BUMERANG SE VRAĆA: Češki kamioni vraćeni sa ruske granice, zatvaranje gasa naškodiće Češkoj, Mađarskoj…

BUMERANG SE VRAĆA: Češki kamioni vraćeni sa ruske granice, zatvaranje gasa naškodiće Češkoj, Mađarskoj…

8 avgusta 2014

rusijasankcije01Kamioni češke firme Madeta sa mlečnim proizvodima zaustavljeni su danas na ruskoj državnoj granici i vraćeni kući.

Direktor te češke firme, Milan Tepli, izjavio da ruske kontrasankcije mogu imati katastrofalne posledice za preduzeća u njenom sastavu jer su dobar deo svoje proizvodnje prodavala upravo u Rusiji.

Madeta je prošle godine u Rusiji prodala mlečnih proizvoda za $10 miliona dolara, a u prodajnu infrastrukturu je uložila nekoliko stotina hiljada dolara.

Ruske kontrasankcije je portparol Uprave trgovinskog predstavnika SAD u Rusiji, Trevor Kinkejd, nazvao „hajkom na zapadni biznis“. Pri tom je ponovio dežurnu vašingtonsku tvrdnju: da će Rusija preduzetim merama jedino sama sebe još više izolovati i naneti štetu svojoj ekonomiji.

Američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su SAD prošle godine u Rusiju izvezle hrane za 1,2 milijarde dolara. Najviše mesa, za $310 miliona.

Ukoliko Ukrajina zaista obustavi transport nafte svojim naftovodima, Rusija će biti u stanju da ispuni svoje obaveze iz ugovora o snabdevanju potrošača u Evropi – izjavio je portparol ruske transportne kompanije „Transnjeft“ Igor Djomin.

Te ukrajinske sankcije naškodiće samoj Ukrajini, Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj – naglasio je Djomin i objasnio:

„Evropa preko Ukrajine dobija oko 14 miliona tona nafte godišnje. Ako Ukrajina zatvori svoje deo naftovoda „Družba“, „Transnjeft“ će lako taj deo eksportne nafte preusmeriti i transportovati ga severnim krakom „Družbe“ preko Belorusije. A takođe: preko Ust-Luga“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Rada says:

  Ko drugom jamu kopa....pa nije to srbija kreteni.

 2. GoGo says:

  Ruske kontrasankcije je portparol Uprave trgovinskog predstavnika SAD u Rusiji, Trevor Kinkejd, nazvao „hajkom na zapadni biznis“. Pri tom je ponovio dežurnu vašingtonsku tvrdnju: da će Rusija preduzetim merama jedino sama sebe još više izolovati i naneti štetu svojoj ekonomiji. ...Naprotiv, mnogu poveќe ќe se podobri ekonomijata vo Rusija zatoa što ќe mora sami da proizvedat poveќe. Ete poveќe rabota, otvoranje poveќe rabotni mesta a kapitalot ќe ostane vo državata. Uvozot na završni proizvodi samo ja slabee državata a izvozot ja ojačuva i gradi.

 3. Danilo Vasic says:

  Nista neobicno. To je samo i jednostavno reciprotitet na sankcije koje su svi evropljani uveli rusiji. Moraju da nauce, da batina ima dva krajaa i da im to bude nauk za sva buduca vrenena i ne samo njima...

 4. Vucina Zmajevic says:

  Rusija je majka...!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *