БУМ! ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ НА ИЗБОРИМА У АМЕРИЦИ: Све ће се окренути наглавачке

BUM! VELIKO IZNENAĐENJE NA IZBORIMA U AMERICI: Sve će se okrenuti naglavačke

7 novembra 2018

Pobeda demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD mogla bi da ima odjeka od Moskve do Pekinga i Rijada, piše AP.

Agencija navodi da osnažene demokrate sada mogu da pokrenu nove istrage o međunarodnoj poslovnoj imperiji predsednika Donalda Trampa i njegovim političkim dogovorima sa ostatkom sveta.

Preuzimanje kontrole nad Predstavničkim domom na izborima na polovini mandata, održanim u utorak, dalo je demokratama moćno oružje protiv Trampa – poziv na sud, navodi agencija.Tako će demokratski lideri mnogih odbora Predstavničkog doma imati ovlašćenje za pozivanje na sud koje mogu da iskoriste kako bi došli do određenih dokumenata, mejlova i svedočenja, a domašaj takvih sudskih poziva mogao bi da se oseti znatno izvan Bele kuće i Vašingtona.

To, zapravo, znači da bi demokrate mogle da se posvete analiziranju pitanja kao što su 18 trgovačkih marki koje je Kina proteklih meseci dodelila kompanijama povezanim s Trampom i njegovom ćerkom Ivankom, kao i da procene da li je možda reč o sukobu interesa.

Kina tvrdi da sve zahteve za trgovačke marke tretira jednako, ali bi odbori Predstavničkog doma Kongresa SAD mogli da ispitaju da li Peking može da eksploatiše značajnu intelektualnu svojinu Trampove porodice u Kini radi političkih ili diplomatskih koristi.

Kina danas nije žele da direktno komentariše o rezultatima jučerašnjih američkih izbora, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čungđing rekla je novinarima da je to „unutrašnje pitanje SAD“ i da „ne želi da o tome komentariše, inače će rizikovati da bude optužena za mešanje“.

Za Moskvu, pobeda demokrata na američkim kongresnim izborima znači verovatno ponovno pokretanje istrage o ruskom mešanju u izbore 2016, ocenjuje američka agencija.

Odbor za obaveštavanje, na čelu sa republikancima, zaključio je svoju istragu o mešanju Rusije, saopštivši da nije pronašao dokaze o dosluhu između Rusije i Trampovog predizbog tima, ali demokrate odavno tvrde da su republikanci ignorisali niz ključnih činjenica i svedoka.

Ruski predsednik Vladimir Putin poriče bilo kakvu umešanost u Trampovu izbornu pobedu, ali bi, ocenjuje AP, mogao da ćutke pospeši nove istrage, videći ih kao način da poseje haos i podele u ljuto podeljenoj političkoj areni SAD.

Putin, međutim, ne bi pospešio istrage niti sankcije koje bi naškodile dobro povezanim ruskim oligarsima za koje se veruje da su pomagali u finansiranju pokušaja mešanja Rusije u američke izbore, napominje američka agencija.

Zatim, tu je i Saudijska Arabija, i odnosi između princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i Trampovog zeta Džereda Kušnera, pri čemu bi veze između njih dvojice, za koje se navodi da često komuniciraju, sada mogle da se nađu – pod lupom demokrata.

Vašington i Rijad su odavno ključni saveznici, a Tramp je tu zemlju učinio svojom prvom destinacijom u svetu kao predsednika, ali je princ prestolonaslednik izgubio pristalice u Kongresu otkako je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, kolumnista „Vašington posta“ i kritičar princa Mohameda.

Posledice pobede demokrata na jučerašnjim kongresnim izborima u SAD mogle bi biti ogromne, pri čemu bi demokrate mogle da pokušaju da blokiraju obimnu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i ograniče podršku SAD ratu koji Saudijska Arabija vodi u Jemenu, ocenjuje AP.

Američka agencija podseća da SAD pomažu koaliciji na čelu sa Saudijcima u ratu u Jemenu, ali i da je taj sukob postao prilično nepopularan među nekim članovima Kongresa i da je, prema zaključcima humanitarnih agencija, doveo do najveće humanitarne katastrofe u svetu.

(B92)

KOMENTARI7 komentara

 1. Topper Headon says:

  I do sada je bio "patka" od predsednika a tek sada je i zvanicno postao "hromi patak", cekanje da neko normalan dodje na kormilo usa je totalno uzaludan posao...

 2. Zoran says:

  Gde nadjoste to da objavite. Sustina je tekst iz Novosti, Obrada Kesica. Ovo je tipicno globalisticko'demokratsko dizanje prasine.

  • test01 says:

   Pa i nije Zorane, sa ovim je Tramp izgubio pola moci i sigurno ce pokusati da ga smene ili ce da igra kako mu kazu (analiza je dobra). Nama se ne pise dobro nikako posto je Srbija okupirana prvo iznutra i rezim nas unistava.

 3. Velika Metla says:

  Tim vajnim demokratama,globalističkim služinčadima,najviše odgovara kada je haos u državama,jer su oni zaštićeni policijom i po potrebi vojskom,a što više ljudi pogine u ratovima,koje oni izazovu,to je za njih bolje,jer oni koji ostanu u životu će njima služiti!

 4. milan says:

  Dodje mu kao da smo se vratili u Stari Rim. U rimskom Carstvu su se upravo na takav nacin odvijali dogadjaji tko je imalo proucavao zivot Starog Rima naci ce analogne situacije koje se desavaju u USA. Bilo je to pred raspad rimskog Carstva!

 5. milorad says:

  kako se sve namešta da se ZVER URUŠI u sopstvenom besu i haosu.SAD će da bidne VESEEEELO.Prvo će s. arabija da naj..e i time počinje finansijski KRAH amerike ali klinton family & mafia su spremni na sve ali na SVE jer preti im robija ako ne skinu trampa na vreme.

 6. marko says:

  tko god pobedi srbij i ne znaci nista ista je to imperijalna politika ozvlacenja kapitala i sirovina iz svake zemlje tu srbija nikad ne moze imati nekog saveznika jer zapadni svet pociva na tom primncipu uzimanja kapitaal od drugih zemalja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *