BUNDESTAG GLASAO – Ništa od datuma, moramo dokazati dobru saradnju sa Kosovom do januara

BUNDESTAG GLASAO – Ništa od datuma, moramo dokazati dobru saradnju sa Kosovom do januara

27 juna 2013

rederecht-bundestagBundestag izglasao stav o Srbiji. Podržan je početak pregovora, a normalizacija odnosa sa Kosovom mora se dokazati do samita EU u decembru. Datum za pregovore bi onda mogao da se da u januaru 2014. godine.

„Raduje me to što će se na savetu Evropske unije govoriti o mogućem početku pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju“, izjavila je u Bundestagu nemačka kancelarka Angela Merkel. „Nema sumnje, Srbija i Kosovo i su poslednjih meseci postigli odlučujući napredak u normalizaciji odnosa. Ali, isto tako, nema sumnje, da se postignuti sporazum mora implementirati. Tek posle potvrde o implementaciji normalizacije odnosa u decembru, može se sazvati prva pristupna konferencija, u januaru 2014. Proces normalizacije mora se nastaviti i pre pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Mora doći do potpune normalizacije odnosa (Srbije i Kosova)“, izjavila je Angela Merkel.

Folker Kauder, stranački kolega nemačke kancelarke (Hrišćansko-demokratska unija CDU), govoreći o samitu u Briselu, istakao je da će na njemu biti donete važne odluke. „Jedna od važnih odluka jeste – pregovori sa Srbijom na putu ka Evropi“, rekao je Kauder i zatim se obratio kandidatu opozicionih socijaldemokrata (SPD) za kancelara Peru Štajnbriku: „Mi gospodine Štajnbrik podržavamo te pregovore, ali za razliku od toga kako ste vi, SPD, to formulisali za današnju debatu u Bundestagu – vi hoćete da se danas odredi datum za početak pregovara. Mi kažemo ’da’ za pregovore, ali pre nego što se odredi datum za početak, mora se dobiti potvrda o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.“

Oliver Lukšić, poslanik liberala (FDP), rekao da je to što je Srbija na dnevnom redu samita Evropske unije znak da EU ostaje magnet za proširenje i da nad tim bi trebalo da se zamisle evroskeptičari. Sporazumom između Srbije i Kosova od 19. aprila, vlada Srbije napravila je istorijski korak. Sporazum pokazuje novu spremnost da odnosi sa Kosovom trajno normalizujuju. Taj istorijski momenat je važan za Srbiju, za Balkan i za Evropu. Zbog toga je dobro i važno da nemački Bundestag po tom pitanju da jasan signal“, rekao je Lukšić u Bundestagu.

)Dojce vele=

KOMENTARIJedan komentar

  1. jeremija says:

    Hvala,veliko hvala švaboviji što nam ne dozvoljava da skočimo u crnu rupu zvanu jevROPSKA unija.Samim tim prestaju da važe,jer će ih naš ustavni sud proglasiti PROTIVUSTAVNIM svi sporazumi sa samoizabranim individuama satanističkog i fašističkog udruženja iz brisela.Srbija ima alternativu -KOSOVO JE SRBIJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *