BUNTOVNA MAĐARSKA: Zašto su Sjedinjene Američke Države 20. oktobra uvele sankcije Mađarskoj, članici Evropske unije?

BUNTOVNA MAĐARSKA: Zašto su Sjedinjene Američke Države 20. oktobra uvele sankcije Mađarskoj, članici Evropske unije?

5 novembra 2014

01o-orban-foto_miniszterelnokseg_burger-barna-colorPiše: Vlastimir Vujić

Nekada borcu za demokratiju zapadnog tipa, a danas poborniku neliberalne demokratije (koji se ne usteže da u javnosti kao dobre primere navede Rusiju i Kinu), mađarskom premijeru Viktoru Orbanu 20. oktobra s one strane Atlantika stigao je „svilen gajtan“. Vašington je saopštio da je šestoro državljana Mađarske (reč je o državnim službenicima i osobama sa poslovnim vezama u vladi) dobilo zabranu ulaska u SAD. Cilj – upozorenje apsolutno vladajućem nacionalno-konzervativnom Fidesu da odustane od politike koja podriva demokratske „vrednosti“, a Viktoru Orbanu, koji i u započetom drugom vezanom mandatu Mađarsku vodi ka neliberalnoj državi, da od tog trenda hitno odustane.

KORUPCIJA ILI RUSIJA

Istog dana kada je Andre Gudfrend, privremeni otpravnik poslova u Ambasadi SAD u Budimpešti (o narušenim mađarsko – američkim odnosima najbolje govori činjenica da Vašington gotovo godinu dana nema ambasadora u toj zemlji) preneo mađarskim zvaničnicima odluku SAD kojom joj uvode sankcije, Orbanov Fides je od Gudfrenda zatražio imena firmi i pojedinaca na koje se kazna odnosi. „Predsednički Ukaz iz 2004. godine otvorio je mogućnost Vladi Sjedinjenih Američkih Država da zabrani ulazak u zemlju strancima čije koruptivno ponašanje šteti interesima SAD, pri čemu ne postoji obaveza da se ti navodi dokažu“, izjavio je Andre Gudfrend, odbivši da saopšti imena pravnih i privatnih subjekata u Mađarskoj koje je Vašington sankcionisao.

Do medija je, kada su u pitanju imena kompanija, insajderskim putem, dospelo ime samo jedne, „Bunge Növényolaj – ipari Zrt.“ Koja proizvodi biljno ulje čiji je vlasnik, inače, biznismen iz SAD. Od individualnih lica koja su na Obaminoj „crnoj listi“, zbog kojih im je zabranjen ulazak u SAD „jer o njima postoje pouzdane informacije da učestvuju u korupcionaškim radnjama ili od tih radnji imaju korist“, u javnosti su objavljena imena dvoje vrlo uglednih Mađara. Ildiko Vide, direktorka Nacionalne poreske i carinske službe (NAV) i Arpada Habanja, jednog od trojice glavnih savetnika premijera Viktora Orbana.

I već dan kasnije, 21. oktobra, ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, otputovao je u Vašington da mu Viktorija Nuland (pomoćnica američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove), pošto je reč o veoma ozbiljnoj stvari u kojoj nema mesta pretpostavkama i „zamagljivanjima“, predoči informaciju na osnovu koje su američke vlasti uvele sankcije Budimpešti.

U vezi sa korupcijom, i u Vašingtonu Nulandova je rekla isto što i Gudfrend u Budimpešti, ali Sijarta je čekalo jedno drugo, vrlo ekskluzivno iznenađenje. Saznanje o pravim razlozima za kažnjavanje Budimpešte. Saopšteno mu je da je Mađarska, kao članica EU, bila u obavezi da sklopljeni ugovor s Rusijom o izgradnji „Južnog toka“, zbog neusklađenosti s unijskom pravnom regulativom, stavi van snage, što ona nije učinila. Ministru Sijartu u Beloj kući decidirano je naglašeno i to da je Vašington nekoliko puta oštrim tonom Budimpeštu upozorio da prestane s retorikom ukidanja zapadnih sankcija Moskvi, ali Fides ni to nije ispoštovao, već se, naprotiv, još glasnije zalagao za njihovu eliminaciju. I na kraju, SAD su posle nedavne Orbanove jednostrane odluke o prestanku redistribucije gasa Kijevu, od Mađarske eksplicitno zahtevale da odmah nastavi da preko svojih gasovoda dobijeni ruski gas preusmerava Ukrajini – što ona takođe nije uradila.

U Vašingtonu je vrlo ozbiljno mađarskom premijeru zamereno i to što je proletos sudski gonio 58 nevladinih organizacija koje koriste inostrane fondove, pod izgovorom da podržavaju „političke“ aktivnosti opozicije. „Sjedinjene Države smatraju da je u demokratijama izuzetno važna iskrena kritika, i zato podržavaju nevladine organizacije. Sadašnjim dešavanjima, međutim, Budimpešta pokazuje vrlo negativan trend i Vašington nipošto ne bi želeo da se to stanje nastavi“, podvukla je Peteru Sijartu Viktorija Nuland, poslavši Orbanu i poslednje upozorenje „da Mađarska ne može trajno biti deo zapadnih saveza (uz to i najveći korisnik novčanih fondova EU), a istovremeno raditi protiv njihovih interesa. Ili – ili. I to odlučiti odmah.“

ORBANOV ODGOVOR

Da ni po koju cenu neće odustati od izgradnje deonice Gazpromovog projekta „Južni tok“ u Mađarskoj, Viktor Orban je Vašingtonu potvrdio odmah po povratku Petera Sijarta iz SAD 23. oktobra. Štaviše, dodao je, u cilju ubrzanja njegove izgradnje, Budimpešta će izmenom zakonske regulative zaobići usaglašavanje sa Evropskom unijom. Istog dana po sletanju Sijartovog aviona iz SAD na budimpeštanski aerodrom „Franc (Ferenc) List“, predsednik Privrednog odbora u parlamentu Mađarske, Antal Rogan, predložio je izmenu zakona (koja je jednoglasno usvojena) kojom je omogućeno započinjanje radova na ruskom Gasovodu – čime je Mađarska nastavila sa još žešćom konfrontacijom i sa Briselom i sa Vašingtonom. U promenjenom obliku zakona predviđeno je da sva preduzeća u Mađarskoj mogu da učestvuju u izgradnji gasovoda bez prethodno dobijenog sertifikata od operatera Sistema za transmisiju (TSO). Podsetimo, prema pravilima Evropske unije, samo TSO ima pravo rukovođenja izgradnjom i upravljenjem gasovoda koji treba da dobije međunarodno odobrenje. Budimpešta je novim zakonom izgradnju takvih projekata na teritoriji Mađarske dodelila svojoj elitnoj instituciji – Nacionalnom energetskom institutu (MEI).

(NE)LIBERALNA DEMOKRATIJA

Iako je više nego izvesno da je Orbanovo (mediji u Severnoj Americi nazvali su ga „evropskim Ugom Čavezom“) okretanje Moskvi i najveća kost u grlu EU i SAD, posebno njegova izjava da „u vremenima kao što su ova danas, mi ne možemo dozvoliti da sva jaja stavimo u korpu Zapada (…) moramo investirati na više strana, ali se i politički angažovati“, dodajući da je „Rusija najveći Mađarski partner izvan EU i da zbog toga zaslužuje i najveću pažnju“, on je medijima u kratkim crtama sam pojasnio svoj „izum“ – neliberalna demokratija.

„Nemamo potrebe da se staramo o takozvanoj liberalnoj mudrosti, prema kojoj je demokratija liberalna ili je nema. Mađarska neće postati diktatura samo zbog toga što ne prihvatamo liberalnu dogmu. Liberalna demokratija ne može sama od sebe da dovede do snižavanja troškova energije, reši probleme onih koji su u bankama pozajmili novac u stranoj valuti, niti da kao cilj nametne punu zaposlenost. Značajan boljitak mađarskoj naciji isključivo su donele strukturne reforme koje je Fides projektovao, a da pri tom – nijednom nije prešao ‚crvenu liniju‘. I ništa drugo. Objašnjenje uspeha vrlo je jednostavno. Vlada na čijem sam čelu je Vlada – vrhunskih pravnika“, istakao je mađarski premijer.

(Pečat)

KOMENTARI5 komentara

 1. Robert Lucas says:

  Eh da mi Srbi imamo ovakvog kakav je komsija Viktor. ✊

 2. BMStalker says:

  Javna tajna, Amerikanci upravljaju Evropskom unijom. Obavestite Vučića, on vodi "Srpsku politiku"

 3. buchkalo says:

  Vucicevi koreni vladavine poticu od amerikanaca tako to sto on vice da ne mogu sa njim upravljati to je laz. jer gospodin nije lutkar i ne vuce konce on je sa druge strane kanapa i nema svoje ja.

 4. nedo says:

  Bravo komsije madjari! Nasa vlada nije uvela sankcije Rusiji ali zato jeste nasim privrednicima da ne smeju povecati izvoz za Rusiju! Nas premijer od najveceg nacionaliste i patriote preko noci postao najveci evropejac. Kako nam EU i NATO drzave mogu biti veci prijatelji od Rusije a ti isti su nas bezdusno bombardovali i ubijali bombama 1999 god. Njihovi dedovi i ocevi su nas ubijali i bombardovali u "saveznickom" bombardovanju 1944 god a od ovog poslednjeg umiremo jos i danas a i umiracemo jos decenijama zbog osiromasenog uranijuma! Proslo je vreme sedenja na dve stolice, sto je bila politika copavog. Raspisite referendum da se narod opredeli Rusija ili EU i NATO! Pa onda da se skoncentrisemo u jednom pravcu pa kome novci kome obojci!

 5. Mare says:

  Nema coveka od onog koji menja odela... to se kod nas zove nista roba. To nam je Vlast, a i opozicija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *