БУРА У ХРВАТСКОЈ: ШТА ТО ОРБАН РАДИ?

BURA U HRVATSKOJ: ŠTA TO ORBAN RADI?

2 jula 2021

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana objavila je u hrvatskim medijima tekst pod naslovom „O budućnosti Evropske unije“ sa sedam predloga, među kojima je stav da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti. Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova je saopšteno da Hrvatska ne deli stav Mađarske.

Iz Mađarske u tekstu ponovo su navedene oštre optužbe na račun Evropske unije i odlučno protivljenje stvaranju “evropskog carstva”. Međutim, hrvatsku javnost najviše je zabolela sedma tačka – zahtev da Srbija postane član Evropske unije.Hrvatski mediji su sedam mađarskih predloga doživeli kao, kako prenosi zagrebački „Jutarnji list“, još jedan snažan napad Budimpešte na EU i ponavljanje optužbi koje Orban već, kako se navodi, godina upućuje Briselu.

„Jutarnji“ primećuje da predlozi dolaze samo dan nakon poslednjeg samita Evropske unije na kojem su neki lideri država članica EU bili toliko otvoreni i oštri da su, kako navode, Orbanu poručili da napusti EU ako ne misli da poštuje načela na kojima je EU stvorena, od temeljnih ljudskih prava, vladavine prava i nezavisnosti sudstva do slobode medija.

„Mađarska je već godinama glavni saveznik Srbije unutar Evropske unije, a posebno bliske odnose gaje dvojica lidera – Viktor Orban i Aleksandar Vučić“, piše „Jutarnji“ i dodaje da je prošlog leta slovenački premijer Janez Janša učestvovao sa Orbanom i Vučićem na veb konferenciji o evropskim izazovima i traženju zajedničkog evropskog identiteta.

„Sva trojica složila su se da žele jaku i kompetitivnu Evropu koja je dom različitih naroda i Evropu kao zajednicu zasnovanu na „judeo-hrišćanskim“ i hrišćansko-demokratskim vrednostima i tradicijama, a ne federalističku Evropu koja će zanemariti identitete i istorijsku baštinu pojedinih naroda“, navodi list.

„Jutarnji“ kao najzanimljiviju tačku oglasa mađarske vlade navodi onu koja kaže da Srbiju treba primiti u Evropsku uniju.

Orban se, dodaje list, otvoreno založio u korist Srbije i, štaviše, to stavio kao jedan od sedam prioriteta za spas Evropske unije.

Inače, tekst mađarske vlade izazvao je burna reagovanja, a Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske jasno je reklo „ne“ takvom mađarskom stavu o Srbiji.

„Povodom budućnosti Evrope, ne delimo simplifikovane stavove koje prenose oglasi – naše ideje i stremljenja u pogledu Evropske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar evropske porodice. Što se tiče procesa proširenja EU, Hrvatska insistira na proširenju koje se temelji na doslednom ispunjenju kriterijuma za članstvo, sprovođenju potrebnih reformi i ostvarivanju merljivih rezultata. To važi za sve države koje pretensuju na članstvo, pa tako i za Srbiju“, rekli su iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske za zagrebački „Večernji list“.

KOMENTARI10 komentara

 1. Mirjana says:

  Mediji i rukovdstva Hrvatske već uobičajeno veoma su glupi. Srbija obezbeđuje savremenu drumsku-putnu vezu između Severne i Srednje Evrope do jugoistočne Evrope, a zajedno sa Bugarskom obezbeđuje savremenu putnu vezu do jugozapadne Azije. Kroz Srbiju zasad prolazi 5 „Evropskih puteva“ klase A, najznačajniji je put E75:(...Mađarska) - Horgoš opština Kanjiža - Novi Sad - Beograd - Niš - opština Dimitrovgrad i granica sa Bugarskom, a kroz Bugarsku do luke Burgas i poseban krak prema Turskoj. Plus južni krak preko Leskovca i Vranja do granice sa S.Makedonijom, što značajno skraćuje put do Grčke. Sem toga za Evropu je veoma važan razvoj savremene brze železnice istim tim pravcima kroz Srbiju...

 2. milos says:

  srbija treba da prizna pravo austriji i madjarskoj na deo jadranske obale...

  • Karital says:

   koji je faktor srbija i ko nju za nešto pita?

   • Za Srbiju says:

    Pita se, jer je u Velikom ratu oslobodila i dobila te teritorije. Uključujući i Boku kotorsku. Čitaj i uči, da ne lupetaš komentare.

    • Mate says:

     Ništa Servija nije oslobodila, nego je okupirala i radila genocid na povijesnim hrvatskim područjima.

 3. Gagi says:

  Ko latine ne zna, skupo bi ih platio. Ulaskom Srbije u EU, Vojvodina bi bila neka posebna regija, imala bi blize kontakte sa Orbanom nego sa Srbijom. Narocito zbog toga sto su zadnjih godina katolici ulozili ogroman kapital u jacanju industrije na tom njihovom "istorijskom prostoru". Jednog dana kada propadne EU i formiraju se nezavisne drzave, da pogadjamo gde bi "otisla" Vojvodina. Danas se pod maskom EU ponovo konsoliduju stare monarhije i neprimetno ukrupnjava njihov prostor. Otese nam Krajinu, uskoro pola Bosne, C. Gora je vec njihova, oko KiM je povuci - potegni jer je krupan zalogaj. KO nije slep pored ociju, TAJ vidi i razume ovu danasnju politicku prevaru. Mi stariji vrlo dobro znamo da, kada je nesto mnogo dobro TO je neka TESKA prevara.

 4. Mussa Kessedžija says:

  Srbija će da ispuni kriteeije kada bude u granicama iz 1878.

  • Za Srbiju says:

   A koje su bile vaše granice te godine? Srbija je bila jedna od 23 države sveta u to vreme.

 5. Beli Orao says:

  Hihiiii al…..krvari grickajte nokte od nogu !!!

  • Za Srbiju says:

   Zahvaljujem što nikada nećemo da uđemo u EU, zahvaljujući hrvackoj. Pored svih genocida i zlodela koje smo dobili od te horde, napokon nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *