БУМ У ЕВРОПИ: Словачка и Италија стале уз Русију! ПОДРШКА ЗА МАДУРА

BUM U EVROPI: Slovačka i Italija stale uz Rusiju! PODRŠKA ZA MADURA

7 februara 2019

Slovačka je odbila da prizna lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za predsednika Venecuele čime se pridružila Italiji, a suprotstavila zajedničkoj akciji EU i SAD.

Lider vladajuće levičarske partije Smer Robert Fico rekao je da on situaciju u Venecueli vidi kao napore da se uništi postojeća, a postavi marionetska vlast.„Slovačka treba da deluje u okviru principa međunarodnog prava“, rekao je Fico.

Oko 20 država EU, uključujući Britaniju, Njemačku, Francusku i Španiju zajedno sa SAD priznalo je Gvaida za predsednika prisiljavajući aktuelnog šefa države Nikolasa Madura da raspiše izbore.

Italija je 4. februara blokirala zajedničku deklaraciju EU kojom se priznaje Gvaido za privremenog predsednika Venecuele.

Podsećamo da ovo nije prvi put da zvanična Bratislava nastupa sa stavom koji nije jednak većini članica EU. Slovačka je jedna od pet zemalja Unije koje nicu priznale nezavisnost Kosova 2008. godine. Od tada se vlast u toj zemlji menjala više puta, ali i pored velikih pritisaka spolja, njeni spoljnopolitički stavovi nisu promenjeni.

ITALIJA PODRŽALA PREDLOG SERGEJA LAVROVA

Italija podržava predlog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova o potrebi za sveobuhvatnim pregovorima o situaciji u Venecueli, izjavio je zamenik italijanskog ministra spoljnih poslova Guljelmo Piki za rusku agenciju RIA Novosti.

„Naravno, apsolutno smo protiv bilo kakvog spoljašnjeg uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele. Ali problem je u tome što je međunarodna zajednica priznala samo rezultate izbora za Narodnu skupštinu, a ne predsedničke izbore“, rekao je diplomata.

„Naravno, apsolutno smo protiv bilo kakvog spoljašnjeg uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele. Ali problem je u tome što je međunarodna zajednica priznala samo rezultate izbora za Narodnu skupštinu, a ne predsedničke izbore“, rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, zbog toga se samo izbor Huana Gvaida smatra legitimnim.

„Mi smo ocenili nedavnu izjavu ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova o predlogu međunarodnog posredovanja i potrazi za diplomatskim rešenjem krize“, dodao je on.

Piki je istakao da se pozicija Italije zasniva na potrebi da se zaštiti velika italijanska zajednica u toj latinoameričkoj zemlji.

„Zaštita italijanske nacionalne zajednice u Venecueli, s jedne strane, i slobodni i pošteni izbori, s druge strane, ostaju naši glavni prioriteti, i mi ćemo ih promovisati u okviru bilo koje kontakt grupe“, rekao je on.

Predsednik venecuelskog parlamenta Huan Gvaido 23. januara proglasio se za šefa države tokom trajanja privremene vlade. Sjedinjene Države i niz drugih zemalja proglasili su priznanje Guaida i zahtevali od predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, čiji izbor ne smatraju kao zakonit, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je sebe nazvao ustavnim predsjednikom i nazvao je šefa opozicionog parlamenta „marionetom Sjedinjenih Država“.

Sergej Lavrov je ranije rekao da Rusija podržava inicijative za rešavanje situacije u Venecueli kroz dijalog svih političkih snaga, i da vojna intervencija, koju Sjedinjene Države nastavljaju da razmatraju, podriva sve temelje međunarodnog prava.

(SRNA / Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milan says:

    Iz EU-rope 8 od 28 država članica zasad nisu se pridružile neprimerenom mešanju u unutrašnje stvari Venecuele. To su: Italija, Irska, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Grčka, Kipar, Malta; zatim još 7 nečlanica unije: Norveška, Švajcarska, Srbija, BIH, Moldavija, Ukrajina, Belorusija. Najjače Rusija i Turska su i evropske i azijske zemlje. ... U Ukrajini je u jeku predizborna kampanja te da li mudro procenjuju da podrška Guaidu smanjila bi im rezultat na predsedničkim izborima?

  2. Kulak says:

    Kolike su ekonomske investicije Amera u Italiju i Slovačku? Nema ih.Koliko robe u trgovinama u Italiji i Slovačkoj je proizvedeno u SAD? Manje od 3%.Koliko energetski Evropa ovisi o Americi? Nimalo.Čudna je ova dominacija Amera u Evropi i posebno na Balkanu kad Ameri osim vojne sile ne nude ništa drugo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *