БУРА ЗБОГ ТОМПСОНА: Дипломате са Запада, Русије и Турске неће концерт у Мостару

BURA ZBOG TOMPSONA: Diplomate sa Zapada, Rusije i Turske neće koncert u Mostaru

6 juna 2017

Predstavnici najuticajnijih zapadnih zemalja i Rusije i Turske osudili su najavu koncerta u Mostaru na kojem bi trebalo da nastupi Marko Perković Tompson.

Koncet je organizovan kao podrška čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne koji čekaju pravosnažnu presudu Haškog suda (ICTY) za ratne zločine.

Zajednička izjava Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH (PIC) usledila je nakon niza suprotstavljenih reakcija hrvatske i bošnjačke strane na najavu koncerta u Mostaru, posebno nakon što je objavljeno da bi na njemu trebalo da nastupi Tompson, koji je poznat po veličanju ustaštva.

Koncert bi trebalo da se održi 8. juna u zapadnom delu Mostara.

Većina bošnjačkih političkih stranaka oštro je osudila koncert, a nekoliko bošnjačkih nevladinih udruženja najavilo je da će u vreme održavanja koncerta protestovati protiv tog okupljanja, prenosi Hina.

Upravni odbora PIC-a istakao je da sve institucije u BiH, uključujući političke, verske i organizacije civilnog društva, treba da deluju u pravcu promovisanja pomirenja, međusobnog razumevanja i tolerancije, i da izbegavaju aktivnosti i retoriku koji produbljuju podele, „što uključuje i glorifikovanje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam, kao i provokativnu upotrebu simbola“.

ICTY je najavio kako će pravosnažnu presudu u predmetu „Prlić i drugi“ doneti najkasnije u novembru ove godine.

Šestorica Hrvata su u maju 2013. nepravosnažno osuđena na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, podseća Hina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *