Бунтовница у осмој деценији

Buntovnica u osmoj deceniji

24 oktobra 2016

cg-buntovnica-mica-dubljan_620x0

Ne skida osmeh sa lica sedamdesetčetvorogodišnja Mileva Mica Dubljanić, jedna od najljućih protivnika režima, dama koja je bila najglasnija na protestima Demokratskog fronta i na konvencijama tog političkog saveza, ni posle izbornog dana prepunog svađa, tuča, ucena i podmićivanja. Potajno se nada da bi opozicija mogla sa manjinskim, albanskim i bošnjačkim strankama, uz pomoć DF, „Ključa“, Demokrata, SDP, da formira novu vlast. Pre godinu dana našla se pod šatorima u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, kada je DF pritiskao režim na promene u društvu. Ni kiša joj nije smetala da svaki dan bude uz lidere ovog saveza, i crnogorsku mladost.

– Bila sam i one kritične podgoričke noći 24. oktobra na barikadama ispred Skupštine, spremna da ako zatreba preskočim policijski kordon i uletim u to zdanje i saopštim narodu da je Crna Gora oslobođena torture. Umesto toga „zaradila“ sam suzavac koji i danas osećam u očima, a posledice tog „bombaškog napada“ još trpim – kaže Mica. – Ni sama ne znam kako su me prijatelji dovukli do Stare varoši, jer sam bila van sebe. Nadala sam se da će ovi izbori dovesti do promena, pomiriti pravoslavni narod, uneti radost u svaki dom. Ali moraćemo još da čekamo, nema predaje. Dok god budem mogla, davaću podršku mladima koji moraju naći načina da sebi obezbede lepšu i sigurniju budućnost, bez droga i kriminala.

Mica je sa 24 godine ostala invalid radeći u valjaonici, kada je povredila obe noge i posle četiri operacije uspela da se vrati u život. Nakon toga završila je daktilografski kurs i jedva uspela da izbori invalidsku penziju. I sigurno da je jedna od retkih osoba koja je pet decenija u penziji.

– Ali nisam imala miran život. Takav mi je temperament i zbog toga sam mnogo trpela. I danas je tako, jer da sam uz vlast, imala bih benefite da idem do Ulcinja i drugih mesta na sedmodnevne odmore, banje i slično. Znaju da sam opozicionarka i zbog toga me zaobilaze. A ja ipak trajem i sa svojih 260 evra. Uz mene su brojni prijatelji, frontovci, koji mi produžavaju vek. Nadam se da ću dočekati Milovu smenu. Samo se nadam da zbog toga neću morati da živim stotinu godina!

MOJ UKUS

Mica priznaje da joj Milo nikada nije bio simpatičan, pa se i danas čudi onim damama koje se „lepe“ na njegovu priču i skupoceni stajling.

– Jeste da ima harizmu, ali meni je, recimo, svojevremeno muževniji izgledao Momir Bulatović. I lepši! Tvrdim da u ovoj mojoj izjavi nema ni trunke politike. To je moj sud od pre trideset godina, koji ni do danas nisam menjala – priča naša sagovornica.

OMČA OKO VRATA

Iako je godine polako gaze, Mica i dalje pleni vitkošću, i ne predaje se. Nekad je bila lepotica za kojom su trčali nikšićki momci, a ona im put do njenog srca posipala prašinom. Nije stajala na „ludi kamen“ i zbog toga se, kaže, ne kaje. Jer smatra da je bračna zajednica omča oko vrata ljubavi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *