Бура у Народном позоришту: Репертоар (ни)је Свето писмо?

Bura u Narodnom pozorištu: Repertoar (ni)je Sveto pismo?

14 maja 2017

OTKAZIVANJE „Velike drame“ Siniše Kovačevića na sceni Narodnog pozorišta prošlog meseca, izazvalo je burnu reakciju članova umetničkog ansambla (u medijima i na društvenim mrežama), tim pre što je reč o hit predstavi za koju se ulaznice čekaju i po nekoliko meseci. Predstava je na repertoaru već petnaest godina, ali za nju je interesovanje ne jenjava još od od premijere i uvek se traži karta više.

– Od mene je upravnik tražio da podnesem ostavku ako želim da otkažem izvođenje „Velike drame“ – objašnjava, za „Novosti“, Željko Hubač, v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta. – To sam i uradio, jer je otkazivanje bilo neophodno zbog generalne probe „Ričarda Trećeg“. U zakonskom roku od osam dana nisam dobio nikakav odgovor na ponuđenu ostavku, ali bez obzira na rok, ukoliko to bude od mene traženo, ja ću je ponovo podneti. Inače, od kada sam direktor Drame, u proseku dva izvođenja više ima „Velika drama“ godišnje, u odnosu na prethodni period. Ti podaci su dostupni svima, pa i onima koji su pokušali da od otkazivanja jednog izvođenja zbog premijere u njihovom pozorištu – naprave skandal…

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić u izjavi za naš list ističe:

– Možemo oko svega u kući da razgovaramo i da se dogovaramo, dok se ne objavi repertoar. Ali kad izađe, to je Sveto pismo! Ako se on dira, onda od odgovornih tražimo da snose konsekvence za to što su uradili. „Ričard Treći“ je trebalo da bude izveden još početkom aprila, ali je premijera odlagana do kraja meseca.

Doveden je u pitanje tekući repertoar, pa se tako napravila „rupa“ u programu Narodnog pozorišta zbog koje čak nekoliko dana nije bilo igranja predstava na Velikoj sceni. Ovog puta nije odigrana „Velika drama“, a mogle su biti „Travijata“ ili „Labudovo jezero“, koje su, takođe, uvek pune. Otkazivanje predstave, uz finansijske ima i moralne posledice – jer je čin nepoštovanja prema publici i umetnicima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *