БУРА У ХРВАТСКОМ САБОРУ због неколико српских речи (ВИДЕО)

BURA U HRVATSKOM SABORU zbog nekoliko srpskih reči (VIDEO)

7 novembra 2017

Da li u hrvatskim državnim institucijama sme da se govori srpskim jezikom i ekavicom?

Smeta li uhu ovdašnjih ljudi kada umesto “umirovljenik” i “mirovina”, čuju “penzioner” i “penzija”, ili “Rumunija”, a ne “Rumunjska”, pitaju se hrvatski mediji? Napokon, šta ako je to što je manje-više sve što je izgovoreno o penzionerima, penziji, plati i Rumuniji – tačno?

Naime, hrvatska poslanica Dragana Jeckov izazvala je pravu pometnju u tamošnjoj javnosti kada je u Saboru prilikom obraćanja govorila na srpskom.

„U nekim normalnijim vremenima kada nije bilo svakodnevnog presinga desničarskih medija, a konzervativna se revolucija još nalazila u embrionalnoj fazi, saborski nastup Dragane Jeckov, kada je nedavno na ekavici govorila o položaju umirovljenika, završio bi kao fusnota u političkom životu Hrvatske. Svojevrsna anegdota, možda čak i provokacija do juče anonimne SDSS-ove političarke, koja je odlučila privući pažnju javnosti, tako što će progovoriti jezikom koji velika većina u Hrvatskoj razume, ali ne voli“, prenosi Jutarnji list.

Sve do trenutka kada je nekoliko rečenica izgovorila na ekavici, Dragana Jeckov bila je nepoznata političarka. Saborska zastupnica postala je u julu, kada je zamenila Milu Horvata, i o njenim parlamentarnim aktivnostima u proteklih 120 dana moguće je pronaći doslovno jednu informaciju: “Zastupnica SDSS-a utegla se u usku kožnu suknju”, objavljeno je 21. septembra na portalu Index, uz popratni set fotografija koji je potvrdio vest iz naslova.

I ostala bi ona predmet želja internetskih voajera, da desni voajeri nisu čuli kako govori.

A rekla je kako je „prosečna penzija u 2016. godine iznosila 2255,06 kuna, a udeo te penzije u prosečnoj neto plati iznosio je 38,63 odsto što pokazuje da su penzioneri Hrvatske na samom dnu, a iza nas su Rumunija i Turska”. Još je dodala da su “penzioneri stub ovog društva, a od tako malih penzija ne može se živeti”, da bi zaključila kako je najgore srpskim umirovljenicima u Hrvatskoj, koji su “zbog okolnosti na koje nisu mogli uticati ostali uskraćeni za isplate svojih penzija i zakinuti u svojim temeljnim pravima”.

Sve to su na stotine puta ponovljeni podaci, međutim, sa desnog krila počeli su da je bombarduju jer se obratila na nekakvom mišungu srbohrvaščine, kako bi rekli u Sloveniji.

Već površan pogled na njenu biografiju otkriva dosta. Rođena je u Vinkovcima, ali srednju školu završila je u Kraljevu, a diplomirala kao 33-godišnjakinja na Privrednoj akademiji u Novom Sadu. Očigledno je, međutim, da je živela u Srbiji, i verovatno i zbog toga, govori srpski. Uostalom, već prilikom polaganja zastupničke zakletve najavila je čime se namerava da se bavi u Saboru, i rekla je: “Mi ćemo voditi brigu o položaju srpske nacionalne manjine koji trenutno nije baš zadovoljavajući. Posebno nam je važno obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zakonodavno je to dobro uređeno, no postoje tu i problemi, a tiču se registracije škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu”.

Interesantno, ali tada niko nije napao Draganu Jeckov. Pre nekoliko dana, na HTV-u su prozivali Željka Reinera jer nije zaustavio govornicu na ekavici, javljala su se i udruženja Domovinskog rata grada Vukovara s tezom kako je “saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov prekršila Ustav i više propisa”.

Naposletku je stvar do apsurda doterao političar Gordan Jandroković, i panično objavio da je “tražio pravno tumačenje od nadležnih saborskih službi”, prenosi Jutarnji. Iako su se oni kojima smeta ekavica, na primer, mogli pozvati na poslednji popis stanovništva iz 2011., prema kome u Hrvatskoj živi 186.000 Srba, i njih 52.000 se izjasnilo da im srpski njihov materinji jezik, a oko 70 odsto su se upisali kao govornici hrvatskog jezika.

Drugim rečima, za razliku od Dragane Jeckov, hrvatski Srbi govore hrvatskim jezikom, ali s obzirom na strah od desnice, nemojmo se iznenaditi ako Vlada uskoro osnuje i Povjerenstvo za suočavanje sa srpskim jezikom i ekavicom, poručuje autor teksta Robert Bajruši.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI5 komentara

 1. Konj says:

  Postoji samo SRBSKI jezik. Hrvatski nepostoji kao ni hrvati. Hrvati su najlabilniji i oboljeli Srbi koje je Vatikan uhvatio pod svoje !!!

  • EU says:

   hahaha! Nije tebi lako. hahahahaha!

 2. Miroljub says:

  E baš se potresoh...za žaliti je te jadne ljude. Srbija mora da reaguje i pošalje im pomoć u vidu psihijatriskuh pregleda.

 3. Bojan says:

  Govori SrBski da te ceo svet razume...

 4. vindfaker says:

  hrvatska tumara izmedju stanja “podanicke histerije” i “endogene psihoze”..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *