„БУРАТИНО“ – Руско оружје од кога стрепе исламисти (ВИДЕО)

„BURATINO“ – Rusko oružje od koga strepe islamisti (VIDEO)

4 decembra 2015

1026893602Slanje ruskog raketnog bacača TOS-1 „Buratino“ u Siriju može da promeni tok vojne kampanje, kao i „pravila igre“ postavljene na Bliskom istoku, smatra komentator lista „Nešenel interest“ Dejv Madžumdar.

„Instaliran na šasiji tenka T–72 — TOS–1 nije običan samohodni artiljerijski sistem. On je prvenstveno namenjen za ispaljivanje velikih termobaričkih raketa na pešadiju u zatvorenim prostorima, kao što su gradski i planinski rejoni“, piše analitičar.

Madžumdar opisuje da je TOS–1 „Buratino“ u suštini tenk T–72 bez kupole, umesto koje je postavljen sistem od 30 raketa kalibra 22 mm. Postavljaju se dve verzije raketa: termobaričke rakete i rakete sa zapaljivim sredstvima. Za razliku od tradicionalne artiljerije, „Buratino“ je namenjen za podršku pešadiji, sa opsegom od 400 do 5.000 metara.

„Buratino“ jednim rafalom može da uništi rejon površine 200h400 m. Drugim rečima, dok trepneš on može da pretvori nekoliko kvartova u prah i pepeo, piše list. Ovakve tehničke karakteristike, zaključuje komentator, u potpunosti mogu da promene tok vojne kampanje u Siriji.

„Buratino“, „Balerinka“ i „Buket“ su nadimci ovog strašnog oružja vojnih snaga Rusije.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milos says:

    Potkrala vam se mala greskica, mada, pretpostavljam da se i to desava. Kalibar raketa nije 22 mm (2,2 cm), kako ste napisali, nego 220 mm, tj. 22 cm. :-) A oruzje je surovo i brutalno. I ocigledno jako efikasno.

  2. Milos says:

    Potkrala vam se jos jedna greska. Prebrojte na fotki koliko ima raketnih mesta. 8 puta 3. To je, koliko znam, 24. A ne 30, kako ste napisali. Ako ste prepisivali podatke odnekud, onda ste ih lose prepisali. Ipak, fotka govori sve, samo je dovoljan pogled na istu. Malo vise fokusa i volje nije nikad naodmet. Mnogo bolje od fusarenja. Pozz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *