Bura zbog izjave da je Putin predlagao podelu Ukrajine

Bura zbog izjave da je Putin predlagao podelu Ukrajine

20 oktobra 2014

vladimir-putin-making-a-s-007Kao senzacija odjeknula je u Varšavi izjava šefa Sejma poljskog parlamenta Radoslava Šikorskog američkom magazinu „Politiko“, da je navodno Vladimir Putin 2008. godine kao premijer Rusije nudio Poljskoj da podele Ukrajinu kao veštačku tvorevinu.

„To je bila prva stvar koju je Putin rekao premijeru Tusku tokom posete Moskvi. Rekao je da je Ukrajina veštačka tvorevina a da je Lavov poljski grad i zašto da zajedno ne rešimo tu stvar. Donald Tusk na to ništa nije rekao. Znao je da ga snimaju“, rekao je Šikorski.

U razgovoru za američki magazin Šikorski, koji je pratio Tuska u Moskvu tada kao šef poljske diplomatije, rekao je da je Poljska vrlo jasno stavila do znanja da sa tim ne želi da ima nikakve veze a američki novinar to vidi kao potvrdu da je Rusija pokušavala da ostvari svoje ciljeve poigravajući se imperijalističkim snovima Poljaka.

Šikorski se, međutim, kada je vest o tom intervjuu odjeknula u poljskim medijima, večeras, oglasio da intervjuu nije bio autorizovan a da je američki novinar pogrešno interpretirao njegove reči.

„Neke moje reči su bile dezinterpretirane. Potvrđujem to da Poljska ne učestvuje u aneksijama. Podsećam da je Putin o Ukrajini kao o veštačkoj tvorevini govorio javno, na samitu NATO u Bukureštu 2008. godine“, poručio je Šikorski na Tviteru.

Tu optužbu da je Rusija navodno pokušavala da uvuče Poljsku u parčanje Ukrajine večeras nije htelo da komentariše ni poljsko Ministarstvo inostranih poslova, ni premijerka Eva Kopač dok ne pogleda šta tačno piše u tom članku i intervjuu, a savetnik poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog, Tomaš Nalenč izjavio je da je iznenađen i da prosto ne veruje da je to zaista rekao.

„Imam dovoljno bujnu maštu da mogu da zamislim da je to Putin pola u šali i rekao 2008. godine, ali teško da mogu da poverujem da ta izjava nije iskorišćena i da je bivši šef diplomatije otkriva tek sada 2014. godine. Zvuči suviše senzacionalistički da bi bilo istinito“, kazao je Nalenč poljskoj televiziji.

Nalenč je upozorio da se ako je izjava tačna Šikorski obreo u vrlo neugodnoj i teškoj situaciji i da ne misli da bi Šikorski u razgovoru za američki magazin dobrovoljno stao na stolicu, vezao sebi omču oko vrata i čekao samo ko će mu izmaći stolicu ispod nogu.

(RTS)

KOMENTARI3 komentara

  1. Nebojsa says:

    Kakva glupost ! Očigledno je smišljen, da na podmukao način ocrni Putina. Zamoslite Poljski premijer nije ništa odgovorio na predlog zato što je znao da ga snimaju. Baš bi Rusi pravili dogovor sa zemljom kakva je Poljska, koja je vekovima na strani raznih Ruskih neprijatelja. A i Poljaci misle da su neka supersila, da bi im Rusija nudila tako nešto. Svakom normalnom čoveku ovaka tekst je smešan.

  2. s@Ša says:

    Da i šta je to sad problem čovjek je samo rekao ono što je realno i činjenica na terenu,niti će Rusi imati dominaciju nad zapadnim dijelom Ukrajine niti će Zapad ikada imati dominaciju nad istokom zemlje,prirodna granica je tokom Dnjepra i gotova stvar!

  3. milan says:

    Ovo je dno dna! Ne zaslužuje nikakav komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *