BULATOVIĆ U HAGU: Naš „putujući cirkus“ nije uspeo da spase Jugoslaviju

BULATOVIĆ U HAGU: Naš „putujući cirkus“ nije uspeo da spase Jugoslaviju

1 marta 2013

momirbulatovic2Svedok odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske (RS), Radovana Karadžića, Momir Bulatović, osporavao je u Hagu tvrdnju tužilaštva da je „krajnji cilj bosanskih Srba i srpskih vođa u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori bio da žive u jednoj državi“.

„To je bilo početno stanje, mi smo svi živeli u jednoj državi, ali je jedna grupa političkih misli i naroda htela da se postojeće stanje zadrži, a druga je htela rasprad Jugoslavije i samostalne države, i onda se otvorila Pandorina kutija“, rekao je Bulatović u nastavku svedočenja u Haškom tribunalu.

U vreme raspada i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, Bulatović je bio predsednik Crne Gore, a od 1998. do 2000. bio je predsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Najveći deo svog mandata crnogorskog predsednika, Bulatović je, kako je istakao, proveo učestvujući na pregovorima i konferencijama na kojima je traženo mirovno rešenje za bivšu Jugoslaviju i za budućnost BiH.

Uzrok sukoba u bivšoj državi, Bulatović vidi u rascepu komunističke partije, koja je bila jedina politička partija, i u nesposobnosti federalnih organa da rieše problem.

„Nas šest predsednika, pokušali smo da nađemo političko rešenje. Radili smo to pod pritiskom javnosti, a mediji su očekivali da ćemo naći rešenje da se spreči rat. Pitanje rata je bilo prisutno u medijima pre njegovog izbijanja. Narod se bojao šta će se desiti kada se država raspadne“, rekao je Bulatović, podsetivši da su predsednici u javnosti nazivani „putujućim cirkusom“.

„Posljednji sastanak održan je u Stojičevcu kod Sarajeva, kada je od nas traženo da kažemo da li će biti rata. Slovenija je rekla da će napustititi državu, Tuđman je rekao da će je Hrvatska napustiti, jer ne može u njoj da ostane ako ode Slovenija. Najtragičnija ličnost je bio Alija Izetbegović, koji je upozorio da će buknuti rat u BiH, i da se već okupljaju naoružane grupe koje nisu pod kontrolom“, podsetio je Bulatović.

„Kad nema političkog rešenja, dolazi do ratnog sukoba. Haos se desio jer nije bilo političkog rešenja“, zaključio je on.
Bulatović je izjavio da su „najveći problem i najveća krivica“ u sukobima u bivšoj Jugosalviji bile „paravojne foramacije, čije delovanje nije bilo moguće sprečiti“.

„Problem sa njima je što ne možete da ih zaustavite. Zamislite jedan autobus pun naroužanih ljudi, potrebno vam je više snaga, njih ne može da zaustavi policajac na cesti“, rekao je Bulatović, dok ga je unakrsno ispitivala tužilac Hildegard Uerc-Reclaf.
„Bilo je to vreme ludaka koje niste mogu da stavite ni u kakav okvir“, rekao je Bulatović, odgovarajući na pitanje o pripadniku formacije Žute ose, „samozvanom pukovniku koji je sebe proglasio za šešeljevca, iako nije imao nikakve veze sa Šešeljem“.

Tužilac Uerc-Reclaf ispitivala je svedoka o sednicama Vrhovnog saveta odbrane (VSO) SRJ, navodeći da je, „prema stenografskim beleškama od 2. novembra 1994, kada se razgovaralo o odbijanju mirovnog plana od strane bosanskih Srba, general Momčilo Perišić, iznoseći situaciju u RS, rekao da 20 odsto Srba drži više od 80 odsto teritorije, što je neodrživo“.

Bulatović je potvrdio da je dokument verodostojan i da su reči generala Perišića tačno prenesene, ali da iz toga „nije usledila politička konstatacija o tome koliko teritorije bi Srbi trebalo da imaju u BiH“.

Svedok je podsetio da su pitanjem teritorije bavila Međunarodna konferencija o budućnosti Jugoslavije, dok je Karadžić prigovorio na pitanje tužioca, zapitavši „kako može Bulatović da odgovara za Perišićeve komunističke poglede“.

Tužilac je svedoka podsetila na njegovu izjavu u dokumentarnom programu BBC, „Smrt Jugoslavije“, kada je on opisao odlazak na Pale i rekao da je put bio „interesantan i težak, jer smo i sami mogli da vidimo šta znači rat, znali smo da selo koje je razoreno mora da je bilo muslimansko, sve je bilo razoreno, a poslije bismo naišli na normalno selo, gdje su deca išla u školu i ne može se ni zamisliti da je to ratna zona“.

Bulatović je rekao da je rat u Bosni bio „jednako nepravedan prema svima“.

„Mi smo prošli kroz teritoriju koja je bila pod kontrolom Srba, ali je tako bilo i sa druge strane i to je bilo tragično“, izjavio je Bulatović.

(Agencije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *