БУГАРСКИ ПРЕДСЕДНИК ОДЈАВИО ЗАПАД: Нема војне помоћи Украјиниу

BUGARSKI PREDSEDNIK ODJAVIO ZAPAD: Nema vojne pomoći Ukrajiniu

4 decembra 2023

Predsednik Bugarske Rumen Radev vratio je u parlament radi daljeg razmatranja zakon o ratifikaciji sporazuma o besplatnom transferu sto rashodovani oklopnih transportera Ukrajini, navodi se na sajtu predsednika.

„Oklopna, terenska transportna tehnika predviđena za Ukrajinu mogla bi da se koristi upravo za zaštitu bugarske granice i pružanje pomoći stanovništvu u katastrofama i nesrećama. Život i zdravlje bugarskih građana treba da budu glavni prioritet“, rekao je predsednik vrativši dokument na ponovno razmatranje u parlament.Na sajtu se dodaje da se u obrazloženju veta navodi da narodni poslanici nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, „što im ne daje mogućnost da objektivno procene da li tehnika koja je predata više nije neophodna“.

Narodna skupština Bugarske je 22. novembra ratifikovala sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje i Ministarstva odbrane Ukrajine o besplatnom slanju partije starih oklopnih transportera Kijevu. To je učinjeno prilikom odlučivanja o dodatnoj vojno-tehničkoj podršci Oružanim snagama Ukrajine.

Prema ovim sporazumima, ukrajinska strana je trebalo da dobije oklopna tehnika sa postojećim naoružanjem, kao i rezervne delove za njeno održavanje. Radi se o stotinak oklopnih transportera proizvedenih pre oko 40 godina. Njih bugarska vojska ne koristi i oni se čuvaju u skladištima bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Moskva je više puta izjavljivala da vojna pomoć zapadnih zemalja Ukrajini ne donosi ništa novo i samo produžava sukob. Istovremeno, transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.

KOMENTARI2 komentara

  1. Petrovgrad says:

    Gde sad, Ukraonacisti samo što nisu povratili Krim. Malo im fali da zauzmu Moskvu. Malo fali, a mnogo kvari. Jesu ukrainci k...te sreće.

  2. 1 mnooogo dobar ćo'ek says:

    ojmo bugari, EU silo blagostanja, odresujte kesu, prebogati ste, nato investicije samo vas razvijaju a vi necete da pomazete, eeeeeeeee,niste fer🤣

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *