БУГАРИ ОПТУЖИЛИ СРБИЈУ: „Ево због чега се Срби наоружавају“

BUGARI OPTUŽILI SRBIJU: „Evo zbog čega se Srbi naoružavaju“

8 novembra 2019

„Na Balkanu nema takvog konflikta zbog kojeg bi Srbiji bio potreban sistem S-400“, izjavio je bugarski novinar Nikolaj Kristev.

Video sam takvo oružje u Siriji, U ruskoj bazi, ali tamo je rat. Čini mi se neobjašnjiva činjenica da se na Balkanu, gde su konflikti, kako nam se čini, prevaziđeni, pojavljuje takav tip naoružanja. Verovatno je to nastavak drugog talasa modernizacije vojske u Srbiji, koja je počela sa željom da se kupe rakete srednjeg dometa, oko 800 kilometara. Zašto 800 kilometara? Jer na takvom rastojanju se nalaze Zagreb i druge balkanske prestonice, u kojima odnosi prema Srbima nisu baš dobri – rekao je on u programu televizije „Evropa“.– Beograd po pitanju kupovine takvog naoružanja ne može sebi dozvoliti to što može Ankara. Turska je u poslednjem času odložila ili u najmanju ruku na neko vreme obustavila drugu fazu isporuke S-400 na svojoj teritoriji, kako bi naterali Moskvu da pristane na zajedničku proizvodnju tehnologija po kojima se pravi S-400. U Srbiji to nećete videti. Srbija bi možda i htela, ali ona, kao prvo, nema za to finansijske resurse, a kao drugo, nema smelosti koju ima tursko rukovodstvo da kaže Putinu: „Želim da radimo zajedno na tehnološkom razvoju i imamo mogućnost da zajedno proizvodimo S-400“ – izjavio je Kristev.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. milorad2 says:

  što bi mi pravili s400 kad mogu rusi da naprave PVO utvrdjenje ovde i da dopreme koliko hoćeš s400.bugarska će uskoro promeniti stranu, oni se graniče sa turskom i znaju da bi ih turci zgazili samo ako NATO počne da pravi gluposti.Bugari će uskoro izaći iz NATO pakta,strah je veliki tamo od turaka pogotovo što ne mogu da računaju na bilo kakvu solidarnost sa balkana.

 2. padre says:

  Pa nije bilo ni dosad takvih konflikata, dok nisu izbili, pa ti vidi, kako smo prošli!

 3. Armagedon says:

  Da li se pravi ili stvarno ne kapira...ili glumi Bugarče.

 4. Miraš says:

  Al ga je smastio. Nije u pitanju domet od 800 km kao što reče ovaj bugarski novinar, nego upola manji. Raketni sistem S-400 može biti opremljen sa različitim tipovima raketa, a u zavisnosti od vrste raketa domet je 40 km, 120 km, 150 km, 200 km, 250 km i 400 km. Dok radari otkrivaju ciljeve na nešto većoj daljini od 570 kilometara. On ne meri najveću dužinu teritorije Srbije koju treba braniti. Ne znam tačno vazdušno rastojanje sever-jug Srbije, ali otprilike to je 450 km. Zašto navodi baš Zagreb? Da li time bugarskoj domaćoj publici baca prašinu u oči? Bugarska je upravo kupila 8 novih aviona F-16 za 1,2 milijarde dolara i isplatila je tu sumu u avgustu mesecu. Ali u Bugarskoj bilo je i glasova protiv te kupovine zbog visoke cene, zatim zato što Bugarska plaća celu tu sumu odjednom tokom ove godine i zbog toga ulazi u visok (ozbiljan) deficit za tekuću godinu, itd. itd. Da li je hteo da kaže da to bi bila opasnost samo tamo negde dalje od nas, a ne za novu ratnu flotu Bugarske? Ako bi Srbija nabavila ovaj sistem ispada da s triput manje novca možemo da prizemimo novu bugarsku ratnu flotu.

  • milos says:

   Prijatelju jesi ti procitao/razumeo clanak koji komentarises ?

   • Miraš says:

    Sećam se da predsednik Bugarske Rumen Radev bio je stavio veto na nabavku 8 novih aviona F-16, a zatim je skupština Bugarske poništila njegov veto. Ne sumnjam da ovaj novinar, tako mi liči, pristalica je i nabavke aviona F-16. Stanovništvo Bugarske ima sličnih problema za nezaposlenošću i siromaštvom kao i mi, pa tako skupa nabavka koju su već isplatili i to odjednom da li će im pomoći da žive bolje? Od toga biće bolje samo ponekom u SAD, a narodu Bugarske šipak. Tu sada već staru vest povezujem sa ovom pa se pitam da li to nekog u Bugarskoj spopada muka? Treba pred siromašnim narodom zaštititi svoju vlast pa su našli svog novinara koji priča poluistine u njihovu korist. Bugarska će sa tim novim avionima kontrolisati svoje nebo i zemlju što je normalno, ali domet odbrambenog sistema S-400 ako bi takav stigao u Srbiju, opomena je i za Bugarsku koja je upravo kupila avione. Ta njihova vazdušna flota , ako bi u Srbiji bio S-400, ustručavaće se u pogledu letenja u pojasu duž granice sa Srbijom. Opomena je za sve u regionu, ne samo za Bugarsku, a okruženi smo sa 7 NATO zemalja. U takvom okruženju nastojimo da zaštitimo svoju neutralnost. Ma bezobrazan je jer smislio je da navede odnose Zagreb-Beograd da bi sakrio glupost i raskalašnost svojih vlasti. Tako samo osetio > kao da je sposoban da se snalazi na tudjoj nevolji ili nesreći. Pomenuo je i druge balkanske prestonice u kojima odnosi prema Srbima nisu dobri. On sakriva da je širenje NATO-a glavni problem u kom je i njegova zemlja, zato sve prebacuje na etnički nivo što je uhodani i po zlu odavno poznat scenario Zapada za bivšu Jugoslaviju a i za Balkan.

 5. Nikanor says:

  Hajde prestanite više zamajavati narod o naoružavanju Srbije. Čime se naoružava? Jednim jedinim sistemom Pancir 1. Ekvatotrijalna Gvineja ima dva takva sistema, a Sirija ih je imala 50 pred početak rata. I za šta bi zbilja Srbiji služio i Pancir 1 i S-400. S kim bi to Srbija mogla ratovati kad su i bivši predsednik Nikolić i Vučić širili defetizam, bezbroj puta svuda po svetu ponavljajući da Srbija više nikad neće ratovati. Vučić je čak optužio Srbina da je počeo Prvi svetski rat (u intervjuu za CNN 2014. godine) i pored bezbroj iznetih dokaza stručnjaka da je taj rat bio planiran daleko pre sarajevskog atentata. I pored takve izjave nije ga bilo sramota da se nedavno pojavi ispred kuće Gavrila Principa. Zar nije izjavio da su "Srbi svetski šampioni u nepotrebnom pokazivanju mišića". Čime još neće poniziti Srbiju (a prvenstveno sebe, jer onoga ko ne zastupa interese sopstvene države ne ceni niko u svetu). Što Intermagazin na objavi članak pukovnika Gorana Jevtovića o tome ko je potpisao SOFA sporazum (2014), IPAP (2015), NSPO (2015). Ko je u ovo vreme bio na vlasti? I opet su "žuti" potpisali sve, kao što su potpisali i protivustavni Briselski sporazum 2013, odričući se dela teritorije sopstvene države, što nije učinila vlast ni jedne države na svetu. Osoblju srpko-ruskog humanitarnog centra u Nišu ne daje se diplomatski status, sa Rusijom održavamo dve vojne vežbe godišnje, a sa NATO deset puta više. Što nam NATO, s kojim je vojska Srbije poslednji put uvežbavala pružanje pomoći u vanrednim situacijama, ne pruži tu pomoć u gašenju požara, već smo opet tražili od Rusije da pošalje avion za gašenje požara, i to tek kad je izgorelo na desetine hektara šume. I pored nesebične pomoći u katastrofalnoj poplavi u Obrenovcu, kad smo od EU dobili verbalnu pomoć "naše misli su sa vama" ruskom osoblju Srpsko-ruskog hunamitarnog centra u Nišu vlast ne daje diplomatski status, i pored zahteva građana Srbije i ruske vlasti. Bar bi Sputnjik, ako ima ikakve veze sa Rusijom, trebao prestati ispirati mozak narodu i napisati ono što pišu drugi (nezavisni) portali da je sam Vučić izjavio da neće kupovati S-400.

 6. Slobodanka says:

  Zašto se raspričao na temu kako Beograd ne može da dozvoli sebi to što može Ankara? Mi smo mali kupac i još nismo sused Rusije te nema zdrave logike da mi učestvujemo u proizvodnji S-400. Hteo je time da naglasi da za Rusiju je mnogo značajnija država Turska nego država Srbija. Naravno nama je jasno da značaj Turske odredjuje njena veličina i snaga, a posebno obim raznovrsne saradnje koje dve zemlje Rusija-Turska mogu da ostvare. Međutim meni se čini da deo bugarske javnosti ne voli slabljenje veza njihove države sa Rusijom, ranije Bugarska je sebe smatrala vodećim saveznikom Rusije na Balkanu. Treba opstati na vlasti i na sledećim izborima u Bugarskoj. Dok veze Bugarske sa Rusijom sve više slabe, u susednoj Srbiji te veze se razvijaju i jačaju. Tu istinu nastoji da umanji u očima svojih Bugara, verovatno je režimski novinar.

 7. E.Lirsch says:

  E teske li budale majko mila. "Konflikti na balkanu prevazidjeni".. Murs dzukelo smrdljiva. TEK CETE da vidite necku, vasu.

 8. M says:

  U konačnici nije ništa loše,pače bi bilo vrlo dobro da su na Balkanu svi dobro naoružani!Ne moraju zbog toga međusobno ratovati,ako su pametni,dovoljna je ravnoteža straha s paničnim pogledom i na ostala okruženja i vjerovatne velike nevolje koje dolaze!Zato je dobro imati oružje,puno oružja,i dobrog!Bojim se naime da će Balkan trebati očuvati...za Balkance!A za to treba oružje!

 9. Baja says:

  Čuvena bugarska politika ! Nikad im ništa ne verovati, jer su uvek spremni da nam zabiju nož u leđa !

  • doktrina soka says:

   Poznati su Bugari u istoriji ratovanja sa Srbijom,balkanski ratovi su njihova opcija,zato se treba naoruzavati makar manje jeli hleba,jer cemo ostati i bez to malo hleba.Srbija ima geostrateske resurse kao cela EU i to treba da cuvamo,nije bez vraga izbio rat 91g zbog ugnjetenih Siptara,oni su kolaterala,vec zbog toga sto je KiM,deo teritorije Srbije, stratesko bogatstvo za opstanak drzave Srbije i srpskog naroda. Ali rezimski novinari o tome ne pisu,sute ko p....e da se \vlasi ne bi dosetili,ako smo mogli da se obranimo od 19 zemalja Nato pakta,i ne potpisati kapitulaciju,moramo da se naucimo iz tog iskustva sta jednu drzavu cini SUVERENOM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *