БУРА У ХРВАТСКОМ САБОРУ због неколико српских речи (ВИДЕО)

БУРА У ХРВАТСКОМ САБОРУ због неколико српских речи (ВИДЕО)

7 новембра 2017

Да ли у хрватским државним институцијама сме да се говори српским језиком и екавицом?

Смета ли уху овдашњих људи када уместо “умировљеник” и “мировина”, чују “пензионер” и “пензија”, или “Румунија”, а не “Румуњска”, питају се хрватски медији? Напокон, шта ако је то што је мање-више све што је изговорено о пензионерима, пензији, плати и Румунији – тачно?

Наиме, хрватска посланица Драгана Јецков изазвала је праву пометњу у тамошњој јавности када је у Сабору приликом обраћања говорила на српском.

„У неким нормалнијим временима када није било свакодневног пресинга десничарских медија, а конзервативна се револуција још налазила у ембрионалној фази, саборски наступ Драгане Јецков, када је недавно на екавици говорила о положају умировљеника, завршио би као фуснота у политичком животу Хрватске. Својеврсна анегдота, можда чак и провокација до јуче анонимне СДСС-ове политичарке, која је одлучила привући пажњу јавности, тако што ће проговорити језиком који велика већина у Хрватској разуме, али не воли“, преноси Јутарњи лист.

Све до тренутка када је неколико реченица изговорила на екавици, Драгана Јецков била је непозната политичарка. Саборска заступница постала је у јулу, када је заменила Милу Хорвата, и о њеним парламентарним активностима у протеклих 120 дана могуће је пронаћи дословно једну информацију: “Заступница СДСС-а утегла се у уску кожну сукњу”, објављено је 21. септембра на порталу Индеx, уз попратни сет фотографија који је потврдио вест из наслова.

И остала би она предмет жеља интернетских воајера, да десни воајери нису чули како говори.

А рекла је како је „просечна пензија у 2016. године износила 2255,06 куна, а удео те пензије у просечној нето плати износио је 38,63 одсто што показује да су пензионери Хрватске на самом дну, а иза нас су Румунија и Турска”. Још је додала да су “пензионери стуб овог друштва, а од тако малих пензија не може се живети”, да би закључила како је најгоре српским умировљеницима у Хрватској, који су “због околности на које нису могли утицати остали ускраћени за исплате својих пензија и закинути у својим темељним правима”.

Све то су на стотине пута поновљени подаци, међутим, са десног крила почели су да је бомбардују јер се обратила на некаквом мишунгу србохрвашчине, како би рекли у Словенији.

Већ површан поглед на њену биографију открива доста. Рођена је у Винковцима, али средњу школу завршила је у Краљеву, а дипломирала као 33-годишњакиња на Привредној академији у Новом Саду. Очигледно је, међутим, да је живела у Србији, и вероватно и због тога, говори српски. Уосталом, већ приликом полагања заступничке заклетве најавила је чиме се намерава да се бави у Сабору, и рекла је: “Ми ћемо водити бригу о положају српске националне мањине који тренутно није баш задовољавајући. Посебно нам је важно образовање на српском језику и ћириличном писму, законодавно је то добро уређено, но постоје ту и проблеми, а тичу се регистрације школа на српском језику и ћириличном писму”.

Интересантно, али тада нико није напао Драгану Јецков. Пре неколико дана, на ХТВ-у су прозивали Жељка Реинера јер није зауставио говорницу на екавици, јављала су се и удружења Домовинског рата града Вуковара с тезом како је “саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков прекршила Устав и више прописа”.

Напослетку је ствар до апсурда дотерао политичар Гордан Јандроковић, и панично објавио да је “тражио правно тумачење од надлежних саборских служби”, преноси Јутарњи. Иако су се они којима смета екавица, на пример, могли позвати на последњи попис становништва из 2011., према коме у Хрватској живи 186.000 Срба, и њих 52.000 се изјаснило да им српски њихов материњи језик, а око 70 одсто су се уписали као говорници хрватског језика.

Другим речима, за разлику од Драгане Јецков, хрватски Срби говоре хрватским језиком, али с обзиром на страх од деснице, немојмо се изненадити ако Влада ускоро оснује и Повјеренство за суочавање са српским језиком и екавицом, поручује аутор текста Роберт Бајруши.

Извор: Jutarnji.hr

KOMENTARI5 коментара

 1. Konj says:

  Postoji samo SRBSKI jezik. Hrvatski nepostoji kao ni hrvati. Hrvati su najlabilniji i oboljeli Srbi koje je Vatikan uhvatio pod svoje !!!

  • EU says:

   hahaha! Nije tebi lako. hahahahaha!

 2. Miroljub says:

  E baš se potresoh...za žaliti je te jadne ljude. Srbija mora da reaguje i pošalje im pomoć u vidu psihijatriskuh pregleda.

 3. Bojan says:

  Govori SrBski da te ceo svet razume...

 4. vindfaker says:

  hrvatska tumara izmedju stanja “podanicke histerije” i “endogene psihoze”..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u