БУГАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ИЗНЕНАДИО СВЕ: Не желимо да учествујемо у рату против Русије!

BUGARSKI PREDSEDNIK IZNENADIO SVE: Ne želimo da učestvujemo u ratu protiv Rusije!

16 juna 2016

Putin-Borisov 4354Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je danas da Sofija ne želi da učestvuje u stvaranju zajedničke prozapadne Crnomorske flote, u čijem sastavu bi bile Rumunija, Turska i Ukrajina, sa ciljem da neutrališu prisustvo ruske mornarice u Crnom moru.

„Ne treba nam rat u Crnom moru„, rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsednikom Rosenom Plevnelijevim.

Dan nakon što je Moskva upozorila NATO da ne gomila snage nadomak njenih granica, Borisov je rekao da ne želi da vidi fregate koje plove pored turističkih destinacija.

„Želim da Crnim morem plove čamci, jahte, turistički i teretni brodovi, a ne da oblast postane arena za vojnu akciju“, rekao je Borisov, dok je Plevnelijev istakao da je Bugarska miroljubiva zemlja i da njena spoljna politika nije usmerena ni protiv koga.

Bugarska, koja od nekadašnjih zemalja istočnog bloka, ima najtešnje odnose sa Rusijom, izrazila je spremnost da učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama NATO. Prema Konvenciji iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno More ne mogu da drže svoje ratne brodove u tom regionu duže od 21 dan.

Države na obalama Crnog mora su su Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina i Gruzija.

KOMENTARI8 komentara

 1. Aleksandar says:

  Bugari su uvek imali dobre odnose sa Rusima i bili su rusko miljenče u krupnim istorijskim lomovima. Zato ovakva vest uopšte ne iznenađuje. Kao što ne iznenađuje da Rumuni nude Amerikancima svoju teritoriju za postavljanje baza; oni su imali svoje trupe kod Staljingrada 42/43.

  • koja says:

   Sa ove tacke gledista to je bilo dobro sto su Rumuni drzali krilo Nemcima u Staljingradu. Bolje Rumuni koji su se razbezali nego neko ko bi se borio do poslednjeg.

 2. bejbi says:

  poljska i rumunija i litvanija ce biti zbrisane ruski meded je ljut na njih ni mis ostati nece tu

 3. vanja says:

  Evo vam lista Naroda koji se nece boriti protiv Rusije : Bugari, Srbi, crnogorski Srbi, Rumuni, Cesi, Slovaci,Grci. zatim lista onih koji ce se nerado boriti i razbezati se kada se pojavi prva prilika : Spanci, Italijani,Francuzi, Nemci,Hrvati,Skandinavci. Oni koji ce se boriti preko ovih prvih : Amerikanci, Englezi, Ostaje topovsko meso : Ukro-unijati, Poljaci, Balticki narodi.

 4. Ivan says:

  Protiv Rusa neće Madjari,neće ni razne manjinske zajednice u svim zemljama EU.

 5. veseldvor says:

  Procita li iko od vas'dragi komentatori' knjigu "Doar vojnik SVeik" e ta kjiga opisuje stanje kako je bilo u prvom sv.ratu iz pesperktive jednog ceha.

 6. Dragan Dimovic says:

  Vanja,bravo za komentar, tacno i precizno,svakoga si stavio gde mu je mesto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *