БУГАРИ СЕ СПРЕМАЈУ ЗА РАТ? Софија у сукоб са Москвом

BUGARI SE SPREMAJU ZA RAT? Sofija u sukob sa Moskvom

9 septembra 2023

Sofija povukla drastičan potez na obali Crnog mora, oglasio se Denkov!

Bugarska će, u strahu od Rusije, kupiti protivbrodske rakete kako bi dodatno zaštitila svoje gradove na Crnom moru!– Bugarska je počela da oprema svoju obalsku stražu raketama, tako da se niko ne usuđuje da se približi našim gradovima na Crnom moru – rekao je u petak bugarski premijer Nikolaj Denkov tokom razgovora sa građanima na društvenoj mreži Fejsbuk.

Naglasio je da Bugarska mora da modernizuje svoje pomorske snage kako bi bile pripremljene za odbranu zemlje, u kontekstu rata u Ukrajini.

Novi bugarski premijer, prozapadni političar i pristalica vojne pomoći Ukrajini, za razliku od predsednika Rumena Radeva koji se protivi ovoj pomoći, smatra da Ukrajina mora biti podržana na sve moguće načine kako bi linija fronta ostala što duže, koliko je moguće, daleko od bugarskih granica .

– Ruski političari su više puta govorili da posle Ukrajine slede baltičke republike i Moldavija. Došlo je vreme da bugarski građani otvore oči da vide da postoji agresor koji želi da povrati svoj imperijalni uticaj – izjavio je premijer Nikolaj Denkov, dodajući da „u ovom trenutku ne vidimo direktnu pretnju bugarskim lukama, ali se na silu odgovara silom“.

– Zato smo počeli da kupujemo rakete za obalsku stražu, da se niko ne usuđuje da priđe našim gradovima na Crnom moru – kaže Denkov.

Bugarsko ministarstvo odbrane potvrdilo je agenciji EFE da će kupiti protivbrodske rakete, ali bez navođenja detalja. Kako navode u ovom ministarstvu, razlog za odluku je aktiviranje ruske Crnomorske flote nakon povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita i uvođenju ruske pomorske blokade Ukrajini.

Prema lokalnim medijima, bugarska vlada je takođe zatražila raspoređivanje protivbrodskih raketnih sistema od drugih zemalja članica NATO-a. Bugarske pomorske snage trenutno imaju četiri fregate, tri korvete i nekoliko minolovaca, od kojih je većina sovjetske proizvodnje.

KOMENTARI7 komentara

 1. da da says:

  Može amerika sve od oružija da vam isporuči,vi ste nacija koja okrene guzove čim neko zapreti.

 2. Beli Orao says:

  I bugaru se digla ona stvar pa misli da je Boga uhvatio za jaja , kako glupi i plitki ti proamerički puleni!

 3. Vlada says:

  Bolje ne provocirajte Ruse i budite pristojan komsija.Svo to iruzje vam nece pomoci ako iznervirate i isprovocirate sukob. Mir tamo bugari. Da nije Rusa vi bi jos jubili tursku papucu.

  • VRSK says:

   A čime ćete da platite te rakete? Bugarkama a?

 4. Petrovgrad says:

  Bugari su najbrža vojska na svetu. Prvi su stigli ispred Moskve 41, a zatim prvi u Berlin 45. Njih čeka ista sudbina. Nema sumnje prvi će krenuti na Moskvu, ali će prvi stići u Brisel,...

 5. Miki says:

  Poput Poljaka, nisu svesni da je to samo bacanje para. Pošto su u NATO paktu, Rusi će da biju sa malo jačom toljagom. Tu ne pomaže klasično naoružanje.

 6. milorad5 says:

  svašta....ko ih je pomenuo uopšte:)...mene samo brine kozloduj,ako se tu nešto desi najb.smo svi..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *