Bundesbanka vraća zlato iz Amerike

Bundesbanka vraća zlato iz Amerike

19 januara 2013

evroNemačka centralna banka vraća zlante rezerve, od kojih je više od polovine čuvala u Njujorku, a oko 20% u Londonu i Parizu.

Bundesbanka planira da vrati u Nemačku nešto od njenih 1500 tona zlata deponovanog u trezoru Federalnih rezervi u Njujorku, i 450 tona skrivenih u Banci Francuske u Parizu, izveštava nemačka novina Handelsblat.

Centralna banka je odbila da komentariše izveštaj, ali će u sredu objaviti plan upravljanja rezervama, koje ukupno iznose oko 3400 tona, ili 270000 zlatnih bara. Većina velikih nemačkih rezervi čuvane su van granica još od doba hladnog rata usled straha od sovjetske invazije.

Međutim, centralna banka se našla pod pritiskom prošle godine, kad je Kancelarija nemačkih nezavisnih saveznih revizora zaključila da nije u stanju da pravilno nadgleda sopstvene rezerve zlata. Revizor je predložio da centralna banka mora sprovesti redovne inspekcije zlata koje se drži u inostranstvu radi potvrde njihove knjigovodstvene vrednosti ili da izmeni nnačin upravljanja rezervama. Izveštaj revizora je zapanjio Nemačku, pošto u njoj Bundesbanka prema anketama već rutinski drži vrhunsko mesto u smislu nacionalne institucije od najvećeg poverenja.

Centralna banka zapanjuje i nastavlja to, a ne vidi se potreba za ispitivanjem i nadzorom rezervi, pošto tvrdi kako “nema sumnje u sigurnost stranih skladišta“.

Kako god, rasprava o zlatnim rezervama, čiju većinu drže strane vlade, izaziva teorije zavere i pitanje da li one zaista postoje. Već je nekoliko političara izjavilo zabrinutost i pozvalo da da se nešto od rezervi vrati.

Samo polovina rezervi čuva se u Njujorku, ukupno oko 20% u Londonu i Parizu. Preostala trećina se čuva u trezoru u sedištu Bundesbanke u Frankfurtu.

(The Guardian)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *