БУГАРСКИ ЕКСПЕРТ: Русија ће моћи лако да онеспособи америчке Ф-16 у Украјини

BUGARSKI EKSPERT: Rusija će moći lako da onesposobi američke F-16 u Ukrajini

10 maja 2023

Rusija će moći lako da onesposobi američke F-16 u Ukrajini, reako je bugarski vojni ekspert Bojko Nikolov.

Ukrajina je poslednjih meseci od Zapada zahtevala američke borbene avione F-16, navodno uz njihovu pomoć biće moguće smanjiti nadmoć Rusije u vazduhu. Prema rečima Bojka Nikolova, Vašington se protivi takvom snabdevanju i ima razloga za to. Ovo prenosi publikacija „Bulgarian Military“.„Desetine vazduhoplovnih stručnjaka tvrde da Ukrajini nije potreban F-16“, rekao je autor bugarskog izdanja.

Bugarski vojni analitičar je naveo da je F-16 dobar avion, ali ima i svojih mana. Za razliku od sovjetskih lovaca, ne može da poleti sa kratkih pista. Ukrajinski aerodromi su projektovani po sovjetskim modelima, uzimajući u obzir činjenicu da će se tamo koristiti MiG-29 i Su-27, a izuzetno su nepretenciozni i mogu da polete ne samo sa kratkih pista, već i sa neravnih.

Pored toga, F-16 zahteva pažljivo održavanje, po mogućstvu u posebno opremljenom hangaru što Ukrajina nema.

„F-16 se zbog gore navedenih okolnosti ne može sakriti. Ni na poljoprivrednom aerodromu, ni u šumi, ni na putu“, naveo je stručnjak.

Kod rada F-16 postoji još jedna stvar – američkim avionima svakako trebaju čiste piste. Čak i mala prepreka može sprečiti borca da poleti. Dakle, Rusija neće morati da nanosi ozbiljnu štetu ukrajinskim aerodromima da bi onesposobila F-16.

Biće joj dovoljno da sipa gorivo na pistu, ili da na nju ispali nekoliko raketa. Jednostavno rečeno, ako Ruska Federacija napravi rupu na pisti uz pomoć vazdušnog udara, onda će to biti dovoljno da operacija ukrajinskih F-16 bude nemoguća još dugo vremena.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    pa neće oni poletati iz ukrajine nego iz nemačke ili poljske:) ta ajte molim vas rusi su sisali vesla verovatno...uvodjenje f-16 u rat je više nego dodovljan dokaz napada NATO pakta kao i sve ovo do sada..rusi će otrpeti to dok ne spreme strateški udar u totalu i to je jedini razlog zašto ih do sad nisu gadjali:)kao što će i ovaj bugarski ekspert da vidi to ...uskoro.Mnogo se lože ove sitne vaške NATO pakta kao da ih rusi neće spaliti zajedno s gazdama...ali to nije slučaj.Rusi su jasno rekli da će svako dobiti porciju ne prema učešću nego prema veličini i potencijalu,ako sravne nemačku to čeka i bugarsku.Bugarima ova igrica nije uopšte trebala nadam se samo da NATO neće dići kozloduju u vazduh kao odmazdu prema rusima jer oni su već pokazali da su skloni nuklearnom terorizmu,ali na tudjoj zemlji:)Ko je LUD NE BUDI MU DRUG-STARA DEČIJA IGRICA I TO ZA SASVIM MALU DECU..NEVEROVATNO JE DA ODRASLI LJUDI NEĆE DA VIDE OPASNOST U KOJOJ SE NALAZE.Ostalo je još jako malo vremena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *