BUNDESBANKA: Bogataši da izdvoje pare za spas zemlje

BUNDESBANKA: Bogataši da izdvoje pare za spas zemlje

29 januara 2014

Bundesbank GermanyU slučaju pretećeg bankrota, države u krizi trebalo bi da naplate jednokratni porez na imovinu bogatih građana – predlaže nemačka Centralna banka.Takav porez bio bi u skladu sa principom odgovornosti prema kome za obaveze države najpre garantuju porezni obveznici, a tek onda druge zemlje, smatra Bundesbanka.

Ali, ekonomski eksperti upozoravaju da ta ideja nosi ozbiljne rizike – u tom slučaju bogati građani mogli bi da pokušaju da svoju imovinu pravovremeno sklone u inostranstvo, što bi još više pogoršalo stanje zemlje koja je u krizi.

Bundesbanka je toga svjesna pa navodi da bi “porez na imovinu trebao biti razmatran kao mogućnost samo u posebnim situacijama kakva je preteći državni bankrot”.

Slična rasprava već je vođena prošle jeseni. Tada je MMF predložio porez na imovinu u iznosu od deset odsto.

Teoretski, takav porez mogao bi da znatno smanji dug svake zemlje. Na jugu Evrope državne blagajne su često prazne, ali su zato pojedini građani vrlo imućni.

Tako u Grčkoj postoje bogati preduzetnici za koje ni u ovim kriznim vremenima nisu uvedena gotovo nikakva nova davanja, dok, istovremeno, druge članice EU priskaču u pomoć Atini garancijama u vidu milijardi evra, a strane banke otpisuju grčke dugove.

Drugačije je bilo prošle godine na Kipru. Tamo su članice evrozone svoju pomoć za posrnule banke uslovile delimičnim razvlašćivanjem bogatih štediša.

To je politički bilo provedivo, jer mnogi od tih imućnih klijenata banaka nisu bili kiparski državljani već Rusi.

Nemački institut za ekonomska istraživanja izračunao je da bi jednokratni porez državnoj blagajni u Nemačkoj doneo do 230 milijardi evra!

Ali, Bundesbanka smatra da takav porez u Nemačkoj ne dolazi u obzir, jer su državne finansije stabilne.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *