БУРА У УН: Русија, Кина и Куба шокирале Американце

BURA U UN: Rusija, Kina i Kuba šokirale Amerikance

16 oktobra 2020

Kina, Rusija i Kuba dobile su mesto u Savetu UN za ljudska prava (HRC), što je američki državni sekretar Majk Pompeo osudio zbog navodne istorije kršenja ljudskih prava u tim zemljama.

Američki državni sekretar Majk Pompeo osudio je današnji izbor Kine, Rusije i Kube, kao i prošlogodišnji Venecuele. On je rekao da su ovo zemlje sa „gnusnom istorijom ljudskih prava“ i da ova odluka dodatno opravdava povlačenje SAD iz ovog tela, koju je Vašington najavio 2018. godine.„Pre donošenja ove odluke, kao i nakon našeg povlačenja, Sjedinjene Države pozvale su države članice UN da odmah preduzmu korake za reformu Saveta <…>. Nažalost, ovi pozivi su ignorisani, a danas je HRC ponovo izabrala zemlje koje su gnusni prekršioci ljudskih prava, među kojima su Kina, Rusija i Kuba, kao i Venecuela koja je izabrana 2019. godine. Ovaj izbor dodatno potvrđuje [ispravnost] američke odluke da istupi iz ovog tela i iskoristi druge platforme i mogućnosti za zaštitu i promociju ljudskih prava.“, navodi se u izjavi Pompea, koju je objavila pres-služba Stejt departmenta.

„Sjedinjene Države su duboko razočarane izborom Kine, Rusije i Kube u UN HRC. Izbor nekih od najgorih prekršilaca ljudskih prava na ova mesta pretvara misiju Saveta u farsu“, napisao je šef pres-službe Stejt departmenta Morgan Ortegus na Twiteru.

Kao što je ranije najavljeno u utorak na plenarnom sastanku 75. zasedanja Generalne skupštine UN, Rusija je izabrana za člana Saveta UN za ljudska prava na trogodišnji period koji počinje 1. januara 2021. godine. Pored nje, u HRC je izabrano još 14 zemalja: Bolivija, Kina, Obala Slonovače, Gabon, Kuba, Francuska, Malavi, Meksiko, Nepal, Pakistan, Senegal, Ukrajina, Uzbekistan, Velika Britanija.

Izraelski ambasador pri UN je pozvao sve demokratske zemlje u Savetu da odmah istupe iz ovog „sramotnog i antisemitskog tela“.

Aktivisti su se usprotivili kandidaturi Kine, Rusije i Kube za članstvo u Savetu za ljudska prava UN, zbog njihovog gotovo zanemarljivog doprinosa u oblasti zaštite ljudskih prava.

Sličan stav izneli su i u pogledu kandidature Saudijske Arabije, koju su optužili za kontinuiran napad na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i prava žena i disidente. „Hjuman rajts voč“ je pozdravio odluku da Saudijska Arabija ne bude primljena u Savet za ljudska prava UN.

Prošle nedelje koalicija organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Evrope, SAD i Kanade pozvala je članice Generalne skupštine UN da se usprotive izboru Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Kube, Pakistana i Uzbekistana, zbog toga što ih istorija njihovog odnosa prema zaštiti ljudskih prava čini nekvalifikovanim za tako nešto.

Kao što je ranije najavljeno u utorak je na plenarnom sastanku 75. zasedanja Generalne skupštine UN, Rusija izabrana za člana Saveta UN za ljudska prava na trogodišnji period koji počinje 1. januara 2021. godine. Pored nje, u HRC je izabrano još 14 zemalja: Bolivija, Kina, Obala Slonovače, Gabon, Kuba, Francuska, Malavi, Meksiko, Nepal, Pakistan, Senegal, Ukrajina, Uzbekistan, Velika Britanija.

(Balkanrus)

KOMENTARIJedan komentar

  1. petrovgrad says:

    Ameriku ne dotiču ingerencije UN. Ta organizacija ima samo deklarativne odluke, koje služe da se spinuje javno mnenje kod trećeg sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *