БУГАРСКИ МЕДИЈИ: Руси уградили тајни чип у МиГ-29 који је оборен?

BUGARSKI MEDIJI: Rusi ugradili tajni čip u MiG-29 koji je oboren?

11 juna 2021

Atlantski savet Bugarske pozvao je vlasti zemlje i istražne organe da razmotre mogućnost „ruskog traga“ u incidentu sa bugarskim lovcem MiG-29 koji se srušio u Crno more, a poziv je usledio nakon pisanja bugarskog portala „Faktor“ o čipovima koje su Rusi navodno ugradili u stare sovjetske avione.„Da li postoji ruski trag u incidentu? Verzije su različite, u ovoj fazi je neophodno razmotriti sve moguće. Stoga pozivamo da se u istragu uključe i saveznici i partneri!“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Objava Atlantskog saveta usledila je nakon članka informativnog portala „Faktor“ u kome se navode moguće verzije incidenta s avionom MiG-29: gubitak orijentacije pilota noću, prijateljska vatra, eksplozija aviona zbog neispravne rakete.

Portal je posebnu pažnju posvetio mogućoj umešanosti Rusije u incident – navodno je razlog pada aviona mogla biti nekvalitetna popravka koju je vršio proizvođač – ruska vazduhoplovna korporacija „MiG“ ili akcije ruskih vojnika.

Kako navodi „Faktor“, svi su „odavno upoznati sa tim“ da ruski izviđački avioni lete previše blizu vazdušnog prostora Bugarske.

„Mogućnosti su dve: ili je nepoznati avion izveo zlonamerne akcije protiv našeg aviona MiG-29, ili je tokom vežbe gađanja avion koji je leteo u blizini pomislio da ga gađaju i odgovorio na vatru fatalnim napadom“, piše portal.

Međutim, postoji i prilično „egzotična“ verzija incidenta koja je na ivici „teorije zavere“, piše „Faktor“. Pozivajući se na izvore u „vojnim krugovima“, u članku se govori o čipovima koji se postavljaju u američke avione F-16, a koji omogućavaju da letelica eksplodira ukoliko se nađe u zarobljeništvu neprijateljskih snaga. Razlog toga je skrivanje tehnologije i borbenih sposobnosti.

„Neki tvrde da je ruska strana prilikom remonta starih sovjetskih aviona ugradila sličan tajni čip koji može biti aktiviran ukoliko se letelica usmeri protiv ruskih vojnih snaga ili objekata. To objašnjenje uopšte nije nelogično, jer je u vojnoj doktrini Ruske Federacije NATO definisan kao neprijatelj i protivnik, uključujući i Bugarsku“, smatra autor članka.

Podsetimo, zasad nema zvanične verzije o razlozima pada aviona. Prema rečima ministra odbrane Bugarske Georgija Panajotova, avion i naoružanje su bili ispravni.

Bugarski Mig-29 srušio 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe „Šabla 2021“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Evo sve se nešto zalećem da komentarišem Bugare.

  2. persida says:

    A sta ste ocekivali, koje budale, da vam umesto cipa ugrade sendvic?

  3. Velika Metla says:

    Kupio bLgarin vijagru u apoteci, međutim pošto mu je " vršnjak" u toliko lošem stanju nije ni vijagra pomogla. Zato je bLgarin optužio apoteku da je prodavala rusku vijagru.Kad vam kažem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *