БУГАРСКИ ВИЦЕПРЕМИЈЕР ОПЕТ ИЗВРЕЂАО СРБЕ И СРБИЈУ

BUGARSKI VICEPREMIJER OPET IZVREĐAO SRBE I SRBIJU

19 februara 2021

Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila „beznačajna kneževina“, želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal „Zoom“.

„Srbi su još pre oslobođenja Bugarske (od Osmanlija) imali planove za asimilaciju Bugara u Makedoniji i Bugara koji žive na teritoriji današnje Bugarske. Pogledajte srpske karte iz 19. veka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora – sve su navodno bili Srbi“, rekao je bugarski vicepremijer.Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

„On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima“, istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja – „i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije“.

„Što se tiče trenutne situacije, Albanija je mnogo dalje od Severne Makedonije u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno“, precizira vicepremijer.

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

„Naprotiv, uvek smo stradali od politike koju je vodio Beograd i ambicije Beograda da postane hegemon na Balkanu i da stvori etnički čistu srpsku imperiju“, konstatovao je Karakačanov.

Ponovo je podsetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim rečima, upravo zbog toga je sprečeno vojno mešanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

„Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu“, smatra bugarski vicepremijer.

Ne radi za Rusiju

Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

„Izvinite, ali ‘proruski političar’ je sklopio sa Amerikancima ugovor vredan dve milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smešno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog“, istakao je on.Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smešne, konstatuje Karakačanov.

„Zar sam ja predložio da se srpski jezik uči u makedonskim školama? Ili gospodin Zaev? Zar sam ja predložio da dan Svetog Save bude nacionalni praznik (u Severnoj Makedoniji)? Ja ili gospodin Zaev? Zar ja naređujem da se gradi srpski kulturni centar u Skoplju? To je prosto smešno. Lopov viče ‘drž’te lopova’. Naslednici srpske politike u Makedoniji govore da Bugarska, koja je štitila svoje interese, navodno promoviše rusku politiku. Gluposti!“, zaključio je vicepremijer.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad 5 says:

    Ovaj je američki trol i ameriknci imaju neke planove povodom bugarske ali to nema mnogo veze sa nama.U pitanju je pokušaj pravljena dijagonale preko makedonije sa albanijom, a makedonija amerikancima deluje kao država koje nema i zato je sad krenula ova haranga,da pripoje makedoniju bugarskoj.Živo me zanima šta će šiptari u makedoniji da misle o tome:)a ove izjave su indirektna PRETNJA srbiji od strane NATO i USA, da se NE MEŠAMO u predstojeće dogadjaje u vezi makedonije.Zato tolika galama,koja je potpuno bespotrebna , mislim da pored problema sa kosovom u beogradu niko živi ni ne razmišlja da se meša u priču sa makedonijom koja nam je u principu ukradena zahvaljujući "mudroj" politici karadjordjevića.U makedoniji skoro da nema srba koji se deklarišu kao takvi.Ne vidim razlog za paniku u bugarskoj povodom nacionalne manjine srba koja tamo postoji,ili se možda plaše da kumanovo ne udje u sastav srbije.Pa realno mogli bi i da predju preko toga ,dobijaju celu makedoniju:)Ne znam dokle će da je drže ali možda će im saveznici to pokloniti za usluge u ratu protiv rusa.Normalno bugari će morati prvo da odrade posao sa rusima pa onda...Da sam na njihovom mestu ja ne bih ponovo marširao protiv rusije, rusi su im zapamtili OBE greške, treću ličnu možda i ne prežive,mislim bugari.Rt se sprema i ovaj petao nije prvi koji rano KUKURIČE.

  2. jovan says:

    Hvala bugarskom vicepremijeru sto je rekao ISTINU da su tadasnji srpski istoricari( za razliku od danasnjih raznih "istoricara" becko-berlinsko-vatikanske "naobrazbe") u XIX veku još pre oslobođenja danasnje Bugarske od Osmanlije i S.Makedonije hteli da oslobode teritoriju svih srba koja je bila pre okupacije Turaka. "Pogledajte srpske karte iz 19. veka. Prema njihovom mišljenju, na Balkanu nije bilo drugih naroda osim Srba. Sve do Crnog mora – sve su navodno bili Srbi“! Pa naravno i mi i oni znamo da su srpske zemlje bile Kraljevina Mrnjavcevica i Despotovina Konstantina Dejanovica do pola danasnje Bugarske. Na zalost, posle Ustanka i Berlinskog kongresa dolazi ZABRANA prave istorije, i danas "bugarizovani srbi" su jednaki "pohrvacenim katolickim srbima", cine zverstva tokom celog XX veka nad Srbima!

  3. Miraš says:

    Da bi nešto više razumeli o dogadjajima iz XIX veka pronađite na internetu tekst od 24.jula 2018 "Društvo Srbo-Makedonci". Kao da današnje rukovodstvo Bugarske radi na svojim starim aspiracijama prema Makedoniji, današnjoj Severnoj Makedoniji. Kako nameravaju da to sprovedu u praksi? S. Makedonija je medjunarodno priznata država, osim toga ona je članica NATO-a. Šta dobijaju time što uporno koče početak pregovora S. Makedonije sa EU? Da li očekuju da Makedonci pritisnuti svojim unutrašnjim pretežno razvojnim i ekonomskim problemima moraće sami da kapituliraju pred zahtevima Bugarske? Mini šengen da li je za Makedoniju ipak nekakva šansa? ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *