БУМЕРАНГ ИЗ КИНЕ дрма америчку економију

BUMERANG IZ KINE drma američku ekonomiju

24 juna 2019

Tokom javnih rasprava povodom mogućnosti uvođenja novih tarifa na kineske proizvode, koje su održane prošle sedmice pred Komisijom za međunarodnu trgovinu SAD, brojne američke kompanije su istupile protiv eskalacije trgovinskog rata. Tvrde da mnogi proizvodi iz Kine nemaju čime da se zamene.

Čak i oni američki proizvođači koji prave gotove proizvode u svojoj zemlji i dalje zavise od kineskih dobavljača. Očekuje se da će se pred Komisijom za međunarodnu trgovinu SAD pojaviti predstavnici više od 300 američkih kompanija, a većina njih će pokušati da objasni zvaničnicima da trgovinski rat nije izlaz.Tramp neosetljiv na zahteve privrede

Međutim, još nije poznato koliko će ove javne rasprave biti korisne za dalji proces rešavanja trgovinskog konflikta, rekao je za Sputnjik profesor Međunarodne škole biznisa Jugozapadnog finansijsko-ekonomskog univerziteta Kine Lu Đian.

„Mislim da je teško reći koliko je Tramp osetljiv na zahteve kompanija, jer da je američki predsednik pristupao problemu sa ekonomske tačke gledišta, trgovinski konflikt između SAD i Kine ne bi došao do tačke u kojoj se sada nalazi. Smatram da će Tramp ignorisati mišljenja biznismena sve dok ne dođe do političkog pritiska, usled čega će Tramp biti prinuđen da napravi neke promene. Tramp ima svoje strahove i svoje biračko telo. Postoji uski krug biznismena koji su važni za njega i on uzima u obzir njihove interese. On ima svoja viđenja i za njega je sada važno da učvrsti podršku među svojim biračima. A njegovo biračko telo čine ljudi sa srednjim i niskim primanjima, koji žele da rade u SAD. Oni ne razmišljaju o budućim posledicama, jer im je važnije da odmah dobiju radna mesta“, rekao je on.Teško do sporazuma

Sudeći po svemu, za sada nema govora o uklanjanju carinskih barijera ni sa jedne strane. Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je da čak i ukoliko se održi sastanak predsednika SAD i Kine na marginama samita G20 u Osaki, teško da se može očekivati trgovinski sporazum. Prema njegovom mišljenju, u najboljem slučaju strane će se dogovoriti o nastavku bilateralnih pregovora.

U najgorem slučaju je moguće da se sastanak uopšte ne održi. Tada će američki predsednik Donald Tramp, kako je pretio više puta, nametnuti carinu na preostalu kinesku robu u vrednosti od 300 milijardi dolara.

Vatromet i cipele

Ako se nametnu carine, one će pokriti sav kineski izvoz u SAD. Pritom, kako ističu američki biznismeni, i pored velike želje određeni proizvodi nemaju gde da se proizvod, osim u Kini. Kako prenosi „Volstrit džurnal“, direktor kompanije „Atlas PyroVision Entertainment“ istakao je da među proizvođačima vatrometa Kini nema ravnih na svetu. U drugim zemljama Azije slični proizvodi su mnogo lošijeg kvaliteta. A u SAD niko ne proizvodi pirotehniku od sredine devedesetih godina, jer je otvaranje takvog preduzeća u SAD neverovatno složen i skup proces zbog povećanih zahteva za bezbednošću, kvalifikacijom radnika i slično.Tokom javne rasprave protiv tarifa na kineske proizvodeistupila je i kompanija „Nju balans atletiks“. Kompanija proizvodi sportsku obuću u SAD, a kako je saopštila, određene delove, kao što su na primer, đonovi, uvoze iz Kine. S obzirom na to, nove tarife će uticati na cenu sportske obuće ovog proizvođača u prodavnicama.

Žale se čak i američki poljoprivrednici, a treba imati u vidu da oni predstavljaju osnovu Trampovog biračkog tela. Izgleda da kalifornijski vinari sada nemaju u čemu da prodaju svoje vino, jer flaše kupuju u Kini.

Teško do novih tržišta

Povećanje tarifa na staklene proizvode dovešće do značajnog povećanja troškova tokom proizvodnog procesa, što će na svojoj koži na kraju osetiti potrošači.

Ranije je Trampova administracija kao odgovor na žalbe kompanija preporučila da potraže dobavljače u drugim zemljama, ili da, još bolje, prenesu proizvodnju u SAD. Međutim, to je veoma skup proces i nemoguće je ostvariti prenos proizvodnje tom brzinom, kojom se uvode nove tarife.

Na primer, kompanija „Strikeforce Bowling LLC“ pokušala je da pronađe alternativne proizvođače obuće za kuglanje u Dominikanskoj Republici, Kambodži, Bangladešu, ali niko nije želeo da vrši dostave tako malih količina. Na kraju, američkoj kompaniji nije preostalo ništa drugo osim da nastavi da sarađuje sa Kinom, jer ni s kim drugim nisu uspeli da ostvare saradnju.Uoči javnih rasprava više od 600 američkih kompanija potpisalo je pismo Donaldu Trampu, u kome su pozvali njegovu administraciju da ne povećava tarife i zahtevali su dogovor sa Kinom. Podaci o američkom uvozu za prošlu godinu pokazuju da je zemlja kupila od Kine robu u vrednosti od 66,3 milijarde dolara, za koju nemaju zamenu.
Osim toga, vodeće američke tehnološke kompanije, kao što su „Intel“ i „Qualcomm“ istupaju protiv sankcija koje su nametnute kineskoj kompaniji „Huavej“. Zabrana isporučivanja delova ne samo da će smanjiti prihode kompanije „Huavej“ za 30 milijardi dolara u naredne dve godine, kako je rekao predsednik „Huaveja“ Ren Žengfej, nego će lišiti značajnog prihoda i američke kompanije.

Kako se navodi, od ukupno 70 milijardi dolara, koje je kineska kompanija potrošila 2018. godine na kupovinu delova, 11 milijardi je potrošeno u kompanijama „Qualcomm“, „Intel“ i „Micron Technology Inc“. Prema procenama drugog američkog proizvođača čipova „Broadcom Inc“, kompanija će imati dve milijarde dolara manje prihoda zbog sankcija koje su nametnute „Huaveju“.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    kinezi preorjentišu svoj izvoz na druga tržišta punom brzinom, da bi našli zamenu za američko tržište.Kada to budu uradili onda će im manje trebati i dolar:) i zato ga se već sada polako rešavaju malo po malo prodaju američke obveznice federalnog duga,kupuju zlato ZA DOLARE ki besni itd.Najveća i njajpametnija sttvar koju kinezi rade sa dolarima kojih imaju na ton e je otvaranje NOVIH brendova po trećim zemljama koje će biti izvznici nešto skuplje robe nego što je sad kineska cena.A kada diversigfikuju tržište i proizvodnju un aglobalnoj sceni kinezi će PRESTATI DA IZVOZE U AMERIKU.E onda će amerikanci jako sukupo da plaćaju robu široke potrošnje, imaće veliku infalciju, pad standarda i to ozbiljan itd, da ne pričamo o ispadanju fdolara iz svetske korpe valuta.Trgovinski rat protiv kine USA ne mogu da dobiju , oni previše zavise od kineske proizvodnje , akinezi UOPŠTE ne zavise od amerike sem u ovom trenutku kaad im je USA jedno od najvećih tržišta:)A šta ako USA postanu sporedno tržište kini, , koje će sankcije onda moći da uvode?Onda amerrikancim ostaje samo jedan potez , potpuno uništenje globalnog tržišta kakvo danas poznajemo, ali oni prvo nisu ustanju tako nešto da izvedu a ako drugo to bi bilo samoubistvo za a merički finnsijski sisitem.Ovo sad što pokušavaju da nateraju SVE redom , pa lak i pretnjemam da kupuju njihovo oružje je dokaz toga , jer od sve robe koju oni imaju da ponude još im je samo oružje ostalo a para NEMA i zato turci MORAJU da kupe američke avione:)Oni su u bezizlaznoj sitaciji, ili će pokušati da vladaju svetom silom ili će morati da priznaju zakone tržišta i slobodne trgovine u koje su se do juče zaklinjali, i tako se i ponašaju:)Kako god da okrenu PROPALI SU jer su predugo oni živeli kao parazit na svetskom finansijkom telu sada je sa tim GOTOVO.

  2. teoretičar says:

    vatromet, đonovi za cipele, flaše za vino, obuća za kuglanje... - uvoz koji je "nezamenljiv"! Izvoz čipova huaveiju "nezamenljiv"! Pirotehnika će naneti udar americi, jer buđanovački vatromet ne svetli kao kineski? Smanjiće prihode američkim kompanijama pa će politički pritisnuti Trampa do smrti? Jes to ovaj Kinez šali? Ne radi se tu o tome ko će više štete pretrpeti i zato oštećeni američki biznismeni mogu samo da traže izlaz na drugoj strani ili da ćute. Radi se o tome ko će početi da gasi pojedine proizvodnje. Na primer, koje države sveta su dobre da zamene američko tržište? Japan? Indonezija? Rusija? Male državice sveta? Zapadna Evropa? Gde će to Kina pronaći "novo" tržište? Amerika jeste ugasila deo svoje proizvodnje i preselila je u Kinu, Meksiko, Pakistan, Indoneziju...Ali nije uništila svoju tehnologiju niti mogućnosti da je obnovi. Nema veze koliko će to koštati. Stradaće "nevini" američki potrošač i spašće mu standard? I??? Diće revoluciju? Pa neće, jer će mu standard pasti sa 3000 dolara na 2500 dolara. Problem je malo delikatniji. Standard Amera je 10 puta veći od standarda Kineza. Obzirom da su Kinezi imali standard jedna šaka riže po stanovniku pre nego je Amerika ponudila Kinezima da malo rade sa njihovom tehnologijom i podignu standard Kineza na minimalno 5 šaka riže dnevno, što je Kineze učinilo bogatim, pitanje je šta će se dogoditi sa Kinom ako polovini Kineza standard padne ponovo na šaku riže dnevno? A bar pola Kineza živi na tom nivou "pet šaka". Hoće li srednja klasa Kine biti dovoljna da održi ravnotežu i sačuva mir u Kini? Danas jeste dovoljna, kada čak ni siromašni deo Kine ne gladuje. A Kina ima srednju klasu prvi put u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji ropstva. Bez iskustva, ispranog mozga, željne turizma i jutubeta do besvesti. Takvu glupavu srednju klasu ima i Srbija(nekadašnji paradajz turisti), Poljska, Rumunija, Bugarska, pola afričkih država, a nažalost i Rusija. Razmišljanja profesora Lu Điana, koji ima slična iskustva kao i kineska srednja klasa, su ipak na nivou te srednje klase. Ako ovako uči biznismene u svojoj međunarodnoj školi biznisa u Kini, slaba vajda. Problemi ne leže u pirotehnici, đonovima za cipele i cipelama za plivanje. To kinesko rukovodstvo vrlo dobro zna i gleda da zadrži trenutni status makar na minimalnom nivou da u Kini ne dođe do pobuna. Kinezi su već mnogo ritija potpisali Amerikancima, ali ne mogu sve a najmanje odjednom. Kupuju vreme prihvatajući delimično trgovački rat koji je za Kinu katastrofalan. Ne zalazim baš u detalje, jer mi dosadilo, ali suština problema je sasvim drugačija od onih koji zadovoljavaju mikro radosti profesora iz Kine i Sputnjika. Mada Sputnjik ima više koristi od profesora. A to me raduje, bez obzira na sve poltronsko ponašanje i Rusa i Kineza prema Americi. Srbija je još gora, nažalost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *