Бура у Народном позоришту: Репертоар (ни)је Свето писмо?

Бура у Народном позоришту: Репертоар (ни)је Свето писмо?

14 маја 2017

ОТКАЗИВАЊЕ „Велике драме“ Синише Ковачевића на сцени Народног позоришта прошлог месеца, изазвало је бурну реакцију чланова уметничког ансамбла (у медијима и на друштвеним мрежама), тим пре што је реч о хит представи за коју се улазнице чекају и по неколико месеци. Представа је на репертоару већ петнаест година, али за њу је интересовање не јењава још од од премијере и увек се тражи карта више.

– Од мене је управник тражио да поднесем оставку ако желим да откажем извођење „Велике драме“ – објашњава, за „Новости“, Жељко Хубач, в. д. директора Драме Народног позоришта. – То сам и урадио, јер је отказивање било неопходно због генералне пробе „Ричарда Трећег“. У законском року од осам дана нисам добио никакав одговор на понуђену оставку, али без обзира на рок, уколико то буде од мене тражено, ја ћу је поново поднети. Иначе, од када сам директор Драме, у просеку два извођења више има „Велика драма“ годишње, у односу на претходни период. Ти подаци су доступни свима, па и онима који су покушали да од отказивања једног извођења због премијере у њиховом позоришту – направе скандал…

Управник Народног позоришта Дејан Савић у изјави за наш лист истиче:

– Можемо око свега у кући да разговарамо и да се договарамо, док се не објави репертоар. Али кад изађе, то је Свето писмо! Ако се он дира, онда од одговорних тражимо да сносе консеквенце за то што су урадили. „Ричард Трећи“ је требало да буде изведен још почетком априла, али је премијера одлагана до краја месеца.

Доведен је у питање текући репертоар, па се тако направила „рупа“ у програму Народног позоришта због које чак неколико дана није било играња представа на Великој сцени. Овог пута није одиграна „Велика драма“, а могле су бити „Травијата“ или „Лабудово језеро“, које су, такође, увек пуне. Отказивање представе, уз финансијске има и моралне последице – јер је чин непоштовања према публици и уметницима.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u