentara

 1. Nikola says:

  Kakva glupost? Mučki. Pa stav Bugara prema Makedoniji imaju Bugari kroz celu istoriju, od kada se za njih zna. Pre teritorijalno, a nastankom nacije i nacionalno. Ništa novo i nikad se neće promeniti. No Bugari su Makedoncima veliki prijatelji, pa neka se lepo prijateljski dogovaraju.

 2. Branicevac says:

  Zar ne bese Bugarska pravoslavna crkva od takozvane "Severnomakedonske pravoslavne crkve" proglasena za majku crkvu?Kako majka moze da se ponasa mucki prema detetu?

  • Čokalin says:

   "Voli je ko majka ludo šćer!"

 3. Baki says:

  Kad neko kaže mučki, odmah svi pomisle na bugare !!!

 4. Zunzara says:

  Zašto neko konačno ne podseti taj bugarski ljigavi kukavički soj šta su bili kroz istoriju! Ništa dobro nisu do sada uradili niti se kaju za to.

 5. Beli Orao says:

  Što se uzrujavate pa Bugari su takvi i prema Srbima isto kroz istoriju ! Makedoncima preporučujem nek vrate Srbima njihova prijašnja imena tj. prezimena , vrate se Srbskoj pravoslavnoj crkvi , opozovu priznanje šiptarske države Kosmeta , izlazak iz Nato-a i nek traže oficijelno prisjedinjenje Srbskoj Državi! Šta dobijaju : jaku državu u sastavu Srbske Države sa starim imenom Srbska Makedonija, i tad ih neće smjeti čačkati ni Albanija sa albanezima , ni Bugarska sa bugarezima ni Grčka a šipci sa Kosmeta mogu zaboraviti pravljenje velike albanije na uštrb Makedonije i Srbije !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *