BUGARSKA: Ne priznajemo Makedonce kao naciju, niti njihov jezik

BUGARSKA: Ne priznajemo Makedonce kao naciju, niti njihov jezik

18 januara 2014

Bulgaria_Patriot_by_mp5patriotBugarska ne može odustati od zahteva da Ustav Makedonije ne sme biti osnova za mešanje u unutrašnje poslove Bugarske, izjavio šef diplomatije te zemlje.

Po članu 49. svog ustava, Makedonija treba da vodi računa o pravima makedonske manjine u Bugarskoj i Grčkoj.

“Radije ne bih ulazio u detalje, ali to je važan element sporazuma o dobrosusedskim odnosima o kojem pregovaramo”, rekao je danas bugarski ministar inostranih poslova Kristijan Vigenin u intervjuu za sofijski Radio Darik.

“To je jedno od najosetljivijih pitanja tog sporazuma i ne možemo odustati od zahtevanja formulacije koja bi garantovala da taj član Ustava (Makedonije) nije i ne može biti osnova za mešanje u unutrašnje stvari Bugarske”, rekao je Vigenin.

Na pitanje kojim bi jezikom trebalo da bude napisan sporazum o dobrosusedskim odnosima, Vigenin je rekao: “službenim jezicima dveju zemalja: bugarskim – po Ustavu Bugarske, a makedonskim – po Ustavu Makedonije. To je opšteprihvaćena formula”.

Bugarska i Grčka ne priznaju postojanje makedonske nacije, te ni jezika, a Grčka naziv Makedonije smatra izrazom teritorijalnih pretenzija tog suseda na svoju istoimenu severnu pokrajinu.

Govoreći o tome da bi po sklapanju sporazuma trebalo da se formira odbor stručnjaka Bugarske i Makedonije za istoriju i obrazovanje, ministar je rekao da “probleme sa istorijom treba rešiti na razuman način, s manje emocija”.

“Želimo da vidimo spremnost makedonske strane da aktivno učestvuje u razmatranju istorijskih događaja. Smatram da je predlog za saradnju u odboru za istoriju i obrazovanje formulisan tako da omogući da rasprava stručnjaka o najosetljivijim pitanjima ne pogorša političke odnose”, rekao je Vigenin.

Ministar je naglasio da “mora biti jasno da je to proces. Nema načina da se sva pitanja reše od danas do sutra. Zzelimo da vidimo da postoji volja da se ide u tom pravcu, i to na evropski način koji je zaista težak ne samo nama, nego celom našem regionu”, rekao je ministar spoljnih poslova Bugarske.

KOMENTARI5 komentara

 1. Danko B. Marin says:

  Pesma "Navali se Šar-planina" se peva u Bugarskoj i Bugari je smatraju svojom pesmom... Neće se zbog pesme ratovati ali zbog nečeg drugog :hoće!

 2. Igor Smirnov says:

  Bugari NIKADA nisu živeli ni sa jedne strane Šar-planine. Bugari mogu samo da pevaju o Šar-plananini, kao kada bi Srbi pevali o japanskoj Fudžijami. Sa obe strane ove planine u podnožju su SRPSKA PRAVOSLAVNA, SRPSKA MUSLIMANSKA I ŠIPTARSKA MUSLIMANSKA SELA, tako da NIKADA, bar ne u zadnjih 700 godina, nema pomena o Bugarima na prostoru Šar-planine. U vreme "makedonske akcije" 1878 - 1912 godine, posle velike šizme stvaranjem bugarske egzarhije, slovensko stanovništvo istina zbog crkvenoslovenskog bogoslužbenog jezika ulazi ugl. u sastav egzarhije, međutim, kada preko nje počinje proces bugarizacije, a u isto vrmee dolazi do formiranja srpskih crkvenih opština u okviru Carigradske patrijaršije, svo stanovništvo ovih krajeva vraća se u patrijaršiju, u njen srpski ogranak i to nikad nije bilo sporno. I kao što je poznato čitav haos izbio je Austro-ugarskim stvaranjem Albanije posle prvog balkanskog rata 1912. Tada je Srbiji oduzet izlaz na more i prirodni proces širenja na jug bez konflikta sa drugim balkanskim državama tog vremena. Zbog takvih okololnosti predratna dogovorena etnička granica Srbije i Bugarske koja je gotovo 100% predstavljala etničku podelu stanovništva na Srbe i Bugare (linija Ohridsko jezero-Prilep-Veles-Ovče polje-Kriva Palanka, posle ovih ratova pomerena je mnogo dalje na jug i istok i zahvatila je veliki deo bugarske etničke teritorije. Tako danas umesto srpskog Skoplja i severozapada, te podele najvećeg dela Makedonije kako i priliči između Bugarske i Grčke, na putu stoji u komunizmu stvorena "makedonska nacija i država" ostavljena kao večita koska (poznat slučaj Bosne Hercegovine?) oko koje će dalje da se kolju balkanski narodi, sa misijom da na Balkanu održava večito bure baruta!

 3. Igor Smirnov says:

  Problem sa Bugarima je njihova šovinistička teorija po kojoj je cela teritorija od Koraba na zapadu do Pirin-planine na istoku, od Kačaničke klisure na severu do Soluna na jugu ničija do samo bugarska!?! I to je jedini problem, neshvatanje realnosti bugarske istorijske škole. Područje severno od gore pomenute linije je samo i jedino stara Srbija koja sve do 1912. godine predstavlja deo Kosovskog vilajeta sa sedištem u Skoplju (obuhvatao sve krajeve koji su Turcima ostali posle Berlinskog kongresa 1878. godine od granice sa Bosnom kod Priboja do blizu Prilepa i Velesa, gde je slovensko pravoslavno stanovništvo u ogromnoj većini sebe smatralo Srbima. Granice prave Makedonije su dakle južno od ove linije i tu treba ili je trebalo poraditi na liniji razgraničenja Bugara i Grka. U tom delu Srbi nemaju nikakve veze, jer ih je bilo ugl. po nekoliko porodica u većim gradskim centrima, što je potpuno marginalan broj. Na žalost bugarska megalomanija i proizvoljno uvećavanje nekakve "Makedonije" sve do Šar-planine, što je na žalost i napravljeno u vreme titoističke Jugoslavije, samo je stvorilo još veću konfuziku i dublji jaz između dva naroda kojima je to potpuno nepotrebno.

 4. Pikt says:

  Škipetara su upali u zamku sopstvenih laži.Tvrde da su Ilirskog porekla, što jesu samo delom, jer mnogi potiču od Srba- genetika to i dokazuje. Tačijev deda Srbin, zar ne? Ali ne znaju da je Ilir antički naziv za Srbe. Dovoljno je da pronadju u Nemačkoj primerak Nemačko-Ilirskog rečnika, koji će bez problema razumeti ako znaju Srbski jezik. Ti rečnici su iz Srbije evakuisani u ranijim vekovima-da se Srbi ne dosete. Šarplaninac je potomak Tibetanskog mastifa kao i većina autohtonih evro azijskih ovčarskih pasa.šarplaninac samo ruši laž o Ilirskom poreklu šiptara jer ukazuje na njihovo Kavkasko poreklo, kao i njihov jezik i mentalitet. Psi umeju da razotkriju lažnu istoriju- tako je takozvani Bosanski Barak,autohtoni pas sa ovih prostora, tako nazvan pre 60 - tak godina, navodno turskog porekla, vekovima bio priznat kao Keltski oštrodlaki gonič. A u Engleskoj se i danas tako zove- Tito nije menjao kinologiju u UK.

  • ralence says:

   I dan danas postoje u Istočnoj Anadoliji u Turskoj stočari koji žive nomadaskim životom koji su poreklom Jermeni koji su prešli u Islam pod Turskim pritiskom. Čuvaju ovce i njihova stada čuvaju psi vrlo slični Šarplanincima. Ti nomadi su po načinu življenja,običajima i jeziku se razlikuju od etničkinog stanovništva tog kraja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *